Op zoek naar Mechatronica werk? Ontdek de beste banen in dit blog!

Klaar met Mechatronica en op zoek naar werk? Dan is het goed dat je bij dit blog terecht bent gekomen. Met jouw opleiding heb je een brede basis. Er zijn daarom een hoop mogelijkheden voor je eerste baan in de techniek. Welke dat zijn, ontdek je in dit blog! 

Simon Kempers
4 minuten

Mechatronica: een brede opleiding

Jouw opleiding Mechatronica is de verbinder tussen Elektrotechniek, Mechanische Aandrijftechniek en ICT. Met deze brede opleiding kun je de service en het onderhoud verzorgen aan verschillende machines, installaties en apparaten.

Omdat je gecombineerde kennis hebt opgedaan, kun je kiezen of je liever in de Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde of Technische Informatica aan de slag gaat. Wat een luxe!

Deze Mechatronica banen zijn er

Mechatronica komt aan bod op veel plekken. Zo vind je het terug in de Industriële Elektrotechniek, Robotica en Industriële Automatisering. Monteurs en Engineers Mechatronica werken vaak in machinefabrieken of in de machine-industrie, bij systeemleveranciers, bij technische installatiebureaus en in de apparatenbouw. Welke Mechatronica banen er per niveau zijn, vind je hieronder!

MBO

Commissioning Engineer: Als Commissioning Engineer ben je verantwoordelijk voor het in bedrijf stellen en opleveren van machines en systemen. In deze uitdagende rol coördineer je de werkzaamheden, je lost problemen op tijdens de installatie van de productielijn en draagt kennis over met betrekking tot de werking en onderhoud van de machines aan de klantorganisatie.

Monteur Machinebouw: In de rol van Monteur Machinebouw ben je verantwoordelijk voor het bouwen en assembleren van complete machines en productielijnen.

Onderhoud- of Storingsmonteur: Als Onderhoudsmonteur werk je meestal in een dagdienst en ben je bezig met het geplande onderhoud van het machinepark. Je werkt dus aan preventief onderhoud.

Als Storingsmonteur ben je bezig met het signaleren, analyseren en oplossen van elektrotechnische en mechanische storingen aan de machines. Je werkt wanneer het machinepark draait en werkt daarom vaak in ploegen.

Mechanisch Monteur Technische Dienst: Jij verhelpt mechanische storingen aan de bedrijfsinstallaties, wanneer nodig verricht je als Mechanisch Monteur ook onderhoud. Ook doe je voorstellen voor aanpassingen en verbeteringen van de apparatuur.

HBO-WO

Mechatronica Engineer: Jij houdt je bezig met het integreren van mechanische, elektronische en softwarefunctionaliteiten in de machine. Ook ga je aan de slag met het ontwerp en tunen van systemen.

Software Engineer: Je werkzaamheden als Software Engineer lopen uiteen van het conceptualiseren tot het in bedrijf stellen en onderhouden van applicaties en installaties. Jij werkt aan de conceptualisering, ontwikkeling en realisatie van diverse machine- en robot applicaties.

Hardware Engineer: Het zelfstandig ontwikkelen van besturingshardware: dat is de kern van jouw werk. Je werkt als Hardware Engineer aan procesinstallaties en installaties voor productiebedrijven en je gaat ook aan de slag voor Machinebouwers.

Mechanical Engineer: Een Mechanical engineer houdt zich van a tot z bezig met het ontwerpen, installeren, beheren en verbeteren van mechatronische installaties.

Welk salaris kan je in de Mechatronica verwachten?

Als afgestudeerde in de Mechatronica kun je op een hoge baangarantie rekenen. Doordat veel vacatures in jouw vakgebied nog niet zijn ingevuld, is het startsalaris goed. Hieronder zie je welk startsalaris je als afgestudeerde in de Mechatronica kunt verwachten. Houd er rekening mee dat er verschillen kunnen zitten in branche en regio.

MBO

Commissioning Engineer: €2100 - €3100 bruto per maand.

Monteur Machinebouwer: €2000 - €2600 bruto per maand.

Onderhouds- - Service monteur: €2500 - €3100 bruto per maand.

Mechanisch Monteur Technische Dienst: €2400 - €3200 bruto per maand.

 

HBO

Mechatronica Engineer: €3000 - €3500 bruto per maand.

Software Engineer: €2500 - €3400 bruto per maand.

Hardware Engineer: €2700 - €3500 bruto per maand.

Mechanical Engineer: €3100 - €4700 bruto per maand.

 

Zo vind je het beste Mechatronica werk

Er zijn ontzettend veel vacatures, vacaturesites en andere manieren om aan een baan te komen. Dit kan erg onoverzichtelijk worden.  Begin daarom niet bij de eerste de beste vacaturesite, maar begin bij jezelf!

Breng in kaart wat je wilt. Ben je graag op pad of werk je liever dichter bij huis? Aan welk soort apparaten werk je het liefste? Aan welk salaris zit je te denken? Zet het eens op een rij om het zoeken naar een nieuwe baan een stuk overzichtelijker te maken.

Ben jij er na het lezen van dit blog van overtuigd dat je in de Mechatronica wilt werken? En heb je advies en begeleiding nodig in dit proces? Neem dan contact op met onze adviseurs en wie weet begin jij binnenkort wel met jouw nieuwe werk in de Mechatronica!

DEEL DIT ARTIKEL