Conflict op het werk: 5 tips om er mee om te gaan

Een collega die je liever uit de weg gaat, een manager die jou maar niet lijkt te begrijpen of een directe ruzie. Iedereen loopt wel een keer tegen een conflict aan op het werk. Het kan over waaien of erger worden. Maar in beide gevallen kost het beide partijen wel energie, je wilt er dus zo goed mogelijk mee om gaan, voor het escaleert. Hier vijf tips hoe om te gaan met een conflict op het werk.

1. Zoek de onderliggende oorzaak

Sta altijd even stil bij de onderliggende reden waarom er onenigheid is. De frustraties liggen vaak dieper dan de irritaties van alle dag. Ben je geïrriteerd omdat een collega de kantjes ervan afloopt? Wellicht is je eigen frustratie dat je meer verantwoordelijkheden hebt die bij je salaris passen. Zou je dezelfde frustratie hebben als jouw eigen situatie beter is?

Vaak zijn onderliggende oorzaken in de richting van:

  • Er is een verkeerd verwachtingspatroon geschept
  • De communicatie is niet helder
  • Afspraken zijn niet nagekomen
  • Een van de partijen voelt zich te kort gedaan

2. Je hoeft niet met iedereen overweg te kunnen

Je hoeft niet met al je collega's goed bevriend te zijn om efficiënt te kunnen samenwerken. Je kunt met de één nou eenmaal beter overweg dan met de ander. Hoe meer je accepteert dat mensen erg kunnen verschillen van elkaar en van jou, hoe beter je iemand kunt accepteren zoals die is.

En belangrijker nog: Jij hoeft het niet met iedereen eens te zijn, en niet iedereen hoeft jouw mening te delen. Er zijn altijd verschillende manieren om naar een situatie te kijken.

Even tussen ons: Het kan best een uitdaging zijn om iemand oprecht te accepteren voor hoe die is. Toch is acceptatie van de tekortkomingen van de ander d beste manier om samen verder te gaan. Je ergernissen kosten geen energie meer en zo hou je meer energie over om op je eigen doelen en ambities te focussen.

Synsel

3. Bespreek frustraties op tijd

Bij blijvende ergernissen is het niet meer mogelijk om te denken: Zo is iemand gewoon. Jouw werk gaat eronder lijden en je bent er te veel mee bezig. Hoe eerder je de frustratie kunt benoemen hoe beter!

Bespreek het, maar let op hoe je het bespreekt. We beginnen vaak een gesprek vanuit de emoties, irritatie, woede of frustratie. Hoe eerder je het probleem aankaart hoe makkelijker het is om neutraal te blijven. Wees er daarom vlot bij en blijf neutraal.

Tip: Spreek iemand aan op gedrag, niet op persoonlijkheid. Met gedrag bedoelen we heel concreet dat wat iemand doet op een specifiek moment. Begin dus niet met: "Ja maar jij doet altijd” dit is te algemeen en kan juist averechts werken.

In iedere situatie is het belangrijk om te blijven luisteren. Niet alleen om de ander te begrijpen, maar ook voor jezelf: Als je luistert, kun je niets verkeerds zeggen, dus kan jou dat niet kwalijk genomen worden.

4. Schakel een derde partij in

Een neutrale derde partij betrekken kan veel veranderen aan een conflict. Plan een gesprek in met zijn drieën of vraag iemand mee als je het gaat bespreken. Dit hoeft niet iemand in een managementfunctie te zijn, het kan ook een andere collega zijn, iemand van een andere afdeling of van buitenaf. De voordelen van het inschakelen van een derde persoon zijn:

  • Het geeft een ander perspectief op de situatie.
  • Biedt bemiddeling tijdens gesprekken
  • Doorbreekt patronen die eventueel zijn vastgelopen
  • Deze zit zonder emotie in het gesprek

5. Focus op je eigen ontwikkeling:

Uiteindelijk is het belangrijkste dat jij met plezier naar je werk gaat. Focus daarom op je eigen ontwikkeling en niet op het functioneren van een ander. Hou focus op je eigen taken en resultaten. Je kunt een ander nooit veranderen hoe graag je dat soms ook zou willen. Maar je hebt wel invloed op je eigen gedrag en je eigen prestaties.

 

Conflicten met je werkgever kunnen sneller juridische vormen aannemen. In dat geval gaat het niet om een conflict tussen gelijke partijen, maar is het een ongelijke strijd. Zorg in die situatie altijd dat je op tijd advies in wint van een derde partij die jou professioneel kan ondersteunen. Wat je in dat geval zelf al kan doen is het doornemen van je arbeidsovereenkomst met bijlages en je CAO. Blijf er in ieder geval niet zelf mee lopen, maar neem er een partij in mee. In veel gevallen kan een belangenorganisatie met een adviesgesprek al veel helderheid bieden.