De 5 beste werk tips zodat jij dit jaar álles uit je werk haalt!

Elk moment biedt een nieuwe kans om te groeien, zowel persoonlijk als professioneel. Heb je doelen die je wilt bereiken? Misschien wil je een hoger inkomen, meer verantwoordelijkheid of jezelf ontwikkelen door een technische training of cursus. Hier zijn 5 werk tips om optimaal te presteren.

Simon Kempers
3 minuten

Van voornemens naar doelen

Ken je dat? Je neemt je iets voor, maar na korte tijd is het alweer verwaterd. Dat komt omdat voornemens vaak niet meer dan dat zijn: voornemens, geen concrete doelen.

We delen ons gedrag op in twee soorten: bewust en routinematig. Bewust gedrag vereist een besluit om je doelen te bereiken, zoals het zoeken van een nieuwe baan, het volgen van een cursus, of het verhogen van je inkomen.

Routinematig gedrag is echter veelal onbewust en automatisch. Zelfs wanneer je denkt dat je bewuste keuzes maakt, worden deze vaak onbewust beïnvloed. Wil je bijvoorbeeld gezonder lunchen op het werk, dan is het een uitdaging om oude patronen te doorbreken en nieuwe routines te vormen.

Maak je doelen concreet

Voornemens zijn niet verkeerd. Ze zeggen iets over wat jij belangrijk vindt en waar je aan wil werken. Maar er is meer nodig om je goede voornemens te bereiken. Je hebt goede doelen nodig en het liefst goede kortetermijndoelen. Deze doelen zijn beter uitvoerbaar en bereikbaar. Ze zijn niet té ambitieus, maar juist heel concreet en haalbaar. Ook kun je beter bijhouden of het gelukt is en bijsturen wanneer dit nodig is. Dus zeg niet: ‘ik wil gezonder lunchen op werk’, maar spreek met jezelf af dat je minimaal twee keer per week een salade meeneemt.

Begin klein

Een van de grootste valkuilen bij voornemens is dat je onrealistische doelen stelt. In een keer wil je gezonder lunchen op werk of je taken beter gaan plannen. Hierdoor is de kans groot dat je je doel niet haalt. Breek daarom je doel op in kleine stukjes.

Kies niet te veel doelen

Een nieuwe baan, een hoger salaris, meer verantwoordelijkheden en een technische cursus volgen. Mooie doelen, maar het brengt ook druk met zich mee. Focus je op het belangrijkste doel en zorg ervoor dat je hieraan werkt.

Bereid je voor op een terugval

Veel mensen haken af als het moeilijk wordt. Heb je bijvoorbeeld stress op je werk? Dan kan het voorkomen dat je terugvalt in oude, automatische gewoonten. Een keer terugvallen is natuurlijk niet erg, maar probeer wel opnieuw te beginnen.

Koppel je doel aan een bestaande gewoonte

Koppel je nieuwe gewoonte aan vaste momenten. Een paar voorbeelden: ‘elke dag na mijn lunch ga ik wandelen, ook als het slecht weer is, ga ik desnoods 5 minuten wandelen’ en ‘aan het einde van mijn werkdag zoek ik een half uurtje naar interessante cursussen’. Op deze manier hoef je niet te veel na te denken over je nieuwe handelingen en kun je ze goed volhouden.

Klaar voor de volgende stap?

Ben jij klaar om de volgende stap in je carrière te zetten? Neem dan vandaag nog contact op met één van onze specialisten en wie weet start jij binnenkort wel met je nieuwe baan!

Ben je benieuwd naar meer interessante onderwerpen over solliciteren binnen de techniek? Houd dan zeker onze blogpagina in de gaten!

DEEL DIT ARTIKEL