Deze 3 begrippen moet je kennen als (Proces)operator!

Ben je Procesoperator of wil je Procesoperator worden? Dan is het belangrijk dat je het één en ander weet over de functie en je werkzaamheden. Hierbij zijn drie begrippen erg belangrijk. In dit blog gaan wij in op wat deze drie begrippen zijn en wat ze betekenen voor je werk. Zo kun jij straks nog beter meepraten met je collega’s en écht iets bijdragen op de werkvloer. Lees snel verder om (weer) helemaal op de hoogte te zijn!

Simon
4 minuten

Een Procesoperator: wat is dat?

Voor we ingaan op de begrippen die jij als Procesoperator écht moet kennen, is het belangrijk om duidelijk te hebben wat een Procesoperator eigenlijk is en doet.

Een Procesoperator is iemand die een belangrijk onderdeel is van een productieomgeving. Je bent in deze functie verantwoordelijk voor het beheren en controleren van productieprocessen, machines en apparatuur. Ze zorgen ervoor dat alles soepel verloopt, de productkwaliteit gehandhaafd blijft en natuurlijk dat dit allemaal veilig gebeurt.

Het belang van machines

Zoals je nu wel weet, heb je als Procesoperator een belangrijke invloed op de processen in de procesindustrie. Een belangrijk gedeelte van het productieproces is het bedienen van machines.

Je begrijpt wel dat de uiteindelijke producten veel beter zijn als de machine goed draait en weinig fouten maakt. Een goed werkende machine kan daarnaast ook sneller produceren en zo hoge productieaantallen bereiken. Met trainingen kan jouw kennis van een machine worden verbeterd.

Als Procesoperator heb je echter ook kennis nodig van het gehele productieproces waar je een onderdeel van uitmaakt. Het hele productieproces moet altijd goed draaien en verspilling moet altijd voorkomen worden.

Lean Manufacturing

We horen je denken, nou: waar blijven die drie begrippen? Hier is de eerste: Lean Manufacturing. Met Lean Manufacturing kan de verspilling in een bedrijf aangepakt worden. Als Procesoperator leer je tijdens een training of opleiding hoe je kunt bijdragen aan het verminderen van verspilling op het werk.

Six Sigma

Toch komt er tijdens de opleiding meer aan bod. Om de kwaliteit van producten goed te houden, zullen problemen en vragen moeten worden opgelost. Om dit zo goed mogeljik te doen worden Six Sigma trainingen geboden. Dit kan in verschillende niveaus van een bedrijf worden aangeboden. Met een bepaalde kleur band wordt het ervaringsniveau van jou als proces operator met een Six Sigma opleiding aangetoond. Voorbeelden hiervan zijn yellow belt, green belt en black belt. Met Six Sigma kun je een goede bijdragen leveren aan het optimaliseren van het proces.

VAPRO

De ideale combinatie als je Procesoperator wilt worden? Die heb je als je naast een Lean Manufacturing-opleiding ook een VAPRO-opleiding hebt gevolgd. Koppel Six Sigma daar aan en voìla: je bent ineens de perfecte proces operator geworden. Steeds meer werkgevers in de industrie kiezen ervoor om operators te voorzien van deze opleidingen. Je raadt het al: hierdoor gaat de kwaliteit in de procesindustrie omhoog. Een belangrijke stap in de goede richting voor de maakindustrie.

Good Manufacturing Practices (GMP)

GMP staat voor Good Manufacturing Practices: een goede manier van produceren. Dit systeem is ontworpen voor de menselijke als diergeneeskundige farmaceutische sector én voor de cosmetische en voedingsmiddelenindustrie.

Hierin wordt vastgelegd hoe en onder welke omstandigheden een product wordt gemaakt. Tijdens de productie worden alle grondstoffen, tussenproducten en het eindproduct gecontroleerd en wordt alles precies bijgehouden. Als achteraf blijkt dat een partij medicijnen een fout heeft, kun je altijd achterhalen hoe het gemaakt is, wie het getest heeft en welke grondstoffen er zijn gebruikt.

Door bijvoorbeeld alleen de samenstelling van een geneesmiddel te analyseren, kan de kwaliteit van een geneesmiddel nooit helemaal vastgesteld worden. Zo kunnen niet alle onzuiverheden worden aangetoond en kan niet alles worden geanalyseerd. Alleen als het gehele productieproces op de juiste manier wordt uitgevoerd, kan de kwaliteit gewaarborgd worden. GMP is daarom ook een vereiste voor de productie van geneesmiddelen.

Hazard Analysis & Critical Control Points (HACCP)

Als je als Procesoperator in de voedingsmiddelenindustrie werkt, kunnen er altijd dingen misgaan. Dit brengt het eten in gevaar. Bedrijven die voedsel produceren of verwerken moeten daarom alle mogelijke risico’s beschrijven in een voedselveiligheidsplan, oftewel een HACCP-plan.

Het opstellen van zo’n plan is voor iedere voedselverwerker verplicht. HACCP valt onder Europese wetgeving en is in de jaren 60 door de NASA bedacht, om zo het eten voor astronauten te controleren. Tegenwoordig geef je met voedselveiligheid de consument de garantie dat het voedsel geen gevolgen voor je gezondheid heeft.

Voor bedrijven in de levensmiddelenindustrie is het verplicht om een HACCP-plan op te stellen, waarin zij aangeven hoe ze ervoor zorgen dat de productie ‘voedselveilig’ verloopt. Dit systeem garandeert de klant dat de producten aan de hoogste eisen van productveiligheid voldoen.

Een Procesoperator en voedselveiligheid

Als Procesoperator heb je een belangrijke rol in de voedselveiligheid van producten. Het niet hygiënisch werken kan invloed hebben op het eindproduct. Wanneer je in een industriële omgeving werkt, waar levensmiddelen worden geproduceerd, is kennis van voedselveiligheid en verantwoord werken een echte must.

En dat was dat. Je weet nu een stuk beter wat de functie van Procesoperator inhoudt en wat hierbinnen belangrijk is. Zorg ervoor dat je dit alles goed onthoudt, want zoals je al gemerkt hebt is het enorm belangrijk binnen het werk dat je uitvoert.  

Wil je meer informatie over wat er allemaal belangrijk is als Procesoperator of wil je Procesoperator worden? Plan dan vandaag nog een gesprek in met een van onze adviseurs! Bij Synsel hebben we meer dan 2.000 vaste banen. Mis jouw kans op een baan als Procesoperator niet en neem contact op!

DEEL DIT ARTIKEL