Zo groei je snel door in je rol als Mechanical Engineer

Als junior Mechanical Engineer wil je zo veel mogelijk oefenen, projecten uitvoeren en leren. Maar hoe groei je snel door in je functie? In deze blog geef ik je 5 tips voor een vliegende start als Mechanical Engineer.

1. Bepaal voor jezelf waarin je wilt doorgroeien

Voordat je van start gaat met de tips om snel te groeien in je functie, is het belangrijk om voor jezelf te weten waarin je wilt doorgroeien. Creëer op vrijdag een persoonlijk inzicht door te reflecteren op de afgelopen werkweek. Wat ging er goed? Wat ging minder goed? Wat vond je leuk om te doen? En wat vond je minder? Schrijf dit voor jezelf op. Door dit te bepalen, kun je beter vaststellen waarin je wilt groeien of waarin je juist wilt leren. Dat zorgt dat je je groei beter kunt bijhouden en werkt aan iets wat je ook echt leuk vind.

 

2. Maak een plan om je vaardigheden te vergroten

Werk aan je vaardigheden en competenties! Ga bijvoorbeeld aan de slag met je tekenvaardigheden en software kennis. Daarnaast kun je spelletjes doen voor je probleem oplossend en aan de slag met een (online) cursus. Al deze zaken kun je vastleggen in een persoonlijk ontwikkelingsplan, ook wel POP genoemd. Bij sommige werkgevers stel je na verloop van tijd een POP samen met je leidinggevende. Het is natuurlijk erg goed (voor jezelf én je werkgever, maakt een goede indruk!) om dit van te voren al vastgesteld te hebben. Je bent dan al serieus met je eigen ontwikkeling bezig geweest. Het werkt daarnaast erg prettig om voor jezelf een duidelijk plan te hebben, zodat je gestructureerd aan de slag kunt.

 

3. Uren maken

Ervaring krijg je onder andere door iets veel te doen. Onderzoek heeft uitgewezen dat je 10.000 uur moet besteden om ergens een expert in te worden. 10.000 werkuur staat gelijk aan ongeveer 4,5 jaar. Het klinkt daarom misschien als een simpele tip, maar om snel door te groeien is het ook gewoon belangrijk om voldoende uren te maken. Ga lekker aan de slag en zorg dat je veel verschillende dingen oppakt. Zo kom je vanzelf aan die 10.000 uur šŸ˜‰.

 

4. Reflecteer op projecten en machines

Heel verleidelijk: na het afronden van een project meteen doorknallen naar de volgende. Doe dit echter liever niet! Neem even kort de tijd om een foto te maken van het project en in een paar steekwoorden het project te omschrijven (dit kan gewoon op je telefoon): wat was je bijdrage, wat maakte het project leuk of juist minder, wat waren de moeilijkheden en hoe dit uiteindelijk door jou en je team is opgelost. Zo kun je na verloop van tijd, wanneer je meer projecten hebt afgerond, een goed beeld krijgen van de moeilijkheden en successen, en daar voor jezelf op sturen in volgende projecten. Verder is het trouwens erg leuk om aan het einde van het jaar eens door je projecten te scrollen, eventueel samen met collega’s, en te zien wat er allemaal gerealiseerd is dit jaar. Daar sta je anders namelijk niet zo specifiek bij stil.

 

5. Blijf bij

Kennis vergroten gaat het makkelijkste als je dit regelmatig bijhoudt. Er zijn genoeg trends en  ontwikkelingen om te volgen in de techniek en maatschappij. Ben jij een beetje op de hoogte? Weet je wat ze kunnen betekenen voor jouw functie en branche?  Zorg dat je bijblijft: lees nieuws, bekijk filmpjes, lees blogs en check relevante tijdschriften. Door te weten wat er speelt ben je beter voorbereid en weet je wat je kunt verwachten.

Wil je verder in gesprek over het doorgroeien en je ontwikkeling? Neem dan contact op voor een vrijblijvend ambitiegesprek!