5 manieren hoe jij dit jaar álles uit jouw werk haalt

2023, een nieuw jaar met nieuwe kansen. Niet alleen op persoonlijk vlak, maar ook op werkgebied. Heb jij voor dit jaar al doelen opgesteld? Wil je bijvoorbeeld dit jaar meer gaan verdienen, meer verantwoordelijkheden krijgen of wil je dit jaar het STAP-budget inzetten en een technische training of cursus volgen? Wij geven jou 5 manieren hoe jij dit jaar álles uit jouw werk haalt.

Synsel

Goede voornemens vs. doelen stellen

Misschien komt het je bekend voor; aan het begin van het nieuwe jaar ga je aan de slag met je goede voornemens, maar na twee weken zie je hier niks meer van terug. Hoe kan dat? Heel simpel: je hebt het je voorgenomen. Stiekem was je doel geen doel, maar een voornemen vermomd als doel.

Ons gedrag is verdeeld in twee delen: bewust gedrag en gepland gedrag. Het verschil tussen deze twee is dat je bij bewust gedrag een bewust besluit neemt om je doelen te behalen. Bijvoorbeeld over de zoektocht naar een nieuwe baan, een cursus die je wil volgen of het doel dat je dit jaar meer wil gaan verdienen.

De meeste handelingen doe je onbewust en automatisch. Zelfs als je denkt dat je bewust kiest hoe je je gedraagt, wordt een groot gedeelte van dit gedrag toch onbewust bepaald. Stel, jij hebt als voornemen dat je dit jaar gezonder wil lunchen op werk. Dan is het lastig om dit voornemen te bereiken, want het achterlaten van oude gedragspatronen en het ontwikkelen van nieuwe routines is moeilijk.

Synsel

Zo haal je alles uit je werk

We geven je vijf manieren hoe jij dit jaar alles uit je werk haalt:

1. Maak je doelen concreet

Goede voornemens zijn niet verkeerd. Ze zeggen iets over wat jij belangrijk vindt en waar je aan wil werken. Maar er is meer nodig om je goede voornemens te bereiken. Je hebt goede doelen nodig en het liefst goede kortetermijndoelen. Deze doelen zijn beter uitvoerbaar en bereikbaar. Ze zijn niet té ambitieus, maar juist heel concreet en haalbaar. Ook kun je beter bijhouden of het gelukt is en bijsturen wanneer dit nodig is. Dus zeg niet: ‘ik wil gezonder lunchen op werk’, maar spreek met jezelf af dat je minimaal twee keer per week een salade meeneemt.

2. Begin klein

Een van de grootste valkuilen bij goede voornemens is dat je onrealistische doelen stelt. In een keer wil je gezonder lunchen op werk of je taken beter gaan plannen. Hierdoor is de kans groot dat je je doel niet haalt. Breek daarom je doel op in kleine stukjes.

3. Kies niet te veel doelen

Een nieuwe baan, een hoger salaris, meer verantwoordelijkheden en een technische cursus volgen. Mooie doelen, maar het brengt ook druk met zich mee. Focus je op het belangrijkste doel en zorg ervoor dat je hieraan werkt.

4. Bereid je voor op een terugval

Veel mensen haken af als het moeilijk wordt. Heb je bijvoorbeeld stress op je werk? Dan kan het voorkomen dat je terugvalt in oude, automatische gewoonten. Een keer terugvallen is natuurlijk niet erg, maar probeer wel opnieuw te beginnen.

5. Koppel je doel aan een bestaande gewoonte

Koppel je nieuwe gewoonte aan vaste momenten. Een paar voorbeelden: ‘elke dag na mijn lunch ga ik wandelen, ook als het slecht weer is, ga ik desnoods 5 minuten wandelen’ en ‘aan het einde van mijn werkdag zoek ik een half uurtje naar interessante cursussen’. Op deze manier hoef je niet te veel na te denken over je nieuwe handelingen en kun je ze goed volhouden.