PLC Vacatures: wat bedoelen we hiermee?

PLC’s zijn computers die speciaal ontworpen zijn om (productie)processen en specifieke machines te beheersen. PLC’s zijn eenvoudig te programmeren en bestand tegen extreme omstandigheden. Als (PLC) Software Engineer houd je je veel bezig met deze computers. In deze blog lees je alles over de afkorting, betekenis, vacatures en de werking van PLC.

Synsel

PLC: waar staat de afkorting voor?

Programmable Logic Controller. In het Nederlands betekent dit programmeerbare logische eenheid/regelaar. PLC’s zijn ontworpen voor de betrouwbaarheid en snelheid.

 

Wat is een PLC?

Een PLC is elektronisch apparaat, in de vorm van een digitale computer. In deze computer zitten ingangen waar informatie binnenkomt (bijvoorbeeld over een productieproces) en uitgangen waar PLC acties mee doorgegeven worden. Een PLC monitort continue de informatie die binnenkomt. Op basis hiervan maakt de PLC keuzes voor de geautomatiseerde machines en processen. De keuzes die de PLC maakt zijn altijd op logica gebaseerd. PLC’s kunnen zo klein zijn als een borstzak, maar ook erg groot, zodat ze een heel PLC rek nodig hebben. Dit zijn bekende fabrikanten van PLC’s: Schneider, Honeywell, Allen Bradley, Hitachi, Siemens en Mitsubishi.

 

Hoe werkt een PLC?

Er zijn twee gedeeltes in een PLC. Dit zijn een microprocessor of central processing unit (CPU) en de in- en uitgangen. De in- en uitgang noem je de input en output – aangeduid met I en O. Voor de juiste werking zijn deze aan elkaar verbonden met van datakabels. Hierdoor kunnen de modules altijd met elkaar verbonden zijn, ook al staan ze op afstand van elkaar. Om ervoor te zorgen dat de PLC alle informatie die hij binnenkrijgt blijft monitoren, en op basis hiervan keuzes maakt, is het nodig om deze juist te programmeren.

 

Wat houdt PLC programmeren in?

PLC’s moeten eerst geprogrammeerd worden, voordat ze de juiste werking hebben. In een applicatie op de computer wordt deze geprogrammeerd. Dit kan zowel via een desktop als een laptop. Het programmeren van PLC’s is vaak een complex proces. In het programmeren zorg je voor het inbouwen van logica en aansturing van de PLC. Gezien er veel verschillende PLC-fabrikanten zijn, loopt deze logica vaak uiteen. Hierdoor is een specifieke PLC-oplossing programmeren een ingewikkelde taak, die bij bedrijven alleen door gespecialiseerde Software en Electrical Engineers wordt uitgevoerd.

Welke vacatures zijn er voor het werken met PLC?

PLC’s programmeren is een complexe bezigheid. Hierdoor zijn Software en Electrical Engineers hard nodig. Omdat steeds meer productieprocessen en machines worden aangestuurd door PLC’s, stijgt ook de vraag naar Engineers. Wat houden die PLC vacatures in? Over het algemeen houd je je bezig met de volgende taken:

  • Software ontwerpen voor machinebesturingen en procesinstallaties;
  • Software schrijven voor PLC’s en andere besturingsinstallaties;
  • Het vertalen van functionele ontwerpen naar software architectuur;
  • Programmeren van software voor verschillende besturingscomponenten;
  • In bedrijf stellen van de ontworpen software;
  • Opstellen en reviseren van functionele technische documentatie;
  • Adviseren ten opzichte van standaardisatie;
  • Optreden als eerste aanspreekpunt voor het technisch ontwerp richting de klant.

Dit zijn de specifieke functies binnen PLC vacatures:

Salarissen voor PLC vacatures liggen door de schaarste van personeel hoog: tussen de €2600 en €5000. Het exacte salaris is afhankelijk van je ervaring, werkgever en functie.

 

Bij welke werkgevers zijn PLC vacatures?

Steeds meer bedrijven automatiseren machines en productielijnen. Denk aan fabrieken, voedselproducenten en grote drukkerijen. Hierdoor zijn er ook steeds meer PLC’s nodig en dan vooral Engineers die hiermee kunnen werken en programmeren. Door deze grote vraag heb je een ruime keuze in PLC vacatures bij de tofste werkgevers:

Siemens

Dit wereldwijde concern is met zijn elektronica en elektrotechniek in veel sectoren actief met de meest hoogwaardige technische apparaten. Veel van de PLC besturingssystemen worden door Siemens ontworpen en geproduceerd. Waarom dan niet werken bij het bedrijf dat ze ontwerpt? Dichter bij de innovatie zitten kan bijna niet.

GEA

Dé grootste leverancier voor technologie voor de voedselverwerking. Zo worden er machines geleverd, installaties, procestechnologie en componenten. Wist je bijvoorbeeld dat 1 op de 4 liter melk door technologie van GEA verwerkt wordt? De focus ligt op machines voor voedselverwerking, maar hiernaast wordt ook een breed scala aan andere industrieën bediend. Je werkt hier met de technologie van de toekomst, die innovatieve oplossingen biedt voor gesofisticeerde productieprocessen.

BASF

Is chemie jouw ding? Dan wil je zeker bij BASF werken. Dit multinationale chemieconcern heeft in 2019 en 2020 prijzen gewonnen voor beste en meest aantrekkelijke werkgever. Dit komt door de goede arbeidsvoorwaarden (o.a. veel vakantiedagen, eindejaarsuitkering en een interessante bonus-structuur) en de professionele en gemotiveerde werkomgeving. De bedrijfsdoelstelling is om chemie voor een duurzame toekomst te creëren. Als Software- en Electrical Engineer lever jij hier een belangrijke bijdrage aan, door gecombineerde teams.

Steeds meer bedrijven automatiseren machines en productielijnen. Door deze grote vraag heb je een ruime keuze in PLC vacatures.

Fedde