Branches

Rubber- en kunststofindustrie

Een wereld zonder kunststof is tegenwoordig maar moeilijk voor te stellen. Zonder erbij na te denken gebruik je dagelijks veel producten waar kunststof inzit. Denk hierbij aan computers, telefoons, kozijnen, auto-onderdelen, tapijten en zelfs kleding.

Wat is de rubber- en kunststofindustrie?

Een wereld zonder kunststof is tegenwoordig maar moeilijk voor te stellen. Zonder erbij na te denken gebruik je dagelijks veel producten waar kunststof inzit. Denk hierbij aan computers, telefoons, kozijnen, auto-onderdelen, tapijten en zelfs kleding. Dit rijtje producten (en daarbij vele anderen) zijn mogelijk door het gebruik van kunststof. Steeds meer producten worden (deels) van dit jonge materiaal gemaakt. Daar is een goede reden voor, kunststof heeft namelijk uitstekende eigenschappen: het is hygiënisch, vergt weinig onderhoud, licht, in alle vormen te maken en goed recyclebaar.

Voor kunststof gaat het niet om een specifiek materiaal, maar juist om verschillende soorten materialen met elk zijn specifieke eigenschappen. Er zijn kunststofmaterialen die elastisch zijn, heel goed bestand tegen hitte en materialen die enorm sterk zijn. Andere kunststofmaterialen zijn juist zacht, schuimachtig, doorzichtig of geschikt om vezels van te maken. De verschillende eigenschappen zorgen ervoor dat veel verschillende producten uit rubber en kunststof zijn gemaakt. Denk hierbij aan boterhamzakjes, autobanden, zeilschepen en regenkleding. Tegenwoordig wordt er vaak gesproken over een polymerentijdperk, zoveel kunststof en rubber wordt er gebruikt. In deze industrie zijn veel interessante vacatures voor Operators beschikbaar.

Het proces

Hoe werkt het productieproces voor het produceren van kunststoffen? Hier wordt door polymerisatie van (hoofdzakelijk) aardolieproducten zouten en chloren bij het productieproces ingezet, om zo de juiste chemische samenstelling te realiseren. Bij polymerisatie worden kleine koolwaterstoffen samengevoegd tot een lange keten. Via diverse reactiemechanismen kan polymerisatie worden uitgevoerd. Uiteindelijk bepalen de lengte van de molecuulketens de eigenschappen van het kunststof, zoals de elasticiteit en hardheid.

De verwerkingstechnieken

Voorbewerking vindt bij zo’n 20% kunststofverwerkende bedrijven plaats. De meeste kunststoffen worden namelijk ‘verwerkingsklaar’ aangeleverd. De meeste bedrijven hebben één verwerkingsproces en 40% van de bedrijven heeft twee of meer verwerkingsprocessen.

Het procesgedeelte ‘verwerking’ is onder te verdelen in drie groepen.

  1. De verwerking van thermoplaten: extrusie, spuitgieten, thermovormen, kalanderen, strijken/coaten en gieten.

  2. Polyester-/epoxyharsen: open/gesloten maltechnieken.

  3. Schuimen: expanderen en extrusie.

Alléén voor Operators

Upload je CV en wij vinden de beste baan voor jou.

Wij vinden de beste baan voor jou!

Upload nu je CV

en laat ons de beste baan voor je vinden.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service .