Ploegendiensten

Tweeploegen-dienst


Wat is tweeploegendienst?

Het werken met ploegendienst komt bij verschillende bedrijven voor. In de Procesindustrie wordt met name veel met ploegendiensten gewerkt. Er wordt vaak in tweeploegendienst gewerkt om een bedrijfstijd van ongeveer 80 uur per week te halen. De arbeidsduur is gemiddeld tussen de 36 en 40 uur per week, verdeeld over vroege en late diensten, waarbij het weekend doorgaans vrij is.

Wanneer een bedrijf vanuit de dagdienst met ploegendiensten gaat werken, dan is de meest logische keuze de tweeploegendienst. Deze variant heeft namelijk de minste aanpassing nodig van het personeel en de bedrijfsprocessen.

In de tweeploegendienst wordt gewerkt in twee ploegen, ook wel shifts genoemd. Shifts duren 8 uur en worden door elkaar opgevolgd. De vroege shift wordt door de eerste ploeg Operators gewerkt en de late shift wordt door de tweede ploeg gewerkt.

Als Operator in de tweeploegendienst zal je ene week in de ochtenddienst werken en de week erop in de middagdienst. Meestal is de tweeploegendienst ingedeeld in de werkweek. Dit houdt in dat Operators maandag tot en met vrijdag werken en in het weekend vrij zijn. Vaak zijn dit de werktijden:

  • Ochtenddienst: van 6:00 uur tot en met 14:00 uur

  • Middagdienst: van 14:00 uur tot en met 22:00 uur

Een gemiddelde werkweek in de tweeploegendienst is gewoon 40 uur. Soms heb je als Operator overlappende diensturen en kan de middagdienst eerder beginnen, bijvoorbeeld om 13:00 uur. Bedrijven kiezen hier soms voor om een soepele overdracht tussen de twee diensten te garanderen. Daarnaast kunnen de werkzaamheden rond 13:00 zo zijn afgestemd dat tijdelijk meer Operators tegelijk werkzaamheden kunnen uitvoeren, zonder dat je elkaar in de weg loopt.

Ploegentoeslag voor tweeploegendienst

Bedrijven geven voor de meeste ploegendiensten vergoedingen aan de Operators. Over het algemeen wordt onregelmatigheid beloond door bedrijven. Dit betekent dat een Operator met een zeer onregelmatig rooster doorgaans een hogere toeslag krijgt dan een Operator met een beperkte onregelmatigheid. Voor bedrijven is ploegendienst daarom een kostbare zaak, en ook voor Operators is het werken in ploegendienst een belasting. Het werken in ploegen is zowel fysiek als mentaal belastend.

Deze mentale en fysieke belasting valt in de twee ploegendienst nog enigszins mee. Hierin hebben Operators een bepaalde regelmaat in het dienstrooster. Daarnaast is het weekend gewoon vrij. Door deze factoren is de ploegentoeslag voor het werken in de tweeploegendienst over het algemeen niet heel erg hoog. Operators krijgen gemiddeld in twee ploegen een toeslag van 12% over hun loon. Deze wordt ook wel de ploegentoeslag genoemd.

Alléén voor Operators

Upload je CV en wij vinden de beste baan voor jou.

Ploegendiensten

Bekijk ook alle andere

ploegendiensten

Wij vinden de beste baan voor jou!

Upload nu je CV

en laat ons de beste baan voor je vinden.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service .