Wat doet een Procesoperator binnen de chemie?

In de chemische industrie worden chemische veranderingen van stoffen, grondstoffen en producten geproduceerd en bewerkt. Veel producten die we dagelijks gebruiken, worden gemaakt in de chemische industrie. De bewerkingsprocessen in deze branche zijn uniek, je vindt ze nergens anders. Een toffe sector om in te werken! Dat geldt zeker voor Procesoperators. Lees snel verder om te ontdekken wat dit precies is.

Wat zijn de werkzaamheden van een Procesoperator binnen de chemie?

Als Procesoperator in de Chemie ben je een belangrijk onderdeel van het proces. Jij bewaakt en controleert het productieproces van chemische processen. Daarbij grijp je in waar nodig. Per bedrijf en functie kunnen je werkzaamheden verschillen. Over het algemeen houd je je bezig met het volgende:

  • Analyseren van de productielijn;
  • Oplossen van storingen aan productiemachines en productielijnen;
  • Uitvoeren van kwaliteitscontroles ten behoeve van de productie;
  • Meedenken met het optimaliseren van processen;
  • Het klaarzetten en vervoeren van grondstoffen.

Kortom, een uitdagende en gevarieerde rol! Wat je precies verdient als Procesoperator Chemie, lees je verderop in deze blog.

Procesoperator Chemie: welke opleiding heb je nodig?

Een VAPRO-opleiding is verplicht. In de chemische industrie is veiligheid erg belangrijk. Je werkt als Operator namelijk met gevaarlijke chemische stoffen. Een procestechnisch diploma is hierdoor (bijna) altijd verplicht, onder andere voor de veiligheid en verzekering voor de werkgever. Als Procesoperator in de chemie volstaat een opleiding VAPRO B of VAPRO C. VAPRO is een opleiding voor (toekomstige) productiemedewerkers. Hierin maak je kennis met de belangrijkste onderwerpen die je tegenkomt in productiebedrijven.

Tijdens de opleiding krijg je te maken met theorie, verwerkingsvragen en een theorietoets. De letter naast VAPRO geeft het opleidingsniveau aan. VAPRO A staat voor MBO niveau 2, VAPRO B staat voor MBO niveau 3 en VAPRO C staat voor MBO niveau 4. Naast deze diploma’s kun je ook aan de slag met D, die een schakel vormt tussen MBO- en HBO-opleidingsniveau. Met een B of C diploma kun je direct als Procesoperator aan de slag binnen de Chemie!

Synsel

Procesoperator Chemie: welk salaris kun je verwachten?

Het salaris van een Procesoperator in de Chemie ligt tussen de €2100 en €3400. Welk salaris jij precies kunt verwachten is afhankelijk van je ervaring, opleidingsniveau, functie en werkgever. Een algemene schatting (zonder rekening te houden met bovenstaande factoren) van het salaris lees je hieronder. Als Procesoperator met MBO 1 / MBO 2 verdien je tussen de €2100 en €2900. Met MBO 3 / MBO 4 op zak verdien je meer: tussen de €2400 en €3400.

 

Deze bedragen zijn basissalarissen. Dat betekent dat er nog geen rekening is gehouden met toeslagen en andere extra’s. Bij veel functies als Procesoperator in de Chemie werk je in een ploegendienst. Afhankelijk van de ploegendienst waarin je werkt, ontvang je een toeslag boven op je basissalaris. Een overzicht van de ploegendiensten en de toeslagen:

 

  • Tweeploegendienst: een vroege- en een late dienst. Voor deze dienst ontvang je een toeslag tussen de 11 en 15%.
  • Drieploegendienst: bestaat uit 3 ploegen van 8 uur. De toeslag ligt tussen de 18 en 21%.
  • Vierploegendienst: hierin werk je in 4 ploegen van 8 uur. Voor deze dienst ontvang je een toeslag tussen de 23 en 28%.
  • Vijfploegendienst: bestaat meestal uit 6 dagen achter elkaar werken, verdeeld over twee ochtenddiensten, twee avonddiensten en twee nachtdiensten. De toeslag ligt tussen 23 en 28%.

Naast deze bonussen ontvang je ook vakantiegeld en mogelijkheden voor verdere opleiding. Met deze toeslagen bovenop het basissalaris kom je als Procesoperator in de Chemie maandelijks uit op een mooi salaris. Hierdoor is de Chemie een zeer interessante en dynamische branche om in te (gaan) werken!

 

De Chemische Industrie groeit en er zijn altijd Procesoperators nodig. Aan jou de keuze!

Fedde