Hoe ga je om met de 5 moeilijkste vragen tijdens jouw sollicitatiegesprek in de techniek.

Voordat jij jouw droombaan land moet je éérst solliciteren. Sollicitatiegesprekken kunnen spannend en ongemakkelijk zijn. Met deze 5 tips van onze adviseurs ga jij goed voorbereidt het gesprek in! Zo is er geen reden voor spanning en kan het zelfs gezellig en leuk zijn. 

Synsel

1. Wat zijn jouw sterke punten? 

In ieder sollicitatiegesprek is er wel een moment waarop je moet vertellen waar je goed in bent, niet alleen op technisch vlak maar ook binnen je team. Geef jouw toekomstige werkgever een beeld van wie je bent:  

Bereid je voor! Hoe? Zet voor je gesprek vast deze punten op papier: 

  1. Waarbij vragen jouw collega’s je altijd om hulp?  

  1. Welke taken doe je het liefste?  

  1. Wat kost je de minste tijd?  

Benoem er gerust voorbeelden bij. In de techniek werk je met hele specifieke processen.  Een voorbeeld geeft je toekomstige werkgever een duidelijker beeld van wat je bedoelt.  

 

2. Wat zijn jouw zwakke punten? 

Door te vertellen waar je minder goed in bent, geef je aan dat je wéét dat je er minder goed in bent! En dat is een grote kracht. Dit geeft aan dat je zelfinzicht hebt en dat jij je kunt ontwikkelen.  

“Onze tip: Wees eerlijk naar jezelf. Je kunt niet overal goed in zijn en dat verwacht een werkgever niet, zeker niet in de techniek.” 

Ken je specialisme  

Ben je specialist? Er zijn dan simpelweg ook dingen die je niet meer zal oppakken. Bespreek eerlijk wat je verwachtingen zijn van de functie waar je op solliciteert en geef aan waar jij verwacht dat je extra hulp nodig bij hebt.  

Wees proactief hierin, je kunt van tevoren alvast googelen of er workshops of cursussen op dit onderwerp zijn die je bereid bent te volgen.  

 

3. Waarom wil je hier werken?  

Door te zeggen waarom jij dit bedrijf uit hebt gekozen, geef je meteen aan waarom het bedrijf voor jou zou moeten kiezen! Er zijn vaak meer redenen waarom je een bepaald bedrijf leuk vindt dan dat je denkt. Zet voor jezelf op een rij wat je aan het bedrijf aanspreekt: 

  1. Team en sfeer 

  1. Het product of het materiaal waar je mee werkt 

  1. Doorgroeimogelijkheden en ontwikkeling  

  1. Invulling van de functie  

  1. Locatie of reistijd 

Synsel

4. Ben je ooit ontslagen? En zo ja waarom?  

Deze vraag is er een die je wellicht liever niet beantwoord. Toch moet je niet vergeten dat er heel veel logische redenen zijn dat je ergens ontslagen bent.  

Tijdens de corona periode zijn er van 2022/2022 veel bedrijven die het moeilijk hadden en mensen hebben laten gaan. Dit kun je rustig delen met je toekomstige werkgever.  

"Let op: Zorg dat je nooit negatief bent over eerdere managers of collega's, dit komt slecht over op jezelf!” 

Heb je zelf een fout gemaakt waarom je ontslagen bent? Onze tip: Geef het eerlijk toe en geef aan wat je ervan geleerd hebt. We leren meer van onze fouten dan van onze successen!  

 

5. Waar zie je jezelf over vijf jaar binnen de techniek? 

Niet zo met je toekomst bezig? Of ambities die ver buiten de scope van dit bedrijf vallen? Geef dan in ieder geval aan of je een leidinggevende functie wilt of je juist wilt specialiseren in één bepaalde richting. Als je al een van deze twee opties kunt benoemen is dat vaak al voldoende.  

“Voor een stapje extra geef je aan welke specialisatie je wilt of aan wie je leiding wilt geven.” 

Wil jij de beste baan scoren?  

Ga dan voor je sollicitatiegesprek met deze tips aan de slag. Natuurlijk kunnen we je ook persoonlijk helpen.  

Wees eerlijk naar jezelf. Je kunt niet overal goed in zijn en dat verwacht een werkgever niet, zeker niet in de techniek

Hanna