Branches

Chemische Industrie

Wat wordt er in de chemische industrie geproduceerd, en wat is de invloed van deze industrie op ons dagelijks leven? Er zijn vele baanmogelijkheden voor jou als Operator.

Wat is de chemische industre?

In de chemische industrie worden door middel van chemische veranderingen van stoffen, grondstoffen en producten geproduceerd en bewerkt. Zo speelt deze industrie een grote rol in ons dagelijks leven.

Veel van jouw dagelijkse producten worden gemaakt in de chemische industrie. Dit zijn bijvoorbeeld katalysatoren, verf, de basis van plastics, reinigings- en schoonmaakmiddelen of halffabricaten voor de voedingsmiddelen.

Bewerkingsprocessen in de chemie

De bewerkingsprocessen die je terugziet in de chemische industrie, vind je nergens anders in de procesindustrie. Dit gaat om bewerkingen als polymeriseren, destilleren, sproeidrogen, absorberen, adsorberen, calcineren, expanderen, cycloneren, precipiteren en extraheren. Dat zijn heel wat begrippen en niet de makkelijkste, maar als je als Operator in de chemische industrie werkt, ken je de bewerkingen als geen ander.

Procesinstallaties en technieken

Door speciaal ontworpen procesinstallaties worden deze bovenstaande bewerkingsprocessen uitgevoerd. Om chemische reacties tot stand te brengen, zijn er grote reactoren. Deze dienen bijvoorbeeld voor het vermengen van water met olie. Daarnaast zijn er ook koeltorens, sproeidroogtorens en speciale opslagtanks om gevaarlijke chemische stoffen in te bewaren.

Veiligheid chemie

Binnen de chemische industrie is veiligheid ontzettend belangrijk. Dit komt omdat je als Operator werkt met gevaarlijke chemische stoffen. Hierdoor is een procestechnisch diploma bijna altijd verplicht. Dit komt door de veiligheid en verzekering. Voorbeelden daarvan zijn een Vapro B of Vapro C of Opleiding Chemie. Het is in de chemische industrie echt veiligheid boven alles.

Chemiepark

Een mooie prestatie voor een klein land. Binnen de chemische industrie is Nederland wereldwijd een grote speler. Een aantal Nederlandse bedrijven: DSM, Shell en Akzo Nobel.

Een chemiepark is een plaats waar een grote chemische producent zit. In de Botlek (Rotterdam), Chemelot (Limburg) en Emmtec (Emmen) zitten bijvoorbeeld chemieparken. Daarnaast vind je in Delfzijl ook een groot chemiepark.

Alléén voor Operators

Upload je CV en wij vinden de beste baan voor jou.

Wij vinden de beste baan voor jou!

Upload nu je CV

en laat ons de beste baan voor je vinden.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service .