Switchen van baan? Volg deze 6 stappen

Het is maandag. Een nieuwe week en nieuwe kansen. Terwijl je naar je werk rijdt, merk je een knagend gevoel. Al een tijdje zit jij met het idee van een nieuwe baan in je hoofd of je bent zelfs al op zoek naar een nieuwe baan. Hoe dan ook: je merkt dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging. Een spannende stap dat moed en doorzettingsvermogen vraagt. Een succesvolle switch kan op verschillende manieren. Daarom geven we je 6 stappen om succesvol van baan te switchen.

Synsel

Waarom een andere baan?

Voordat je radicale keuzes maakt, is het belangrijk om voor jezelf te bepalen waarom je van baan wil switchen. Is je huidige baan bijvoorbeeld niet meer uitdagend? Zijn er in de laatste maand minder leuke collega’s bijgekomen? Verdien je bij je huidige werkgever niet genoeg? Of is het te ver reizen? Kortom: bepaal waarom jij wil switchen van baan.

Met de verkregen inzichten kan je het gesprek aangaan met jouw huidige werkgever. Misschien kan hij of zij wat aan de situatie veranderen, zodat jij weer met plezier naar werk gaat. Ben je al een stadium verder en wil je echt van baan switchen? Dan kan je de verkregen inzichten gebruiken bij de zoektocht naar een nieuwe baan.  

 

 

Synsel

Stappenplan voor een succesvolle baanswitch

Met de verkregen inzichten ben je het gesprek aangegaan met jouw huidige werkgever. Helaas kan hij niks aan de situatie veranderen, dus is het tijd om op zoek te gaan naar een baan die wél bij jouw wensen en ambities past. We geven je 6 stappen om succesvol van baan te switchen.

Stap 1: bedenk goed wat je wil

Dit is misschien wel het moeilijkste, maar ook het leukste van een baanswitch. Wat wordt je nieuwe uitdaging? Wil je een zelfde functie, maar bij een andere werkgever, wil je werken in een andere branche of wil je doorgroeien naar een hogere functie? Probeer groot te denken en wees niet te bescheiden. Bedenk waar jouw ambitie ligt en wat je precies zoekt in een nieuwe baan. Hier vanuit ga je op zoek naar een nieuwe baan.

Stap 2: cv maken

Tijd om je cv te maken! Bekijk wat je in de afgelopen periode hebt bereikt. Heb je bijvoorbeeld een technische cursus of training gevolgd die je op je cv kan zetten? Of heb je aan bepaalde vaardigheden gewerkt? Om het bedrijf waar jij solliciteert te overtuigen, is het belangrijk om soft skills en hard skills te vermelden op je cv. Benieuwd welke vaardigheden jij op je cv moet zetten? Lees er hier alles over. 

Stap 3: online zoeken naar vacatures

Je hebt voor jezelf op een rijtje wat jouw wensen zijn en je hebt je cv gemaakt. Nu is het tijd om online op zoek te gaan naar vacatures of je kunt ervoor kiezen dit uit handen te geven. Synsel Techniek kan jouw zoekproces ontzorgen. Het enige wat jij hoeft te doen is jouw wensen doorgeven. Onze adviseurs gaan vervolgens aan de slag om sollicitatiegesprekken voor jou in te plannen. Dit scheelt jou weer werk!

Stap 4: sollicitatiegesprek voorbereiden

Tijd voor je eerste sollicitatiegesprek! Een goede voorbereiding is natuurlijk erg belangrijk. Je kan het gesprek maar één keer voeren, dus is het van belang dat je goed uit de verf komt. Verdiep je in het bedrijf, lees de vacature nog een keer goed door en bedenk alvast een aantal kritische vragen.

Stap 5: contract tekenen

De volgende stap is je contract tekenen. Voordat je je contract ondertekent, is het verstandig om hem goed door te lezen. Check bijvoorbeeld of je functieomschrijving klopt en of het aantal vakantiedagen op het contract overeenkomen met de CAO.

Stap 6: wat moet je allemaal regelen?

Je hebt je contract getekend: je hebt een nieuwe baan, gefeliciteerd! Voordat je officieel kan beginnen, is het van belang dat je een aantal dingen goed regelt:

  • Papierwerk: je huidige werkgever kan vragen om een officiële ontslagbrief. Verder kan je nog denken aan je zorgverzekering.
  • Vakantiedagen: wat doe je met vakantiedagen die nog openstaan? Lees hier hoe je hier slim mee omgaat.
  • Pensioenregeling: ga je werken in een andere branche? Dan krijg je mogelijk ook een nieuw pensioenfonds. Heb je bij je huidige werkgever pensioen opgebouwd, dan kun je informeren om het pensioen premievrij te maken of om het te laten opnemen in je nieuwe pensioen.
  • Check je toeslagen: ontvang je toeslagen, zoals zorg- of huurtoeslag? Je nieuwe salaris kan hier invloed op hebben. Bij een hoger salaris heb je wellicht recht op minder toeslag. Bij een lager inkomen kunnen de toeslagen wellicht stijgen.

 

 

Heb je de 6 stappen doorlopen? Dan is het tijd om te genieten van je nieuwe baan. Op naar veel werkplezier, nieuwe uitdagingen en gezellige collega’s!