5 tips voor een goede start bij je nieuwe baan

De eerste weken bij een nieuwe baan kunnen spannend zijn. Bovendien zijn ze erg belangrijk voor het maken van een goede eerste indruk. We zetten op een rijtje hoe je jouw eerste dagen en weken bij een nieuwe baan het beste doorkomt. 

Synsel

Tip 1, Bekijk: Met wie ga je werken? 

Natuurlijk heb je tijdens de sollicitatie periode al uitgebreid bekeken bij welk bedrijf je terecht komt. De voorbereiding die je gaat doen is nu gericht op met wie je gaat werken.  

Specifiek:  
Is er een ''over ons'' pagina waar de medewerkers op staan? Bekijk deze zodat je al een paar namen kunt onthouden. Dat scheelt straks een teveel aan namen van nieuwe collega's.  

 

Tip 2, Weet: waar kom je terecht. 

Zorg dat je voor aankomst goed weet waar je terecht komt. Een extra google sessie kan nooit kwaad. Schrijf daarbij voor jezelf op:  

  • Wat is het voor een bedrijf?  

  • Wat is het belangrijkste product en voor wie is het?  

  • Wat zijn de klanten en welke regio bedienen ze?   

Als er voor zakelijke klanten wordt gewerkt, kijk dan ook eens op de klant website. 

 

Tip 3, Vraag: nog een keer hoe iemand heet. 

Niemand zal het je kwalijk nemen als je de eerste paar dagen nog niet alle namen van je collega's weet. Om te zorgen dat je ze zo snel mogelijk leert kennen is het juist goed om de naam van je collega nog eens te vragen.  

Even tussen ons:  
Namen ben je gewoon gemakkelijk kwijt, dat hebben wij ook wel eens. Je onthoudt namen beter wanneer er een goed verhaal bij zit!  
 

Dus:  
Vraag daarom nog eens wat diegene precies doet en waar deze persoon verantwoordelijk voor is. Vraag door en toon interesse. Dit geeft je bovendien de kans om een professionele en positieve start te maken.  

“Nog niets gevonden, maar wel toe aan een nieuwe baan?  Level up your job, upload je CV en zet ons aan het werk om jouw nieuwe uitdaging te vinden.”  

Synsel

Tip 4, Begin niet over negatieve ervaringen 

Ben je hier begonnen omdat het bij je vorige werkgever echt verschrikkelijk was? Een goede reden om van baan te switchen natuurlijk. Maar.. Begin er niet direct over.  

Focus je op het hier en nu. 
Natuurlijk willen we allemaal wel een keer afgeven op negatieve ervaringen met collega's.  Maar de mensen op je nieuwe werk kennen je nog niet en je wilt allereerst professioneel over komen. Let er daarom op dat je op positieve dingen focust en het hier en nu.  

“Doe ook zeker niet direct mee met de nieuwe werk-roddels!” 

 

Tip 5, Blijf bij jezelf!  

Natuurlijk pas je je zo goed mogelijk aan wanneer je in een nieuwe situatie komt. Je bent extra netjes, punctueel en beleefd. Maar doe je niet anders voor dan dat je bent. Dat kost alleen maar extra energie die je ook in jouw functioneren kan stoppen.  

Ga voor de lange termijn  
We gaan er ook vanuit dat jij een fijne baan hebt gevonden waar je nog even aan het werk wilt blijven. Dan wil je gewoon geaccepteerd worden zoals je bent. Hou het wel netjes maar doe je niet anders voor dan waar jij je goed bij voelt!  

Gezonde spanning, geen zorgen 
Starten bij een nieuwe baan kan veel spanning met zich meebrengen. Naast deze tips willen we je ook nog meegeven om ervan te genieten.  

  • Er zijn zo veel nieuwe uitdagingen,  

  • Nieuwe dingen om te leren  

  • Nieuwe mensen te leren kennen.  

Dit kan ook een hele gezonde enthousiaste spanning met zich meebrengen. En dat is niets om je zorgen over te maken.  

Meer begeleiding: 
Vind je het fijn om veel persoonlijke begeleiding te krijgen in stressvolle periodes? Schakel dan ons team in. Met Synsel Techniek vind je binnen enkele weken een nieuwe baan en ga je ontspannen van start bij een nieuwe werkgever.  Upload je CV en krijg binnen een dag reactie.