5 tips die je helpen bij het maken van een sterk CV!

Bij iedere sollicitatie wordt er gevraagd om naast een motivatiebrief ook je curriculum vitae (CV) toe te sturen. Vaak heb je één algemeen CV en personaliseer je de motivatiebrief aan de hand van de vacature. Maar wist je dat werkgevers vaak eerst je CV bekijken voordat ze aan je sollicitatiebrief beginnen? Des te belangrijker dat jouw CV er gelijk tussenuit springt. Hoe je dit doet, lees je in de onderstaande 5 tips.

Synsel

1. Personaliseer je CV

Bij voorkeur is een CV niet langer dan 2 A4tjes. Om al die informatie op 2 pagina’s te krijgen is soms best een uitdaging. Het gevaar hiervan is dat je CV erg algemeen wordt. Maar je kan hier ook slim mee omgaan door voor iedere vacature je CV licht te personaliseren. 80% van je CV zal altijd hetzelfde blijven, maar de overige 20% kan je personaliseren. Zo kan je ervoor kiezen om bepaalde verantwoordelijkheden bij vorige werkgevers of projecten op school te vermelden als deze relevant zijn voor de vacature. Voor de ene vacature kan dit dat ene project zijn en voor een andere vacature kan het weer een specificatie in je opleiding zijn.

 

2. Vertel wie jij als persoon bent

Beschrijf jezelf in een paar zinnen in een profielschets. Wie ben jij, welke eigenschappen heb je en wat is je drive? Vertel wat jou uniek maakt en vertel vooral wat jij wilt dat een potentiele werkgever over jou als persoon moet weten. Maar houd het wel kort, maximaal 150 woorden.

 

3. Vermeld je prestaties

Zowel in je studie als tijdens je loopbaan behaal je bepaalde prestaties. Dit kunnen natuurlijk promoties zijn, maar ook prestaties waarvan je functietitel niet veranderd zijn het vermelden waard. Heb je bijvoorbeeld meer verantwoordlijkheden gekregen, een nieuwe afdeling opgezet, een speciaal project geleid of misschien heb je een prijs met een schoolonderzoek behaald? Dat is allemaal het vermelden waard.

 

Synsel

4. Beschrijf je projecten

In het begin van je carrière heb je natuurlijk nog niet veel werkervaring, maar je hebt wel lopen zwoegen op allemaal schoolprojecten. Dit is waardevolle informatie voor een werkgever, zo kan je namelijk zien dat je in verschillende vakgebieden al wat ervaring hebt opgedaan. Denk aan verslagen, onderzoeken, je vakkenpakket, wellicht een minor en uiteraard uitgebreid je stage en scriptie. Dit is allemaal werkervaring die je reeds hebt opgedaan, doe er dus je voordeel mee.

 

5. Vermeld je nevenactiviteiten

Op je CV vermeld je natuurlijk eerst je werkervaring en je studieachtergrond. Maar soms heb je hele interessante nevenactiviteiten die goed staan op je CV. Dit kan voor iemand die graag wil leidinggeven, de aanvoerdersband of coach van het voetbalelftal zijn. Maar het kan ook zijn dat je in je vrije tijd als techneut aan een uitdagend project voor jezelf hebt gewerkt. Heb jij zulke nevenactiviteiten en zijn ze relevant voor de vacature, vermeld het dan en versterk zo je CV.

 

Beschrijf jezelf in een paar zinnen in een profielschets. Wie ben jij, welke eigenschappen heb je en wat is je drive? Vertel wat jou uniek maakt en vertel vooral wat jij wilt dat een potentiele werkgever over jou als persoon moet weten.

Claudine