Afgestudeerd in de Mechatronica? Deze banen zijn er voor je:

Net of bijna afgestudeerd in de Mechatronica? Met jouw opleiding heb je een brede basis. Er zijn een hoop mogelijkheden voor je eerste baan in de techniek. We zetten hier op een rij welke banen je kunt verwachten, zo heb je alles helder voor je met je eerste baan begint.  

Synsel

Jij kiest je vakgebied  

Jouw opleiding Mechatronica is de verbinder tussen elektrotechniek, mechanische aandrijftechniek en ICT, ontwikkelen en programmeren. Met deze brede opleiding kan je de service en het onderhoud verzorgen aan verschillende machines, installaties en apparaten. Als HBO’er kan je ook nog eens producten ontwerpen en besturen waarin beweging een centrale rol heeft. 

Omdat je deze gecombineerde kennis hebt opgedaan kun je kiezen of je liever in de elektrotechniek, werktuigbouwkunde of technische informatica aan de slag gaat.  

Onze tip: Begin vanuit jouw voorkeur, maar weet dat je kunt wisselen. Blijkt het niet helemaal te zijn wat je ervan verwacht? Wees niet terughoudend om een volgende stap te zetten: van baan wisselen is zelfs een goed idee.   

Synsel

Deze banen zijn er in de Mechatronica:

Mechatronica komt aan bod in de industriële elektrotechniek, robotica en industriële automatisering. Monteurs en engineers mechatronica werken vaak in machinefabrieken of in de machine-industrie, bij systeemleveranciers, bij technische installatiebureaus en in de apparatenbouw.

MBO

Commissioning Engineer: Als Commissioning Engineer ben je verantwoordelijk voor het in bedrijf stellen en opleveren van machines en systemen. In deze uitdagende rol coördineer je de werkzaamheden, je lost problemen op tijdens de installatie van de productielijn en draagt kennis over met betrekking tot de werking en onderhoud van de machines aan de klantorganisatie.

Monteur Machinebouw: In de rol van Monteur Machinebouw ben je verantwoordelijk voor het bouwen en assembleren van complete machines en productielijnen.

Onderhoud- of Storingsmonteur: Als onderhoudsmonteur werk je meestal in een dagdienst en ben je bezig met het geplande onderhoud van het machinepark. Je werkt dus aan het preventief onderhoud. Als storingsmonteur ben je bezig met het signaleren, analyseren en oplossen van elektrotechnische en mechanische storingen aan de machines. Je werkt wanneer het machinepark draait en werkt daarom vaak in ploegen.

Mechanisch Monteur technische dienst: Jij verhelpt mechanische storingen aan de bedrijfsinstallaties, wanneer nodig verricht je als Mechanisch Monteur ook onderhoud. Ook doe je voorstellen voor aanpassingen en verbeteringen van de apparatuur.

 

HBO/WO

Mechatronica Engineer: Jij houdt je bezig met het integreren van mechanische, elektronische en software-functionaliteiten in de machine. Ook ga je aan de slag met het ontwerp en tunen van systemen.

Software Engineer: Je werkzaamheden als Software Engineer lopen uiteen van conceptualiseren tot het in bedrijf stellen en onderhouden van applicaties en installaties. Jij werkt aan de conceptualisering, ontwikkeling en realisatie van diverse machine- en robot applicaties.

Hardware engineer: Het zelfstandig ontwikkelen van besturingshardware: dat is de kern van jouw werk. Je werkt als Hardware Engineer aan procesinstallaties en installaties voor productiebedrijven en je gaat ook aan de slag voor machinebouwers.

Mechanical Engineer: Een Mechanical engineer houdt zich van a tot z bezig met het ontwerpen, installeren, beheren en verbeteren van mechatronische installaties. 

 

Welk salaris kan je in de Mechatronica verwachten?

Als afgestudeerde in de Mechatronica kun je op een hoge baangarantie rekenen. Doordat veel vacatures in jouw vakgebied nog niet zijn ingevuld, is het startsalaris goed. Hieronder zie je welk startsalaris je als afgestudeerde in de Mechatronica kunt verwachten. Houd er rekening mee dat er verschillen kunnen zitten in branche en regio. 

MBO

  • Commissioning engineer: €2100 / €3100
  • Monteur Machinebouwer: €2000 / €2600
  • Onderhouds- / Service monteur: €2500 / €3100
  • Mechanisch monteur technische dienst: €2400 / €3200

HBO

  • Mechatronica Engineer: €3000 / €3500
  • Software Engineer: €2500 / €3400
  • Hardware Engineer: €2700 / €3500
  • Mechanical Engineer: €3100 / €4700

 

Zo vind je de beste baan in de Mechatronica:

Er zijn ontzettend veel vacatures, vacaturesites en andere manieren om aan een baan te komen. Dit kan erg onoverzichtelijk worden.   Begin daarom niet bij de eerste de beste vacaturesite, maar begin bij jezelf! Breng in kaart wat je wilt; ben je graag op pad of werk je liever dichter bij huis? Aan welk soort apparaten werk je het liefste? Zet het eens op een rij.

Hier al aan gedacht? Laat een expert met je meekijken! Je hoeft er niet alleen voor te staan. Dus laat een goede selectie voor je maken van de beste bedrijven bij jou in de buurt. Die écht aan jouw eisen voldoen.

De adviseurs van Synsel Techniek bemiddelen al meer dan tien jaar de beste banen voor technici. In iedere branche in de Mechatronica kennen we de best betalende bedrijven. Dit biedt de beste opties, je bent snel aan het werk en er staat iemand achter je!  Upload nu je CV en laat je adviseren

Laat een expert met je meekijken: laat een goede selectie voor je maken van de beste bedrijven bij jou in de buurt.

Hanna