Banen in de Werktuigbouwkunde: alle ins & outs!

Dus, jij hebt Werktuigbouwkunde gestudeerd, bent ermee bezig of gaat het nog studeren? Gaaf! In dit brede, technische vakgebied zijn er gelukkig ontzettend veel mogelijkheden voor een goede baan. Met een diploma in Werktuigbouwkunde vind je ongetwijfeld een passende baan. Maar om daar te komen heb je natuurlijk wel wat informatie nodig over de banen in de Werktuigbouwkunde. Geen zorgen, want na het lezen van dit blog weet je hier alles van!

Simon Kempers
4 minuten

Wat is Werktuigbouwkunde?

Voor we verdergaan met de informatie over al het Werktuigbouwkunde werk dat er is, kijken we even naar wat Werktuigbouwkunde precies is. Heel logisch: Werktuigbouwkunde is het ontwerpen en fabriceren van machines en werktuigen. Werktuigbouwkunde (vaak afgekort tot WTB) wordt ook wel eens omschreven als ‘het ontwerpen van dynamische objecten’.

De opleiding Werktuigbouwkunde is een ruime studie. Dit wel zeggen dat je er ontzettend veel kanten mee op kunt. Perfect dus, als jij nog niet helemaal zeker weet wat je later wilt gaan doen, maar je WTB wel interessant vindt!

Vacatures in de Werktuigbouwkunde

Ben je afgestudeerd in WTB en maak je je zorgen of er wel genoeg vacatures in de Werktuigbouwkunde voor je zijn? Stop hier dan maar gelijk mee, want er is momenteel een enorme vraag naar mensen zoals jij. Als je eens een kijkje neemt bij onze vacatures zie je dat we ongetwijfeld een geschikte baan voor jou kunnen vinden!

Vraag naar Werktuigbouwkundigen

Zoals je net al las, is er op dit moment een grote vraag naar Werktuigbouwkundigen. Wat het voordeel daardoor voor jou is? Juist: een ruime keuze in branches, banen én werkgevers. Daarnaast goed om te weten: je kunt rekenen op een hoog salaris als je Werktuigbouwkunde hebt gestudeerd en op zoek bent naar een baan. En daar helpen we je graag bij!

Werktuigbouwkunde banen: dit zijn ze!

Mechanical Engineer

Als Mechanical Engineer ga je aan de slag met het ontwerpen en bedenken van producten, processen en systemen. Daarnaast analyseer je en breng je verbeteringen aan. Als Mechanical Engineer kun je in verschillende toffe branches aan de slag: machinebouw, (proces)industrie en industriële automatisering.

Project Engineer

In de functie van Project Engineer ben je van A tot Z betrokken bij een project. Je bent onder andere verantwoordelijk voor het bedenken en verbeteren van nieuwe en bestaande machines. Je werkt samen met collega’s van verschillende afdelingen en je hebt waar nodig contact met klanten. Op deze manier creëer je keer op keer de perfecte oplossing voor alle partijen en houd jij het overzicht.

R&D Engineer

In de rol van R&D Engineer ben je verantwoordelijk voor het traject van de conceptfase van een machine en installatie, tot en met de inbedrijfstelling van de producten/processen. Als R&D Engineer houd je je bezig met de verbetering en doorontwikkeling van machines, systemen en nieuwe producten. Dit doe je door marktonderzoek te doen en goed naar de wensen en behoeften van klanten te luisteren.

Design Engineer

Als Design Engineer ontwerp je samen met collega Engineers hoog geautomatiseerde machines en installaties naar de wens van de klant. Hierbij ga je aan de slag met construeren, berekenen en het in kaart brengen van risico’s met nauwkeurige analyses. Jij bent verantwoordelijk voor de realisatie van de projecten.

Welk salaris kun je in de Werktuigbouwkunde verwachten?

Bedrijven staan op het moment te springen om Werktuigbouwkundigen. Doordat veel Werktuigbouwkunde banen nog niet zijn ingevuld, is het salaris hoog. Hieronder zie je welk (junior) salaris je als afgestudeerde in de Werktuigbouwkunde kunt verwachten.

-          Mechanical Engineer: salaris tussen €2400 en €3100

-          Project Engineer: salaris tussen €2500 en €3200

-          Design Engineer: salaris tussen €2600 en €3300

-          R&D Engineer: salaris tussen €2200 en €3100

Het precieze salaris dat je gaat verdienen in de Werktuigbouwkunde is afhankelijk van je functie, ervaring en werkgever.

Zo vind jij het beste Werktuigbouwkunde werk

De beste tip die we je kunnen geven? Vergeet al die vacaturesites even en breng in kaart wat jij nu écht wil. Ben je graag op pad of werk je liever dichter bij huis? Aan welk soort apparaten werk je het liefste? Van welk werk word jij nu écht blij? Als je antwoord kunt geven op deze vragen, weet je een stuk beter waar je nu eigenlijk naar op zoek bent. Zo wordt het sollicitatieproces alleen maar eenvoudiger. 

Synsel Techniek helpt al meer dan tien jaar technici bij het vinden van de beste banen. In iedere branche in de Werktuigbouwkunde kennen we de beste bedrijven. Plan daarom vandaag nog een gesprek in met een van onze adviseurs! Mis jouw kans op je nieuwe baan niet en neem contact op!

DEEL DIT ARTIKEL