5 tips bij het vragen van loonsverhoging

Je wilt loonsverhoging. Waar begin je? Meer dan 34% van de werkenden vindt dat ze een loonsverhoging verdienen, maar durven er toch niet direct om te vragen. Meer salaris vragen vereist wel wat voorbereiding en zelfinzicht. Hier 5 tips om loonsverhoging te vragen.

Synsel

1. Plan een moment in.

Als je af blijft wachten tot het beste moment om loonsverhoging te vragen zal het lang duren. Een goed moment is je beoordelingsgesprek of een eindejaar gesprek. Heb je ook een tussentijdse beoordeling? Vraag daar alvast wat je kan verbeteren. Vraag tussendoor bevestiging van die vooruitgang. Neem de tijd om hieraan te werken en kom op je voortgang terug tijdens je evaluatiegesprek.

Het loon zal in dit gesprek niet standaard op de planning staan, dus je moet er zelf over beginnen. Val er niet mee met de deur in huis maar geef wel op tijd aan dat je het bespreekbaar wilt maken. Geef aan dat je je werk met veel plezier doet, maar dat er ook een serieuze kant aan de zaak zit.

 

2. Zet op een rij wat je waard bent voor het bedrijf

Het is belangrijk dat je weet op welke manier je waardevol bent voor het bedrijf. Bekijk jouw werkzaamheden die anderen niet of slechter doen. Hoe meer je dit met cijfers kan onderbouwen hoe beter. Maak een lijstje met:

  • Duidelijke resultaten die je boekt
  • Projecten die je succesvol hebt afgerond
  • Veranderingen van je functie
  • De cursussen en trainingen die je hebt gevolgd
  • Nieuwe werkzaamheden en verantwoordelijkheden die je hebt gekregen
  • De taken die je (tijdelijk) over neemt van andere collega's.
Synsel

3. Bedenk hoeveel percentage je salarisverhoging moet zijn

Doe vooraf altijd even een salarischeck. Bekijk kort even welk bedrag geboden wordt bij vergelijkbare vacatures op een aantal vacaturepagina's. Bepaal vooraf hoeveel je wilt vragen. Een percentage tussen de 5% en 10% is normaal. Waarbij 10% aan de hoge kant is, je zult er waarschijnlijk tussenin uitkomen. Moet je onderhandelen? Zet dan iets hoger in en bedenk wat je streefpercentage is.

Wist je dat inflatie gemiddeld 3% per jaar is? Met een loonsverhoging van 3% per jaar blijft je koopkracht dus hetzelfde. Een echte verhoging gaat daarom over die 3% heen.

4. Vergeet de secundaire arbeidsvoorwaarden niet

Als er niet direct mogelijkheden zijn voor salarisverhoging vraag dan concreet wanneer het volgende moment is om het er over te hebben en zet het in je agenda. Vraag vervolgens wel door naar andere opties. Denk hierbij aan:

  • Meer vakantiedagen
  • (meer) Reiskostenvergoeding
  • Een betaalde cursus
  • Kortere werktijden