Wat moet een Software Engineer allemaal kunnen?

Een uitdagende en dynamische functie waar veel vraag naar is: Software Engineer. Wat komt er allemaal kijken bij deze functie? We leggen je in deze blog uit welke banen er zijn, welke competenties een Software Engineer moet hebben, de werkzaamheden en last but not least: het salaris.

Deze banen zijn er voor jou als Software Engineer

Er is al een lange tijd een krapte op de markt voor technisch geschoold personeel. Voor Software Engineers is dit niet anders: er zijn zowel nationaal als internationaal veel banen en mogelijkheden. Hieronder een overzicht van banen voor Software Engineers:

  • PLC Programmeur: in deze rol ga je met name aan de slag met de ontwikkeling en het beheren van PLC software. Met deze software kun je de besturing en visualisering van processen mogelijk maken.  PLC staat voor programmable logic controller en verwijst naar elektronische apparatuur waarmee processen en machines geautomatiseerd kunnen worden.

Software Engineer: Vacatures

  • Control Engineer: bij deze functie ben jij verantwoordelijk voor het regelen van de functies van machines, motoren en technische apparatuur. Als Control Engineer voer je onder andere testen en onderzoeken uit en analyseer je hoe het design van het apparaat in verhouding staat tot de functie van de machine.

  • PLC/SCADA Engineer: dit is een vergelijkbare functie als een PLC Engineer, echter heb je in deze rol ook te maken met SCADA. Je bent gespecialiseerd in de ontwikkeling en beheer van de software van Supervisory Control And Data Acquisition (SCADA). Dit verwijst naar het proces van verzamelen, verwerken, doorsturen en zichtbaar maken van de verschillende onderdelen binnen een industrieel systeem.

  • Software Engineer Industriële Automatisering:een uitdagende rol binnen de dynamische industriële branche. Jij gaat aan de hand van de wensen en eisen van de klant functionele en technische specificaties schrijven. Daarnaast ga je PLC- en SCADA-besturingen programmeren en zorg je ook voor de inbedrijfstelling.

In deze functies kun je als Software Engineer bij mooie en innovatieve werkgevers aan de slag! Denk hierbij aan VDL Weweler Parts, Siemens, GEA, BASF en Friesland Campina.

Wij werken samen met:

Synsel Synsel Synsel Synsel Synsel

Dit kun je als Software Engineer

Wat je exact in je rol moet kunnen, is lastig te zeggen doordat dit afhankelijk is van het bedrijf, de branche en je functie. Wel zijn de competenties te benoemen die iedere Software Engineer moet bezitten. Zo moet je altijd analytisch kunnen denken. Je krijgt namelijk altijd te maken met technische producten en modellen, (statistische) informatie en informatiebehoeften van diverse personen. Deze moet je goed kunnen analyseren en daarbij vervolgvragen stellen.

Daarnaast is gestructureerd werken belangrijk. Wanneer bepaald is wat er precies gaat gebeuren, ga je stap voor stap aan de slag met de ontwikkeling. Structuur is daarin van belang, zodat je ook de toekomstige fases goed kunt plannen. Fouten kunnen grote gevolgen hebben en daarom is accuraat werken noodzakelijk. Tot slot zijn je communicatieve vaardigheden echt onmisbaar, omdat je in je rol veel met collega’s, opdrachtgevers en (eind)gebruikers in contact zult staan.

Jouw werkzaamheden als Software Engineer

In de vorige alinea las je over de competenties. Maar hoe zien de werkzaamheden voor een Software Engineer er precies uit? Dit verschilt ook per rol, maar in de basis komt iedere functie voor een Software Engineer neer op de volgende werkzaamheden: je start altijd met het analyseren van behoeften, wensen en eisen. Je gaat specificaties – zowel de technische kant als de gebruiksvriendelijke kant – opstellen waar de software aan moet voldoen. Daarnaast ga je aan de slag met het ontwerpen van gegevens. Je gaat onder andere interfaces schrijven, computertalen en protocollen. Vervolgens start het ontwikkelen en het testen van de software. Hierbij schrijf je ook de documentatie voor zowel eindgebruikers als collega’s.

Tot slot: plannen maken. In dit plan beschrijf je onder andere hoe en wanneer de software geïmplementeerd kan worden en wanneer deze vrij komt voor ingebruikname.

Software Engineers

Het salaris van een Software Engineer

Vanwege de schaarste zitten de salarissen van Software Engineers op een mooi niveau. Deze functie hoort bijvoorbeeld bij een van best betaalde voor afstudeerders van de HBO-opleiding ICT! Let hierin wel op dat je start met een basissalaris, en dat je salaris vervolgens met je meegroeit. Zo verdient een junior minder dan een medior of senior. Snel hierin doorgroeien doe je door goed je best te doen, leergierig te zijn en jezelf te laten zien.

Uiteraard verschilt ook per werkgever het uiteindelijke salaris. Als junior Software Engineer met 0-3 jaar werkervaring ligt je salaris tussen de €2.300 en €3.000.  Wanneer je meer werkervaring hebt en inmiddels een medior of senior Software Engineer bent, dan kun je rekenen op een salaris tussen de €2.700 en €4.800.