Hoe laat je je werk los tijdens vakantie?

We zitten middenin het hoogseizoen, de kinderen hebben vakantie en je zult waarschijnlijk een lang weekend, midweek of zelfs 3 weken vakantie hebben gepland. Misschien ga je eindelijk weer naar het buitenland, blijf je in Nederland of gewoon lekker thuis. Maar; vakantie is vakantie. Zo’n 70% van de mensen in Nederland heeft moeite met loslaten van hun werk tijdens de vakantie. Omdat wij vinden dat vakantie er is om uit te rusten, bij te komen en je weer op te laden voor de rest van het jaar geven we graag een paar goede tips.

Synsel

Vóór de vakantie

Je denkt aan de periode ervóór en er schiet van alles door je hoofd wat je nog moet doen voordat je op vakantie gaat. Hoe ga ik mijn werk achterlaten? Hoe gaan ze dit allemaal regelen wanneer ik weg ben? Kan ik eigenlijk wel op vakantie?

 

1. Hou ruimte om zaken af te ronden.

Zorg dat je op tijd in kaart brengt welke lopende projecten en klussen er afgerond of overgedragen moeten worden en creëer een goed overzicht zodat je weet waar je prioriteiten horen te liggen in de laatste weken.

 

2. Spreek duidelijk af wat een noodgeval is.

Daarnaast is het belangrijk dat er duidelijke afspraken bestaan over jouw bereikbaarheid tijdens je vakantie. Je wilt voorkomen dat ze je voor elk wissewasje gaan bellen. Spreek duidelijk af wat een noodgeval is en hoe je in dat geval bereikbaar bent.

 

Tijdens de vakantie

 

3. Voorkom de vrijetijdsziekte

Veel mensen voelen zich de eerste dagen na een drukke werkperiode niet lekker: hoofdpijn, misselijkheid en andere griepachtige verschijnselen. Dat heet ‘vrijetijdsziekte’. Men vermoedt dat het komt omdat mensen voorafgaand aan een vakantie bijzonder druk zijn. Hun fysiologische systemen draaien op volle toeren. Tijdens de vakantie moet het lichaam dan ineens tot rust komen. Het kan de energie niet kwijt. Kies in dat geval in de eerste dag(en) voor een activiteit die je helpt te ontspannen: een surfles, baantjes trekken in het zwembad of gewoon een lekker rondje fietsen.

 

4. Verwijder zakelijke apps en ga tijdelijk uit Whatsapp groepen

Gooi zakelijke apps tijdelijk van je telefoon af zodat je niet in de verleiding komt steeds je telefoon te gebruiken. Na thuiskomst download je ze heel eenvoudig weer. Ook is het aan te raden om tijdelijk uit werkgerelateerde whatsapp-groepen te gaan, zodat je niet meegezogen wordt in zaken die op kantoor spelen. Na jouw vakantie laat je je gewoon weer toevoegen.

 

Synsel

Ná de vakantie

5. Laat je out-off-office één dag extra aan staan

Je collega’s weten natuurlijk dat je terug bent en trekken bij je terugkomst al meteen aan jouw mouw. Aangezien het werk zich heeft opgestapeld sinds jij weg was, zijn nieuwe verzoeken van buitenaf wel het laatste waar jij op zit te wachten. Laat daarom gerust je ‘out-of-office’ nog één dag aan staan; ze hebben het zolang zonder jou gered, één dagje extra kan heus geen kwaad.

6. Gun jezelf één of twee dagen om de zaak op de rails te krijgen

Zorg ervoor dat je één (of twee) dagen na terugkomst ruimte vrijhoudt om zaken weer op te pakken. Door je agenda zoveel mogelijk vrij te houden van vergaderingen, afspraken en grote klussen zorg je ervoor dat jij tijd hebt voor het wegwerken van de eventuele achterstand, het creëren van overzicht of het stellen van prioriteiten.

 

Houd de buitenwereld dus nog even buiten de deur en zorg voor voldoende ruimte om weer op te starten. Hiermee voorkom je de zogeheten ‘vakantieblues’ waar je vaak vlak na thuiskomst in terecht komt!