5 signalen die wijzen op de nodige verandering

Je bent eigenlijk heel tevreden over je huidige baan en je zit lekker op je plek. Maar, stel; dit verandert over 3 maanden, een jaar of misschien over 5 jaar. Hoe maak je dan het onderscheid tussen een slechte dag en de conclusie dat het tijd is om actie te ondernemen? rnHieronder lees je 5 vaak vergeten signalen die wijzen op de nodige verandering. Wanneer je jezelf in één van deze punten herkent of gaat herkennen, zorg er dan voor dat je uit je comfortzone komt en op tijd actie onderneemt.

Melanie
3 minuten

1. Er wordt niets met je ideeën gedaan

Je bent proactief en ziet regelmatig kansen op de werkvloer om iets te verbeteren, efficiënter in te richten of om dat ene probleem op te lossen. Vol enthousiasme draag je het aan bij je collega’s of leidinggevende. Toch blijkt uiteindelijk dat jouw ideeën niet zozeer worden gewaardeerd of dat er eigenlijk niks mee wordt gedaan. Hierdoor merk je aan jezelf dat je op den duur minder proactief bent geworden en dat het je steeds minder kan schelen.

2. Je staat als eerste bij de deur

Waar in het weekend de tijd voorbij lijkt te vliegen, voelt dat op werkdagen als het tegenovergestelde. Je kijkt ieder uur op de klok en als de werkdag erop zit, sta jij als eerste bij de deur. Je kunt niet wachten om naar huis te gaan. Ondanks dat iedereen dit wel herkent, is dit niet hoe een werkdag zou moeten voelen. Misschien ervaar je net te weinig uitdaging of juist te veel druk. Het is belangrijk om na te gaan waar het probleem ligt.

3. Je ontwijkt sociale aangelegenheden op je werk

De vrijdagmiddagborrel, de bedrijfsbarbecue of teambuildingsactiviteiten buiten werktijd; van jou hoeft het allemaal niet. Eerst vond je het misschien nog wel gezellig om je collega’s ook buiten werktijd te zien en om ze wat beter te leren kennen. Tegenwoordig wil je in je eigen tijd geen moment meer aan werk besteden, ook niet als het een leuke activiteit is. Wanneer je steeds minder bereid bent om energie te steken in dingen die met je werk te maken hebben, dan heeft dat een oorzaak.

4. Je werk is routine geworden

Wanneer je het gevoel hebt dat je dingen te routinematig doet en problemen niet meer uitdagend zijn, dan moeten de alarmbellen afgaan. Ja, je doet je werk, het meeste komt op tijd af en over het algemeen zijn ze best tevreden over je. Maar jij werkt je takenlijst gedachteloos af, zonder dat je er al te veel bij stil staat. Het is een routineklus geworden waar niet meer heel veel passie en energie in gaat zitten. Helaas kiezen mensen vaak voor een comfortabele positie. Ze betreuren dan later dat ze niet eerder een andere keuze hebben gemaakt.

5. Loonsverhoging zit er steeds niet in

Als je al enige tijd bij dezelfde werkgever werkt, is de kans groot dat er gedurende de maanden of jaren een aantal taken en verantwoordelijkheden bij zijn gekomen. Als je erop terugkijkt heb je ondanks de (gedeeltelijke) verandering van je functie nooit een bijpassende loonsverhoging gekregen. Ook niet toen je er uiteindelijk om hebt gevraagd. Wist je dat werkgevers nieuwe collega’s vaak meer betalen dan de huidige werknemers in een soortgelijke functie. In dit geval ben jij die huidige werknemer.

Het gras is niet altijd groener aan de overkant. Ook bij een nieuwe baan en nieuwe collega’s ga je tegen situaties aanlopen die je niet altijd even leuk vindt. Natuurlijk is niet alles meteen een reden om je baan op te zeggen en is het belangrijk om voor jezelf te bepalen wat er zwaarder weegt. Toch kan het in de meeste gevallen geen kwaad om eens te kijken bij andere bedrijven en wat zij jou te bieden hebben. Zo kun jij jouw huidige baan goed vergelijken en twijfels wegnemen of juist bevestigen.

Wanneer je jezelf in één van deze punten herkent of gaat herkennen, zorg er dan voor dat je uit je comfortzone komt en op tijd actie onderneemt.

Annet

DEEL DIT ARTIKEL