Afgestudeerd in Werktuigbouwkunde? Welke banen zijn er voor jou?

Bijna alles om je heen heeft een link met werktuigbouwkunde. In dit brede, technische vakgebied zijn dan ook veel mogelijkheden. Met een diploma Werktuigbouwkunde heb je een vooruitzicht op toffe banen en een goed salaris. In deze blog leggen we je alles uit over Werktuigbouwkunde, werkgevers, banen en het salaris.

 

Wat is Werktuigbouwkunde?

Werktuigbouwkunde is het ontwerpen en fabriceren van machines en werktuigen. Binnen Werktuigbouwkunde (vaak afgekort als WTB) wordt het ook uitgelegd als het ontwerpen van dynamische objecten. De opleiding Werktuigbouwkunde is een ruime studie. Dit merk je doordat Werktuigbouwkunde veelzijdig, breed en ook specialistisch is. De machines en werktuigen die ontworpen en gefabriceerd worden, zijn erg divers. Denk aan machines voor het meten en wegen van objecten. Maar ook machines die zichzelf of andere objecten kunnen verplaatsen. Daarnaast worden binnen Werktuigbouwkunde ook machines gemaakt voor bijvoorbeeld persen en extruderen. Kort samengevat betekent het dat je als afgestudeerde Werktuigbouwkundige veel mogelijkheden hebt. Welke dat zijn, lees je in de volgende alinea.

 

Wat kun je met Werktuigbouwkunde?

Als je afgestudeerd bent in de Werktuigbouwkunde, dan kun je rekenen op een zeer hoge baangarantie. Op dit moment is er een grote vraag naar Werktuigbouwkundigen en door de grote schaarste staan er veel vacatures open. Voor jou betekent dit een ruime keuze in branches, banen én werkgevers. Daarnaast kun je als afgestudeerde in Werktuigbouwkunde rekenen op een hoog salaris.

Deze banen zijn er in de Werktuigbouwkunde

Er zijn veel openstaande vacatures voor jou als afgestudeerde Werktuigbouwkunde. Hieronder een selectie van een aantal vacatures:

Mechanical Engineer

Als Mechanical Engineer ga je aan de slag met het ontwerpen en bedenken van producten, processen en systemen. Daarnaast analyseer je en breng je verbeteringen aan. Als Mechanical Engineer kun je in verschillende toffe branches aan de slag: machinebouw, (proces)industrie en industriële automatisering.

Project Engineer

In de functie van Project Engineer ben je van A tot Z betrokken bij een project. Als Project Engineer ben je onder andere verantwoordelijk voor het bedenken en verbeteren van nieuwe en bestaande machines. Je werkt samen met collega’s van verschillende afdelingen en je hebt waar nodig contact met klanten. Op deze manier creëer je een zo goed mogelijke oplossing voor alle partijen en houd jij het overzicht.

R&D Engineer

In de rol van R&D Engineer ben je verantwoordelijk voor het traject van de conceptfase van een machine en installatie, tot en met de inbedrijfstelling van de producten/processen. Als R&D Engineer houd je je bezig met de verbetering en doorontwikkeling van machines, systemen en nieuwe producten. Dit doe je door marktonderzoek te doen en goed naar de wensen en behoeften van klanten te luisteren.

Design Engineer

Als Design Engineer ontwerp je samen met collega Engineers hoog geautomatiseerde machines en installaties naar de wens van de klant. Hierbij ga je aan de slag met construeren, berekenen en het in kaart brengen van risico’s met nauwkeurige analyses. Jij bent verantwoordelijk voor de realisatie van de projecten.

Welk salaris kun je in de Werktuigbouwkunde verwachten?

Als afgestudeerde in de Werktuigbouwkunde kun je op een hoge baangarantie rekenen. Bedrijven staan namelijk te springen om Werktuigbouwkundigen. Doordat veel banen voor Werktuigbouwkundigen nog niet zijn ingevuld, is het salaris ook hoog. Hieronder zie je welk (junior) salaris je als afgestudeerde in de Werktuigbouwkunde kunt verwachten.

  • Mechanical Engineer: salaris tussen €2400 en €3100
  • Project Engineer: salaris tussen €2500 en €3200
  • Design Engineer: salaris tussen €2600 en €3300
  • R&D Engineer: salaris tussen €2200 en €3100

Het precieze salaris dat je gaat verdienen in de Werktuigbouwkunde is afhankelijk van je functie, ervaring en werkgever.

Bij welke werkgevers kun je met werktuigbouwkunde werken?

Als afgestudeerde Werktuigbouwkunde kun je bij veel bedrijven aan de slag uit verschillende branches en industrieën. Dit zijn enkele toffe werkgevers in de Werktuigbouwkunde:

Bosch

Dit wereldwijde merk is met technologie en dienstverlening actief in zo’n 60 landen. Bosch houdt zich bezig met automobieltechnologie, industriële technologie, consumentenproducten en energie- en bouwtechnologie. Bij Bosch kun je rekenen op uitstekende arbeidsvoorwaarden, zoals 40 vakantiedagen, prettige werksfeer, volop mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling en veel ruimte voor eigen initiatief.

Damen

Bij dit Nederlandse scheepsbouwconcern wil je werken. Door de dynamische en internationale werkomgeving is er een constante focus op technologie en innovatie. Hierdoor zit je altijd dicht bij de nieuwste technieken voor scheepsbouw én lever je hier als Engineer een serieuze bijdrage aan.

DERO

Zij zijn gespecialiseerd in het automatiseren van productieprocessen met industriële robots. Als Engineer ga je hier aan de slag met de ontwikkeling en realisatie van diverse robots, grijpers en software. Een perfecte kickstart voor je carrière! In de ambitieuze cultuur worden jij en je collega’s daarnaast gemotiveerd om het beste uit jezelf te halen.

Viro

Engineering en projectmanagement op maat. Bij deze grote totaalontzorger voor de industrie ga jij aan de slag met het zelfstandig of in teamverband bedenken van technische oplossingen voor machinebouwprojecten. Deze hightech projecten bieden daarbij altijd veel ruimte voor innovatieve en duurzame ideeën.

GEA

Dé grootste leverancier voor technologie voor de voedselverwerking. Zo worden er machines geleverd, installaties, procestechnologie en componenten. Wist je bijvoorbeeld dat 1 op de 4 liter melk door technologie van GEA verwerkt wordt? De focus ligt op machines voor voedselverwerking, maar hiernaast wordt ook een breed scala aan andere industrieën bediend. Je werkt hier met de technologie van de toekomst, die innovatieve oplossingen biedt voor gesofisticeerde productieprocessen.