Afgestudeerd in Werktuigbouwkunde? Welke banen zijn er voor jou?

Bijna alles om je heen heeft een link met werktuigbouwkunde. In dit brede, technische vakgebied zijn dan ook veel mogelijkheden. Met een diploma Werktuigbouwkunde heb je een vooruitzicht op toffe banen en een goed salaris. In deze blog leggen we je alles uit over Werktuigbouwkunde, banen en het salaris.

 

Synsel

Wat is Werktuigbouwkunde?

Werktuigbouwkunde is het ontwerpen en fabriceren van machines en werktuigen. Binnen Werktuigbouwkunde (vaak afgekort als WTB) wordt het ook uitgelegd als het ontwerpen van dynamische objecten. De opleiding Werktuigbouwkunde is een ruime studie. Dit merk je doordat Werktuigbouwkunde veelzijdig, breed en ook specialistisch is. De machines en werktuigen die ontworpen en gefabriceerd worden, zijn erg divers. Denk aan machines voor het meten en wegen van objecten. Maar ook machines die zichzelf of andere objecten kunnen verplaatsen. Daarnaast worden binnen Werktuigbouwkunde ook machines gemaakt voor bijvoorbeeld persen en extruderen. Kort samengevat betekent het dat je als afgestudeerde Werktuigbouwkundige veel mogelijkheden hebt. Welke dat zijn, lees je in de volgende alinea.

 

Wat kun je met Werktuigbouwkunde?

Als je afgestudeerd bent in de Werktuigbouwkunde, dan kun je rekenen op een zeer hoge baangarantie. Op dit moment is er een grote vraag naar Werktuigbouwkundigen en door de grote schaarste staan er veel vacatures open. Voor jou betekent dit een ruime keuze in branches, banen én werkgevers. Daarnaast kun je als afgestudeerde in Werktuigbouwkunde rekenen op een hoog salaris.

Deze banen zijn er in de Werktuigbouwkunde

Als afgestudeerde Werktuigbouwkunde kun je bij veel bedrijven aan de slag uit verschillende branches en industrieën. Er zijn veel openstaande vacatures voor jou als afgestudeerde Werktuigbouwkunde. Hieronder een selectie van een aantal vacatures:

Mechanical Engineer

Als Mechanical Engineer ga je aan de slag met het ontwerpen en bedenken van producten, processen en systemen. Daarnaast analyseer je en breng je verbeteringen aan. Als Mechanical Engineer kun je in verschillende toffe branches aan de slag: machinebouw, (proces)industrie en industriële automatisering.

Project Engineer

In de functie van Project Engineer ben je van A tot Z betrokken bij een project. Als Project Engineer ben je onder andere verantwoordelijk voor het bedenken en verbeteren van nieuwe en bestaande machines. Je werkt samen met collega’s van verschillende afdelingen en je hebt waar nodig contact met klanten. Op deze manier creëer je een zo goed mogelijke oplossing voor alle partijen en houd jij het overzicht.

R&D Engineer

In de rol van R&D Engineer ben je verantwoordelijk voor het traject van de conceptfase van een machine en installatie, tot en met de inbedrijfstelling van de producten/processen. Als R&D Engineer houd je je bezig met de verbetering en doorontwikkeling van machines, systemen en nieuwe producten. Dit doe je door marktonderzoek te doen en goed naar de wensen en behoeften van klanten te luisteren.

Design Engineer

Als Design Engineer ontwerp je samen met collega Engineers hoog geautomatiseerde machines en installaties naar de wens van de klant. Hierbij ga je aan de slag met construeren, berekenen en het in kaart brengen van risico’s met nauwkeurige analyses. Jij bent verantwoordelijk voor de realisatie van de projecten.

Synsel

Welk salaris kun je in de Werktuigbouwkunde verwachten?

Als afgestudeerde in de Werktuigbouwkunde kun je op een hoge baangarantie rekenen. Bedrijven staan namelijk te springen om Werktuigbouwkundigen. Doordat veel banen voor Werktuigbouwkundigen nog niet zijn ingevuld, is het salaris ook hoog. Hieronder zie je welk (junior) salaris je als afgestudeerde in de Werktuigbouwkunde kunt verwachten.

  • Mechanical Engineer: salaris tussen €2400 en €3100
  • Project Engineer: salaris tussen €2500 en €3200
  • Design Engineer: salaris tussen €2600 en €3300
  • R&D Engineer: salaris tussen €2200 en €3100

Het precieze salaris dat je gaat verdienen in de Werktuigbouwkunde is afhankelijk van je functie, ervaring en werkgever.

 

Zo vind je de beste baan in de Werktuigbouwkunde

Er zijn ontzettend veel vacatures, vacaturesites en andere manieren om aan een baan te komen. Dit kan erg onoverzichtelijk worden. Begin daarom niet bij de eerste de beste vacaturesite, maar begin bij jezelf! Breng in kaart wat je wilt; ben je graag op pad of werk je liever dichter bij huis? Aan welk soort apparaten werk je het liefste? Zet het eens op een rij.  

Hier al aan gedacht? Laat een expert met je meekijken! Je hoeft er niet alleen voor te staan. Dus laat een goede selectie voor je maken van de beste bedrijven bij jou in de buurt. Die écht aan jouw eisen voldoen.  

De adviseurs van Synsel Techniek bemiddelen al meer dan tien jaar de beste banen voor technici. In iedere branche in de Werktuigbouwkunde kennen we de best betalende bedrijven. Dit biedt de beste opties, je bent snel aan het werk en er staat iemand achter je!  Upload nu je CV en laat je adviseren