Deze 3 begrippen moet je kennen als (Proces) Operator!

Ben jij al bekend met deze 3 belangrijke begrippen voor (Proces) Operators? Wij hebben een lijstje voor je gemaakt. Zo weet je altijd waarover de begrippen op de werkvloer gaan en zorg je dat je altijd mee kunt praten. Lees hieronder snel verder om weer helemaal op de hoogte te zijn!

 

Synsel

1 Lean manufacturing en Six Sigma

Als Procesoperator heb je een belangrijke invloed op de processen in de Procesindustrie. Een belangrijk gedeelte van het productieproces is het bedienen van de machine. Kwalitatief hoogwaardige producten worden geproduceerd als de machine goed draait en weinig fouten maakt. Een goed werkende machine kan daarnaast ook sneller produceren en zo hoge productieaantallen bereiken. Met trainingen kan jouw kennis van een machine worden verbeterd. Als (Proces) Operator heb je echter ook kennis nodig van het gehele productieproces waar je een onderdeel van uitmaakt. Het hele productieproces moet altijd goed draaien en verspilling moet altijd voorkomen worden.

 

Met Lean manufacturing kan de verspilling in een bedrijf aangepakt worden. Als (Proces) Operator leer je tijdens een Lean training of opleiding hoe je kunt bijdragen aan het verminderen van verspilling op het werk. Toch komt er tijdens de opleiding meer aan bod – verspilling verminderen is slechts een aspect van de effectiviteit van een industrieel bedrijf. Om de kwaliteit van producten te waarborgen, zullen de problemen en vraagstukken die regelmatig ontstaan moeten worden opgelost. Voor dit doeleinde worden Six Sigma trainingen geboden. Met deze training kun je als (Proces) Operator in projectverband problemen en vraagstukken oplossen. In verschillende niveaus van een bedrijf kan Six Sigma worden aangeboden. Met een bepaalde kleur band wordt het ervaringsniveau van jou als (Proces) Operator met een Six Sigma opleiding aangetoond. Voorbeelden hiervan zijn yellow belt, green belt en black belt. Met Six Sigma kun je een goede bijdragen leveren aan het optimaliseren van het proces.

 

De ideale combinatie is als je als (Proces) Operator een VAPRO opleiding hebt gehad en daarnaast ook nog een opleiding in Lean manufacturing hebt gedaan. Koppel daar ook nog Six Sigma aan en er ontstaat een compleet pakket hoe jij als (Proces) Operator kunt functioneren en veel waarde kan toevoegen in een bedrijf. Steeds meer werkgevers in de industrie kiezen ervoor om Operators te voorzien van deze opleidingen – hierdoor gaat de kwaliteit in de procesindustrie omhoog. Een belangrijke stap in de goede richting voor de maakindustrie.

 

2 Good Manufacturing Practices (GMP)

GMP staat voor een goede manier van produceren. Dit kwaliteitswaarborgingssysteem is bestemd voor de humane en veterinaire farmaceutische industrie, de cosmetische industrie en de voedingsmiddelenindustrie.

 

Hierin wordt nauwkeurig vastgelegd hoe en onder welke omstandigheden een product wordt gemaakt. Tijdens de productie worden alle grondstoffen, tussenproducten en het eindproduct gecontroleerd en wordt er precies bijgehouden op het zogenaamde bereidingsprotocol. Als achteraf blijkt dat een partij medicijnen een fout heeft, kun je altijd achterhalen hoe het gemaakt is, wie het getest heeft, welke grondstoffen er zijn gebruikt etc.

 

Door bijvoorbeeld alleen de samenstelling van een geneesmiddel te analyseren, kan de kwaliteit van een geneesmiddel nooit helemaal vastgesteld worden. Zo kunnen niet alle mogelijke onzuiverheden worden aangetoond en kan niet iedere pil worden geanalyseerd. Alleen als het gehele productieproces op een nauwkeurig voorgeschreven en gecontroleerde wijze wordt uitgevoerd, kan de kwaliteit gewaarborgd worden.

 

GMP is daarom een vereiste voor de productie van geneesmiddelen.

Synsel

3 Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP)

Als je als (Proces) Operator in de voedingsmiddelenindustrie werkt, kunnen er altijd dingen misgaan. Dit brengt het eten in gevaar. Bedrijven die voedsel produceren of verwerken moeten daarom alle mogelijke risico’s beschrijven in een voedselveiligheidsplan, oftewel een HACCP-plan. Het opstellen van zo’n plan is voor iedere voedselverwerker verplicht. HACCP valt onder Europese wetgeving en is in de jaren 60 door de NASA bedacht, om zo het eten voor astronauten te controleren.

 

Voedselveiligheid gaat over het veilig zijn van voedsel. Dit houdt in dat het voedsel niet voor ziekte of letsel zorgt. Met voedselveiligheid geef je de consument de garantie dat het voedsel geen nadelige gevolgen voor de gezondheid heeft.

 

Bedrijven die voedingsmiddelen produceren, dienen daarom aan te tonen dat zij werken volgens de geldende eisen voor voedselveiligheid. Voor bedrijven in de levensmiddelenindustrie is het verplicht om een plan op te stellen, waarin zij beschrijven hoe ze ervoor zorgen dat de productie voedselveilig verloopt. Dit plan heet een HACCP-plan of voedselveiligheidsplan. Dit systeem garandeert de klant dat de geproduceerde producten aan de hoogste eisen van productveiligheid voldoen.

 

Als (Proces) Operator heb je een belangrijke rol in de voedselveiligheid van producten. Het niet hygiënisch werken kan bijvoorbeeld invloed hebben op het product. Daarnaast heeft het niet reinigen of het niet goed reinigen volgens procedure directe consequenties voor het product dat bij jouw werkgever wordt gemaakt. Wanneer je in een industriële omgeving werkt, waar levensmiddelen worden geproduceerd, is kennis over van voedselveiligheid en verantwoord werken daarom absoluut onmisbaar

 

HACCP, GMP, Lean manufacturing en Six Sigma zijn dé begrippen die je als Operator moet kennen.

Bjorn de Wit