Branches

Voedingsmiddelen-industrie

De grootste industrie in Nederland is de voedingsmiddelenindustrie (voedselindustrie). De producteigenschappen van (landbouw)grondstoffen worden in deze industrie veranderd

Wat is de voedingsmiddelenindustrie?

De grootste industrie in Nederland is de voedingsmiddelenindustrie (voedselindustrie). De producteigenschappen van (landbouw)grondstoffen worden in deze industrie veranderd. Bijvoorbeeld het veranderen van cacao en aardappel tot een (eind)product of halffabricaat. Chocoladeproducten, broodsoorten, zoute snacks, aardappelproducten, sauzen, bier en frisdranken zijn voorbeelden van deze producten.

Bewerkingsprocessen in de voedingsmiddelenindustrie

Voor de productie van dit soort producten vinden verschillende eenheidsbewerkingen plaats. Voorbeelden in de foodindustrie: bereidingsprocessen, homogeniseren, koelen, steriliseren, snijden, afvullen en verpakken. Er komt veel kijken bij deze processen.

Procesinstallaties en technieken

Via de nieuwste technieken en hightech machine installaties wordt dit allemaal geproduceerd. Het allerbelangrijkste in de voedselindustrie is de voedselveiligheid. Hierdoor moeten deze machines precies afgesteld en gemonitord worden. De installaties die je het meeste tegenkomt in de voedselindustrie zijn mengketels, snijmachines, ovens, verpakkingsmachines en afvulmachines.

Voedselveiligheid

Hierboven werd het al benoemd: de voedselveiligheid heeft de hoogste prioriteit in de voedingsmiddelen industrie. In deze industrie kunnen fouten in producten dodelijke gevolgen hebben voor consumenten. Met verschillende richtlijnen wordt ervoor gezorgd dat voedsel veilig is tijdens de productie. Een van die richtlijnen is HACCP. Dit is een risico inventarisatie in de foodindustrie. Hierdoor zijn alle medewerkers (en specifiek de voedsel verwerkers) verplicht een HACCP-plan op te stellen. Hiernaast is er bijvoorbeeld het BRC-certificaat. Met dit certificaat wordt aangetoond dat de producenten voldoen aan de veiligheids- en gezondheidsrichtlijnen. Zo wordt de food safety te allen tijde gewaarborgd.

Grote partijen in de voedingsmiddelenindustrie

Iedereen is wel bekend met de grote fabrieken binnen de voedingsmiddelenindustrie. Dit zijn de grootste voedingsproducenten voor Operators in Nederland: Unilever, Friesland Campina en Heineken. Daarnaast zijn er natuurlijk ook de merken Aviko, Danone, Mars, PepsiCo en Nestlé.

Alléén voor Operators

Upload je CV en wij vinden de beste baan voor jou.

Wij vinden de beste baan voor jou!

Upload nu je CV

en laat ons de beste baan voor je vinden.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service .