Afgestudeerd in de Chemische Technologie? Dit kan je verwachten

Chemische Technologie is een gespecialiseerde opleiding waarbij je een specifieke expertise opbouwt. Als Chemisch Technoloog kun je overal aan de slag waar chemische processen in de industrie voorkomen. Met een diploma Chemische Technologie heb je het vooruitzicht op gespecialiseerde banen en een goed salaris. In deze blog leggen we je uit wat je kan verwachten als je aan het werk gaat, welke banen er zijn en welk salaris erbij hoort.  

Synsel

Wat is Chemische Technologie? 

Met Chemische Technologie ben je voorbereid om in de industrie aan de slag te gaan. Omdat jij inzicht hebt in chemische processen, sta jij vooraan als het om oplossingen, ontwerpen en onderzoeken gaat. Jij begrijpt chemische fabrieksinstallaties met alle complexe kwaliteitseisen. Jij weet als geen ander hoe duurzaamheid, milieuvriendelijkheid en veiligheid werkt. Vaak werk je samen met chemici, procesoperators en engineers en help je innovatie op te zetten. 

 

Wat kun je met Chemische Technologie? 

Als je afgestudeerd bent in de Chemische Technologie, dan kun je rekenen op een hoge baangarantie. Op dit moment is er veel vraag naar chemici en door het specifieke specialisme wat jij bezit staan er veel opties voor je open. Voor jou betekent dit een ruime keuze in branches, banen én werkgevers. Daarnaast kun je als afgestudeerde in de Chemische Technologie rekenen op een hoog salaris.  

Synsel

Deze banen zijn er in de Chemische Technologie 

Er zijn veel mogelijke functies voor jou als afgestudeerde als Chemisch Technoloog. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag om een chemische fabrieksinstallatie te verbeteren of te ontwerpen. Of je bent bezig met de specifieke eigenschappen van verschillende kunststoffen of composieten. Hieronder een selectie van een aantal mogelijkheden: 

  

Chemisch Procestechnoloog 

Als Chemisch Procestechnoloog heb je een grote verantwoordelijkheid. Jij begeleidt processen zodat deze optimaal kunnen blijven draaien. Omdat jij als Procestechnoloog specifieke kennis hebt van het chemische proces, is het ook aan jou om deze kennis te delen. Dit doe je door het geven van advies, het aanpassen van werkwijzen en het begeleiden van de implementatie van jouw advies. 

Chemical Engineer 

Als Chemical Engineer ga je aan de slag met het ontwikkelen en verbeteren van processen en producten in de chemische industrie en geneesmiddelen- en voedingsmiddelenindustrie. Of je werkt aan de ontwikkeling van nieuwe kunststoffen, membranen, keramische materialen, voedings- en geneesmiddelen, constructiematerialen of productie- en verwerkingstechnieken 

Process Engineer 

Als Process Engineer ben je hoofdzakelijk verantwoordelijk voor het ontwerpen en verbeteren van machines, processen en installaties binnen een bedrijf. Je volgt het gehele proces van concept tot implementatie. Als er problemen ontstaan binnen de processen, dan sta jij klaar om deze op te lossen. 

Quality Engineer 

In de rol van Quality Engineer ben je verantwoordelijk voor het controleren, borgen en verbeteren van de kwaliteit van het technische proces. Jij bent op de hoogte van alle normen en zorgt dat het productieproces daaraan voldoen. Je neemt jouw collega’s mee in dit proces waarbij je ook coördinerende taken kunt hebben.   

 

Welk salaris kun je in de Chemische Technologie verwachten? 

Als afgestudeerde in de Chemische Technologie kun je rekenen op een goede baangarantie. Doordat jij een echte specialist bent, is het salaris hoog. Hieronder zie je welk (junior) salaris je als afgestudeerde in de Chemische Technologie kunt verwachten. 

  • Chemisch procestechnoloog: salaris tussen €3100 en €5100 

  • Chemical Engineer: salaris tussen €3000 en €5500  

  • Process Engineer: salaris tussen €3100 en €5100 

  • Quality Engineer: salaris tussen €3200 en €6200 

 Het precieze salaris dat je gaat verdienen in de Chemische Technologie is afhankelijk van je functie, ervaring en de werkgever. 

 

 Zo vind je de beste baan in de Chemische Technologie:   

Er staan veel verschillende vacatures online, die niet allemaal dezelfde functietitels hanteren. Zorg dat dit je niet afleidt van wat jij precies wilt. Begin daarom niet bij de eerste de beste vacaturesite, maar begin bij jezelf! Breng in kaart wat je wilt; Ontwerp je graag, controleer je graag of hou je van onderzoek? Aan welk soort projecten werk je het liefste? Zet het eens op een rij.   

Onze tip: Laat een expert met je meekijken! Je hoeft er niet alleen voor te staan. Laat een goede selectie voor je maken van de beste bedrijven bij jou in de buurt. Die écht aan jouw eisen voldoen.   

De adviseurs van Synsel Techniek bemiddelen al meer dan tien jaar de beste banen voor technici. In de Chemische Technologie kennen we de best betalende bedrijven. Dit biedt de beste opties, je bent snel aan het werk en er staat iemand achter je! Bekijk alle vacatures voor Chemisch Technologen.