Afgestudeerd in de Elektrotechniek: Dit kan je verwachten:

Net of bijna afgestudeerd in de Elektrotechniek? Dan staat je een mooie carrière te wachten. Met jouw diploma kan je veel kanten op. Om wat orde te scheppen in de chaos van mogelijkheden hebben we hier op een rij gezet wat je kunt verwachten.

Synsel

Je kunt veel keuze verwachten 

Het “praktisch toepassen van elektriciteit” is letterlijk wat elektrotechniek betekent. We kunnen tegenwoordig niet meer zonder. Mooi, want dit is precies waar jij als afstudeerder elektrotechniek in gespecialiseerd bent! Elektrotechniek is overal aanwezig: in je woning, in ieder gebouw, op straat en in iedere machine. Er is geen vakgebied waarbij je op zoveel verschillende locaties kunt werken. Jij hebt de keuze.  

Onze tip: Is de keuze overweldigend? Bedenk dan dat de keuze niet voor de rest van je leven is. Je gaat een eerste stap maken, bevalt het niet? Geen probleem, iedereen moet ergens beginnen. Begin waar je grootste interesse ligt en weet dat je altijd een volgende stap kan maken

 

Je kunt in (bijna) alle sectoren terecht:  

Elektrotechnici zijn in vrijwel alle sectoren nodig. Er zijn dan ook veel openstaande vacatures voor jou als afgestudeerde Elektrotechnicus. Zet voor jezelf eerst op een rij waar je graag mee bezig bent:  In jouw technische vakgebied ben je thuis in de 4 basisprincipes van elektrotechniek samen bestrijken deze de meeste sectoren:  

 • Opwekken, met fossiele brandstoffen, op een duurzame manier zoals zon of windenergie of met een kerncentrale. Denk hierbij aan banen in de energiesector.  

 • Beheersen, opgewekte energie kan vaak niet worden opgeslagen, maar wordt meteen verzonden. Voor grootschalige energieopslag zijn naast het net zelf nog weinig oplossingen, banen hierin zullen R&D gericht zijn. 

 • Distribueren, om de opgewekte elektriciteit te transporteren zijn elektriciteitsnetwerken nodig. Onze grote netbeheerders zijn hier voor verantwoordelijk, maar werken in de uitvoering veel samen met lokale partijen.  

 • Toepassen, elektrische energie gaat vanuit het net direct naar de vele gebruikstoepassingen onder andere in de machinebouw, (proces)industrie en industriële automatisering. Maar denk ook aan alle service toepassingen bij zowel bedrijven als particulieren. 

 

Je moet je kennis up-to-date houden:  

Omdat de ontwikkelingen snel gaan in deze branche is het belangrijk op de hoogte te blijven van de regelgeving. Je moet op de hoogte blijven van veiligheidscertificaten zoals VCA en drie belangrijke Nederlandse Normen (NEN). Dat zijn NEN1010 (voor laagspanningsinstallaties), NEN2767 (conditiemetingen van bijvoorbeeld gebouwen en installaties) en NEN3140 (elektrische installaties). Je hebt de huidige al een goede basis met je opleiding Elektrotechniek en kunt vaak via je werkgever bijleren.  

 

Synsel

Deze banen zijn er in de elektrotechniek:  

MBO/HBO 

Storingsmonteur: Jij bent bezig met het signaleren, analyseren en oplossen van elektrotechnische en mechanische storingen aan de machines. Als storingsmonteur ben je dus vaak bezig met controleren, onderhouden en repareren. Omdat het machinepark altijd aan de gang moet blijven, werk je als storingsmonteur vaak in ploegendienst. De voor- en nadelen van ploegendiensten vind je hier.  

Onderhoudsmonteur: Als Onderhoudsmonteur Elektro ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren van aanpassingen aan bestaande systemen en het uitbreiden van bestaande systemen. Je werkt aan het preventief onderhoud. 

Servicemonteur: Als servicemonteur werk je bij een installatiebedrijf of productiebedrijf. Je onderhoud of repareert apparatuur. Vaak ben je op pad, op locatie bij klanten. Je hebt te maken met je hoofd technische dienst, klanten of andere collega’s met andere expertises. 

Internationaal Servicemonteur: Toe aan wat meer avontuur? Een Internationale Servicemonteur gaat wereldwijd op pad om storingen aan elektrotechnische installaties en computersystemen te controleren en herstellen. Je moet wel communicatief vaardig zijn want vaak ben je alleen op locatie en adviseer je de klant. 

Paneelbouwer: als Paneelbouwer bouw je panelen vanaf een tekenprogramma en je plaatst elektrotechnische componenten. Je bent als Paneelbouwer verantwoordelijk voor de bedrading van de besturingskasten en panelen en maakt speciale orders waar je zelfstandig mee aan de slag gaat.  

Technisch Tekenaar: Jij bent helemaal thuis in AutoCAD en kan op basis van een eisenlijst installatie tekeningen bedenken en maken. Je bespreekt technische details met de projectleider en selecteert vaak ook de materialen.

 

HBO/WO 

Software Engineer: Jij programmeert software voor verschillende besturingscomponenten en je bent het eerste aanspreekpunt voor het technische ontwerp richting de klant.  

Hardware Engineer: Jij maakt een technisch ontwerp door verschillende elektrotechnische schema’s te tekenen. Vaak werk je samen met de projectleider en help je de planning opstellen en naleven.  

Werkvoorbereider: Als werkvoorbereider ben je verantwoordelijk voor de planning. Daarnaast ben je bezig met het calculeren, inkopen, ondersteunen en voorbereiden van alle werkzaamheden. Je bent thuis in het controleren en verbeteren van werktekeningen.  

Electrical Engineer: Een elektrotechnisch ingenieur of Electrical engineer houdt zich van a tot z bezig met het ontwerpen, installeren, beheren en verbeteren van elektrotechnische installaties.  

 

Welk salaris kan je in de elektrotechniek verwachten?  

Als afgestudeerde in de Elektrotechniek kun je op een hoge baangarantie rekenen. Doordat veel banen voor Elektrotechnici nog niet zijn ingevuld, is het startsalaris ruim. Hieronder zie je welk startsalaris je als afgestudeerde in de Elektrotechniek kunt verwachten. Houd er rekening mee dat er verschillen kunnen zitten in branche en regio.  

MBO 

 • Storingsmonteur:  €2700 / €3300 

 • Onderhoudsmonteur: €2500 / €3100 

 • Servicemonteur: €2000 / €3000 

 • Internationaal Servicemonteur: €2100 / €3300  

 • Paneelbouwer: €2500 / €3200 

 • Technisch Tekenaar: €2500 / €4200 

HBO  

 • Software Engineer: €2400 / €3300 

 • Hardware Engineer: €2500 / €3400 

 • Werkvoorbereider: €2600 / €3100 

 • Electrical Engineer: €2600 / €4000 

 

Zo vind je de beste baan in de elektrotechniek:  

Er staan ontzettend veel vacatures online wat erg onoverzichtelijk worden. Begin daarom niet bij de eerste de beste vacaturesite, maar begin bij jezelf! Breng in kaart wat je wilt; ben je graag op pad of werk je liever dichter bij huis? Aan welk soort elektrotechnische apparaten werk je het liefste? Zet het eens op een rij.  

Onze tip: Laat een expert met je meekijken! Je hoeft er niet alleen voor te staan. Dus laat een goede selectie voor je maken van de beste bedrijven bij jou in de buurt. Die écht aan jouw eisen voldoen.  

De adviseurs van Synsel Techniek bemiddelen al meer dan tien jaar de beste banen voor technici. In iedere branche in de Elektrotechniek kennen we de best betalende bedrijven. Dit biedt de beste opties, je bent snel aan het werk en er staat iemand achter je! Upload nu je CV en laat je adviseren.  

 

Begin niet bij de eerste de beste vacaturesite, begin bij jezelf!

Hanna Bakker