Dit zijn de 4 belangrijkste trends in de Machinebouw

Machinebouw is een snel ontwikkelende markt en ook in het komende jaar zijn er weer interessante trends. Denk aan de focus op robotisering en (opnieuw) een tekort aan technisch geschoold personeel. Weten wat de andere belangrijke trends zijn en welke gevolgen dit voor jou als Machinebouwer heeft? Lees dan snel verder!

1. Focus op robotisering

Innovatie blijft zeer belangrijk. Denk aan modulair bouwen en het kijken naar mogelijkheden van robotisering. Bij robotisering worden taken van ingewikkelde productieprocessen verdeeld in stukken die de robots over kunnen nemen – vaak gaat dit om herhalende handelingen. Met nieuwe technologieën zoals Internet of Things, sensoring en vision kunnen robots, wanneer een goede samenwerking tussen de technologie en robot is gerealiseerd, ook andere, niet-herhalende taken overnemen. De vraag naar dit soort robots gaat stijgen, doordat ze slimmer worden, de toegenomen samenwerking met verschillende technologieën en het feit dat ze ook niet-herhalende taken kunnen uitvoeren.

 

2. Toename bedrijven in het buitenland

Op dit moment zijn er circa 3.000 machinebouwers in Nederland. De verwachting is dat er wereldwijd een toename zal zijn van het aantal bedrijven, met name in landen met lage lonen (waar het goedkoper is om te produceren). Voor Nederlandse bedrijven betekent dit dat er een sterkere focus moet zijn op kwaliteit en flexibiliteit. Van jou als Machinebouwer zal hierin ook meer verwacht worden.

 

3. Strengere duurzaamheidseisen

Duurzaamheid is een belangrijke trend, die de eindgebruiker steeds vaker van bedrijven verwacht. Daarom dat de eisen rondom duurzaamheid voor machinebouwers in het komende jaar strenger worden. Denk hierbij aan het energiezuinig maken van machines en slimme sensoren in machines die het onderhoud voorspellen (ook wel predictive maintenance genoemd). Dit kan een verandering in jouw werkzaamheden met zich meebrengen.

 

4. Blijvend personeelstekort

Het tekort aan technisch geschoold personeel blijft ook de komende tijd spelen. Dit geldt ook voor een tekort aan Machinebouwers. Dit kan de werkdruk verhogen en de groei van bedrijven tegengaan. Eén van de oplossingen voor het tekort aan Machinebouwers: het zelf creëren van eigen opleidingen en trainingen door bedrijven. Zo wordt er ook voor gezorgd dat zij sneller bij de organisatie blijven.

 

Benieuwd welke mogelijkheden er voor jou zijn als Machinebouwer?

Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek! Ik doe al 10 jaar niks anders dan de beste banen vinden voor Machinebouwers. Daardoor ken ik alle trends en weet ik precies wat er in de markt speelt.

Een belangrijke trend is robotisering. De vraag naar robots gaat stijgen, doordat ze slimmer worden, beter kunnen samenwerken met verschillende technologieën en het feit dat ze ook niet-herhalende taken kunnen uitvoeren.

Fedde