Branches

Energie- en afvalverwerkings-

industrie

Afval is wereldwijd een groot probleem. Ook in een klein en welvarend land als Nederland. Door de stijging van de welvaart en het bevolkingsaantal neemt de hoeveelheid afval uit de industrie, bouw en huishoudens alleen maar toe.

Wat is de energie- en afvalverwerkingsindustrie?

Afval is wereldwijd een groot probleem. Ook in een klein en welvarend land als Nederland. Door de stijging van de welvaart en het bevolkingsaantal neemt de hoeveelheid afval uit de industrie, bouw en huishoudens alleen maar toe. Doordat afval steeds efficiënter verwerkt wordt, heeft afval de laatste jaren niet alleen maar nadelen meer.

Door de scheiding van diverse soorten afval – zoals glas, papier, elektrische en schadelijke producten– wordt het mogelijk een gedeelte van het afval te hergebruiken. Zo worden metaal en glas omgesmolten en hergebruikt voor de productie van andere materialen. En ook hout en papier kunnen gedeeltelijk hergebruikt worden voor dezelfde of andere producten.

Energie

Ondanks de mogelijkheden voor het hergebruiken, blijft er natuurlijk nog wel afval over dat niet direct hergebruikt kan worden. Meestal gaat dit om het restafval van huishoudens en de industrie en bijvoorbeeld slib en mest. Verbranden is vaak de beste manier om hier vanaf te komen. Bij deze afvalverbranding komt een grote hoeveelheid warmte vrij. Deze warmte wordt vervolgens weer gebruikt om energie op te werken. Bij veel afvalverwerkende bedrijven wordt deze energie gebruikt voor elektriciteit, warmte en het aandrijven van de installaties.

Werken als Operator in de energie- en afvalververwerking

Als Operator werk je als Procesoperator B/C of Werktuigkundige in de afvalcentrale. Je hebt een opleiding Algemene Operationele Techniek, die afhankelijk van het proces aangevuld kan zijn met WIC-A (Werktuigkundige in afvalcentrales).

Alléén voor Operators

Upload je CV en wij vinden de beste baan voor jou.

Wij vinden de beste baan voor jou!

Upload nu je CV

en laat ons de beste baan voor je vinden.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service .