Afgestudeerd in de Technische Bedrijfskunde? Dit kan je verwachten

Technische Bedrijfskunde, ook wel Industrial Engineering & Management genoemd, is een brede opleiding waarbij je een uitgebreide expertise opbouwt. Als technisch bedrijfskundige ben je bezig met het ontwerpen, managen en verbeteren van technische bedrijfsprocessen. Met een diploma Technische bedrijfskunde heb je het vooruitzicht op uitdagende banen en een goed salaris. In deze blog leggen we je uit wat je kan verwachten als je aan het werk gaat, welke banen er zijn en welk salaris erbij hoort.  

Synsel

Wat is Technische Bedrijfskunde? 

Met Technische Bedrijfskunde ben je voorbereid om in een technische omgeving, het bedrijfsleven of in de industrie aan de slag te gaan. Omdat jij technisch onderlegd bent én inzicht hebt in bedrijfsprocessen, vlieg jij oplossingen van twee kanten aan. Jij begrijpt kostprijzen, productielogistiek, markteisen en organisatiekunde. Jij weet als geen ander het logistieke en productieproces efficiënter te maken. Vaak werk je samen met engineers, monteurs en projectleiders en help je innovatie op te zetten. 

 

Wat kun je met Technische Bedrijfskunde? 

Als je afgestudeerd bent in de Technische Bedrijfskunde, dan kun je rekenen op een hoge baangarantie. Op dit moment is er een behoorlijke vraag naar technisch bedrijfskundigen en door de grote schaarste staan er veel vacatures open. Voor jou betekent dit een ruime keuze in branches, banen én werkgevers. Daarnaast kun je als afgestudeerde in de Technische Bedrijfskunde rekenen op een hoog salaris.  

Synsel

Deze banen zijn er in de Technische Bedrijfskunde 

Er zijn veel mogelijke functies voor jou als afgestudeerde in de Technische Bedrijfskunde. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag om een productielijn te verkorten, een productieproces te stroomlijnen of een wereldwijd distributienetwerk te onderhouden. Hieronder een selectie van een aantal mogelijkheden: 

 

Werkvoorbereider 

Een werkvoorbereider is actief in de technische sector en is verantwoordelijk voor de voorbereiding en coördinatie van een project. Om te zorgen dat een productieproces goed van start gaat, zorgt de werkvoorbereider, meestal vanuit kantoor, dat overal aan gedacht is. Je bepaalt de werkmethode en volgorde. Je vertaalt tekeningen naar werktekeningen, opdrachten en stukslijsten. Daarnaast verricht je (ondersteunende) taken in calculatie, inkoop en verkoop. 

Projectleider 

In de functie van Projectleider ben je verantwoordelijk voor de planning, begroting en de voortgang van het project. Je stuurt het team aan, communiceert met stakeholders en weet hoe je eventuele problemen moet oplossen.   

Maintenance Engineer 

Als Maintenance Engineer ben je verantwoordelijk voor de coördinatie van essentiële onderhoudswerkzaamheden. Daarnaast stel je meerjarige onderhoudsbegrotingen en onderhoudsplanningen op. Hierdoor heb jij een belangrijke rol binnen de productie en het resultaat wat behaald wordt. 

Sales Engineer 

In de rol van Sales Engineer ben je verantwoordelijk voor het verkopen van de meest interessante machines en installaties. Dit is een hele dynamische functie waarbij jij jouw technische skills inzet en je overtuigingstalent ontwikkeld. Jij begeleidt het gehele verkoopproces, van eerste contact en offerte tot en met de onderhandelingen en de aftersales.

 

 

Welk salaris kun je in de Technische Bedrijfskunde verwachten? 

Als afgestudeerde in de Technische Bedrijfskunde kun je rekenen op een goede baangarantie. Doordat veel banen in de techniek nog niet zijn ingevuld, is het salaris hoog. Hieronder zie je welk (junior) salaris je als afgestudeerde in de Technische Bedrijfskunde kunt verwachten. 

  • Werkvoorbereider: salaris tussen €2500 en €3100 

  • Projectleider: salaris tussen €2400 en €2900  

  • Maintenance Engineer: salaris tussen €2500 en €3000 

  • Sales Engineer: salaris tussen €2100 en €2600 

Het precieze salaris dat je gaat verdienen in de Technische Bedrijfskunde is afhankelijk van je functie, ervaring en werkgever. 

 

 Zo vind je de beste baan in de Technische Bedrijfskunde:   

Er staan ontzettend veel vacatures online, zorg dat die je niet afleidt van wat jij precies wilt. Begin daarom niet bij de eerste de beste vacaturesite, maar begin bij jezelf! Breng in kaart wat je wilt; ben je graag op pad of werk je liever dichter bij huis? Aan welk soort projecten werk je het liefste? Zet het eens op een rij.   

Onze tip: Laat een expert met je meekijken! Je hoeft er niet alleen voor te staan. Dus laat een goede selectie voor je maken van de beste bedrijven bij jou in de buurt. Die écht aan jouw eisen voldoen.   

De adviseurs van Synsel Techniek bemiddelen al meer dan tien jaar de beste banen voor technici. In iedere branche in de Technische Bedrijfskunde kennen we de best betalende bedrijven. Dit biedt de beste opties, je bent snel aan het werk en er staat iemand achter je! Bekijk alle vacatures voor Technische Bedrijfskunde.