Waardering en werkgeluk: waarom is het belangrijk?

Werk is voor veel mensen verschoven van puur een manier om geld te verdienen, naar iets waar we voldoening uit (willen) halen of waar we beter in willen worden. Maar wat definieert werkgeluk en welke factoren spelen mee in jouw werkgeluk? Wat is hierbij de waarde van waardering?

Synsel

Wat is (werk)geluk?

Hoeveel voldoening haal jij uit jouw werk? Werk je met nieuwe machines, krijg je nieuwe uitdagingen? Of heb je juist het gevoel dat er niet naar je wordt geluisterd? Onderschat de impact van werkgeluk op je leven niet! Het kan invloed hebben op jouw algemene gevoel van geluk, in positieve of negatieve zin. Over het algemeen zijn er acht factoren aan te wijzen zijn die iets zeggen over iemands werkgeluk: 

  • Plezier
  • Voldoening
  • Competentie
  • Autonomie
  • Vertrouwen
  • Verbinding
  • Zingeving
  • Waardering

 

Deze lijst kun je in tweeën splitsen: de eerste vier zijn factoren waar je zelf invloed op hebt, de tweede set van vier zijn afhankelijk van collega’s en leidinggevenden. Je kunt (tot op zekere hoogte) zelf plezier opzoeken, werk doen waar je voldoening uithaalt en je eigen technische skills verder ontwikkelen. Factoren als vertrouwen en waardering komen vooral van je leidinggevende, collega’s of het bedrijf waar je werkt.

 

Het belang van waardering 

Het krijgen van erkenning en waardering voor wat we doen, is onderdeel van onze levensbehoeften. Dat klinkt misschien overdreven, maar het is echt waar! De behoefte aan erkenning en waardering is onderdeel van de piramide van Maslow. De Amerikaanse psycholoog heeft alle -volgens hem- universele menselijke basisbehoeften in een piramide opgenomen. Wanneer aan de behoefte van voedsel, veiligheid en een sociaal netwerk is voldaan (de onderste drie lagen), wordt de behoefte aan erkenning en waardering steeds groter. 

 

Synsel

Waardering op de werkvloer

Een gebrek aan waardering is een belangrijke oorzaak van ongeluk op het werk. Sterker nog, alleen ‘werkdruk’ scoort hoger dan gebrek aan waardering. Mensen die ongelukkig op hun werk zijn, zijn ook daadwerkelijk minder productief en vaker ziek. Het hoofd Technische Dienst ziet niet dat jij je best doet en goed werk levert. Je krijgt die toffe nieuwe klus niet, je krijgt geen vertrouwen of de vrijheid om jouw technische creativiteit te kunnen gebruiken. Of je hebt goede ideeën over hoe je bijvoorbeeld storingen efficiënter en beter kan oplossen, maar er wordt niet naar je geluisterd.  Zonde, want gewaardeerd worden op je werk, zorgt ervoor dat je niet alleen productiever bent, maar ook daadwerkelijk gelukkiger wordt. Dat willen we toch allemaal?

Mis jij waardering op jouw huidige werkplek? Synsel helpt je graag aan de baan waar je wel het vertrouwen krijgt wat je zoekt. Jij staat centraal. Jij vertelt wat je wilt en zoekt en wij selecteren voor jou de best passende bedrijven. 

Meer weten? Plan een gesprek in met één van onze adviseurs!

 

Gewaardeerd worden op je werk, zorgt ervoor dat je niet alleen productiever bent, maar ook daadwerkelijk gelukkiger wordt