Waar kun je het meest verdienen?

Vraag jij je soms af of je nog genoeg verdient bij je huidige werkgever? Het onderwerp salaris roept vaak vragen op. Benieuwd welke factoren jouw salaris bepalen, of jij nog marktconform verdient en welke technische branche het best betaald? Lees snel verder.

Melanie
3 minuten

Wat bepaalt jouw salaris?

Het salaris dat je maandelijks ontvangt, wordt bepaald op basis van verschillende factoren. Ben je in onderhandeling over een nieuwe functie of wil je in een functioneringsgesprek met je leidinggevende vragen om meer salaris? Dan is het goed om te achterhalen welke factoren er achter jouw salarisberekening zitten. We zetten de factoren die van invloed zijn op jouw salaris voor je op een rijtje.

  1. Secundaire arbeidsvoorwaarden

  2. Een van de belangrijkste factoren die jouw salaris bepalen, zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden. In bepaalde functies ontvang je extra toeslagen, waardoor het salaris oploopt.

  3. Werk je bijvoorbeeld in ploegendiensten? Dan verdien je beter door de bijkomende toeslagen. Wanneer je werkzaam bent in offshore, ben je veel van huis. Hier krijg je vergoedingen voor, waardoor je loon oploopt. Ditzelfde geldt voor een field service en commissioning engineer.

  • Werk je dus als operator in een 5-ploegendienst dan verdien je meer dan een operator die in de 2-ploegen werkt.

  • Ben je servicemonteur?

  • Dan verdien je minder dan een servicemonteur die internationaal werkt. Bij internationale functies komen er namelijk ook extra toeslagen bij, waardoor het salaris oploopt.

  1. Branche

    een andere belangrijke factor bij het bepalen van jouw salaris, is de branche waarin je werkt. Werk je in de high tech machinebouw, offshore of in de pharmaceutical industrie? Dan is de kans groot dat je meer verdient.

  2. Opleidingsniveau

    Wil je jouw carrière naar een hoger niveau tillen, zodat je interessanter wordt voor werkgevers? Dan is het slim om jouw vaardigheden en kennis uit te breiden door middel van opleidingen en cursussen. Als monteur is het interessant om een PLC Siemens s7 storingzoeken op zak te hebben. Ben je werkzaam als engineer en wil je doorgroeien naar een functie als projectleider? Dan is een communicatietraining interessant om te volgen. Als operator is een cursus voor het bedienen van PLC’s slim om te volgen, zodat je opvalt bij werkgevers en bijvoorbeeld door kan groeien als teamleider.

  3. Werkervaring

    Een van de belangrijkste factoren die jouw salaris bepalen, is jouw werkervaring. Heel kort: hoe meer ervaring je hebt, hoe hoger de beloning. Heb je dus veel ervaring in de techniek? Dan is jouw salaris hoger dan technici met minder ervaring.

Werkervaring zegt veel over jou als persoon. Werkgevers zien dat jij ervaring hebt in bepaalde branches, bijvoorbeeld in de machinebouw of in de industrie. Daarnaast kunnen ze ook zien of jij ervaring hebt met bepaalde machines. Met welke machines jij kan werken, is natuurlijk afhankelijk van jouw vakgebied. Voor werkgevers is het bijvoorbeeld interessant als je kan werken met verschillende softwareprogramma's die nodig zijn voor het diagnosticeren en oplossen van problemen. In industriële omgevingen moeten technici kunnen werken met verschillende soorten automatiseringsapparatuur, zoals programmeerbare logische controllers (PLC's) en robots.


Is jouw salaris marktconform?

Nu je weet welke factoren jouw salaris bepalen, is het belangrijk om na te gaan of jij nog genoeg verdient. 10 jaar ervaring binnen de technische markt biedt inzicht. Deze kennis en ervaring hebben we speciaal voor jou gebundeld. Met als resultaat een Salariswijzer gebaseerd op de huidige markt. Bekijk de Salariswijzer en ontdek of jouw salaris nog marktconform is!

Meer verdienen?

Wanneer je solliciteert, kun je er niet omheen: je gaat onderhandelen over je salaris. Ook in je huidige functie bereik je soms een punt dat je dit onderwerp bespreekbaar wil maken met je werkgever. Voordat je het gesprek aangaat, bijvoorbeeld in een functioneringsgesprek, is het belangrijk dat je voor jezelf een aantal punten op papier zet. Stel jezelf de volgende vragen om goed voorbereid zo’n gesprek in te gaan:

  • Wat wil je verdienen?

  • Waarom wil je meer verdienen?

  • Wat ben je waard?

  • Wat heb jij het bedrijf te bieden?

Een gesprek over salaris kan spannend zijn. Daarom hebben we 5 tips opgesteld bij het vragen van loonsverhoging.

Wil je overstappen naar een andere ploegendienst, een functie met betere arbeidsvoorwaarden of dezelfde functie in een andere branche? Bekijk onze vacatures en solliciteer!

Gerelateerde vacatures

DEEL DIT ARTIKEL