Dit zijn de banen in de Elektrotechniek waar jij vanaf moet weten!

Als jij net bent afgestudeerd of bijna gaat afstuderen in de Elektrotechniek ben je natuurlijk benieuwd welke banen er in de Elektrotechniek zijn. Gelukkig ben je bij dit blog terechtgekomen, want hier vind je alle banen in de Elektrotechniek waar jij vanaf moet weten!

Simon Kempers
4 minuten

Veel keuze

Het “praktisch toepassen van elektriciteit” is letterlijk wat Elektrotechniek betekent. We kunnen tegenwoordig niet meer zonder. Mooi, want dit is precies waar jij als afstudeerder Elektrotechniek in gespecialiseerd bent!

Elektrotechniek is overal aanwezig: in je woning, in gebouwen, op straat en in machines. Er is geen vakgebied waarbij je op zoveel verschillende locaties kunt werken: jij hebt de keuze. 

Is de keuze overweldigend? Bedenk dan dat de keuze niet voor de rest van je leven is. Je gaat een eerste stap zetten. Bevalt het niet? Geen probleem: iedereen moet ergens beginnen.

Houd je kennis up-to-date

Omdat de ontwikkelingen in de Elektrotechniek snel gaan, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de regelgeving. Zo is het heel belangrijk dat je op de hoogte bent én blijft van veiligheidscertificaten zoals VCA en drie belangrijke Nederlandse Normen (NEN).

Dit zijn NEN1010 (voor laagspanningsinstallaties), NEN2767 (conditiemetingen van bijvoorbeeld gebouwen en installaties) en NEN3140 (elektrische installaties).

Deze banen zijn er in de Elektrotechniek: 

MBO-HBO

Storingsmonteur: Storingsmonteur ben je vaak bezig met controleren, onderhouden en repareren van machines. Omdat het machinepark altijd aan de gang moet blijven, werk je als Storingsmonteur vaak in ploegendiensten.

Onderhoudsmonteur: Als Onderhoudsmonteur Elektro ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren van aanpassingen aan en het uitbreiden van bestaande systemen.

Servicemonteur: Als Servicemonteur werk je bij een installatiebedrijf of productiebedrijf. Je onderhoudt of repareert apparatuur. Vaak ben je op pad, op locatie bij klanten.

Internationaal Servicemonteur: Toe aan wat meer avontuur? Een Internationale Servicemonteur gaat wereldwijd op pad om storingen aan elektrotechnische installaties en computersystemen te controleren en herstellen.

Paneelbouwer: als Paneelbouwer bouw je panelen vanaf een tekenprogramma en je plaatst elektrotechnische componenten. Je bent als Paneelbouwer verantwoordelijk voor de bedrading van de besturingskasten en panelen en maakt speciale orders waar je zelfstandig mee aan de slag gaat. 

Technisch Tekenaar: Jij bent helemaal thuis in AutoCAD en kan op basis van een eisenlijst installatietekeningen bedenken en maken. Je bespreekt technische details met de projectleider en selecteert vaak ook de materialen.

HBO-WO

Software Engineer: Jij programmeert software voor verschillende besturingscomponenten en je bent het eerste aanspreekpunt voor het technische ontwerp richting de klant. 

Hardware Engineer: Jij maakt een technisch ontwerp door verschillende elektrotechnische schema’s te tekenen. Vaak werk je samen met de projectleider en help je de planning opstellen en naleven. 

Werkvoorbereider: Als werkvoorbereider ben je verantwoordelijk voor de planning. Daarnaast ben je bezig met het calculeren, inkopen, ondersteunen en voorbereiden van alle werkzaamheden. Je bent thuis in het controleren en verbeteren van werktekeningen. 

Electrical Engineer: Een Elektrotechnisch Ingenieur of Electrical Engineer houdt zich van a tot z bezig met het ontwerpen, installeren, beheren en verbeteren van elektrotechnische installaties. 

Welk salaris kan je in de Elektrotechniek verwachten? 

Als afgestudeerde in de Elektrotechniek kun je op een hoge baangarantie rekenen. Doordat veel banen voor Elektrotechnici nog niet zijn ingevuld, is het startsalaris ruim. Hieronder zie je welk startsalaris je als afgestudeerde in de Elektrotechniek kunt verwachten. Houd er rekening mee dat er verschillen kunnen zitten in branche en regio. 

MBO

-          Storingsmonteur:  €2700 - €3300 bruto per maand.

-          Onderhoudsmonteur: €2500 - €3100 bruto per maand.

-          Servicemonteur: €2000 - €3000 bruto per maand.

-          Internationaal Servicemonteur: €2100 - €3300 bruto per maand.

-          Paneelbouwer: €2500 - €3200 bruto per maand.

-          Technisch Tekenaar: €2500 - €4200 bruto per maand.

 

HBO 

-          Software Engineer: €2400 - €3300 bruto per maand.

-          Hardware Engineer: €2500 - €3400 bruto per maand.

-          Werkvoorbereider: €2600 - €3100  bruto per maand.

-          Electrical Engineer: €2600 - €4000 bruto per maand.

 

Zo vind je de beste banen in de Elektrotechniek 

De beste tip om een nieuwe baan in de Elektrotechniek te vinden? Begin niet bij de eerste de beste vacaturesite, maar begin bij jezelf!

Breng in kaart wat je wilt. Ben je graag op pad of werk je liever dichter bij huis? Aan welk soort elektrotechnische apparaten werk je het liefste? Welk salaris verwacht je minimaal? Op deze manier vind jij ongetwijfeld je nieuwe baan in de Elektrotechniek!

Ben jij er na het lezen van dit blog van overtuigd dat je in de Elektrotechniek wilt werken? En heb je advies en begeleiding nodig in dit proces? Neem dan contact op met onze adviseurs en wie weet begin jij binnenkort wel met jouw nieuwe werk in de Elektrotechniek!

DEEL DIT ARTIKEL