Bruto en netto salaris: hoe werkt het?

Wat is het verschil tussen bruto en netto? Brutoloon is altijd hoger dan dat wat je netto op je bankrekening terugziet. Het brutoloon is het totaalbedrag wat je met je werkgever hebt afgesproken. Van dit bedrag gaat loonbelasting af, de premie volksverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage van de Zorgverzekeringswet. Wat er overblijft, ontvang je op je rekening. Dat noemen we je nettoloon.

1. Wat is Brutoloon

Het brutoloon is het totaalbedrag wat je met je werkgever hebt afgesproken. Dit is hoger dan het bedrag wat uiteindelijk op je rekening komt te staan.

2. Wat is Nettoloon

Nettoloon is het bedrag wat uiteindelijk op je rekening staat. Hier zijn de loonbelasting, de premie volksverzekering en eventuele andere inhoudingen zoals een auto van de zaak al van af.

Synsel

3. Waarom is het zo geregeld

Iedereen die inkomsten heeft moet loonbelasting betalen. Daarnaast rekent je werkgever voor jou een deel belasting en zorgverzekering alvast af. Deze premie keert je werkgever niet uit op je rekening. Dat zou verwarrend worden, want dan zou je zelf moeten uitrekenen wat je nog moet overmaken naar de verschillende instanties en dan moet je dit ook maandelijks doen. Deze rompslomp doet de loonadministratie en het is dus al helemaal geregeld als het geld bij je op de rekening komt.

4. Is het voor iedereen hetzelfde?

Nee, het verschil tussen bruto en netto is geen vast bedrag of percentage. Het heeft te maken met je eigen leeftijd en situatie en aan de situatie van de werkgever. Er zijn wel bruto- netto reken tools. Hou er rekening mee dat deze nooit precies je situatie kunnen weten. Daarom kan er nog iets anders op je loonstrook staan dan dat je zelf in een tool berekend hebt.

5. Wat doet je werkgever met het verschil tussen bruto en netto?

Je werkgever zorgt dat er geld bij de belastingdienst, zorgverzekering of pensioenfonds komt. Zoals de loonheffing bij de Belastingdienst en het werknemersdeel van de pensioenpremie bij het Pensioenfonds waar je onder valt.

6. Wat als je niet in loondienst bent?

Niet in loondienst wel inkomen? Dan betaal je daar net als de mensen in loondienst loonbelasting en premie volksverzekeringen. Dit wordt natuurlijk niet per uitbetaling ingehouden, het wordt aan het einde van het jaar berekend wanneer je de jaaropgave indient. Er komt dan alsnog een afrekening. Het is dan wel handig als je daar gedurende het hele jaar wat voor opzij hebt gezet.

Let op! Het is gebruikelijk om het bruto bedrag te noemen in vacatures. Houd dit goed dus goed in de gaten als je gaat solliciteren!