Afstuderen en dan solliciteren? Gebruik dan deze 7 handige sollicitatietips!

De afstudeerdatum komt steeds dichterbij. Straks is het tijd om te solliciteren! Maar hoe zorg je ervoor dat je opvalt tussen al die andere kandidaten? Geen paniek, met deze 7 sollicitatietips maak je een vliegende start op de arbeidsmarkt. Check ze in dit blog!

Simon Kempers
2 minuten

Een CV dat schittert

Je CV is je visitekaartje. Zorg dat het er professioneel uitziet en gemakkelijk te lezen is. Voeg niet alleen je opleiding en werkervaring toe, maar benadruk ook je vaardigheden en eventuele projecten of stages.

Tip: gebruik actieve werkwoorden voor je cv. Informatie daarover vind je hier!

Een persoonlijke sollicitatiebrieven

Je sollicitatiebrief is je kans om uit te blinken. Laat zien wie je bent en waarom je enthousiast bent over de functie en het bedrijf. Wees specifiek: gebruik voorbeelden die laten zien hoe je vaardigheden en ervaringen aansluiten bij de functiebeschrijving.

Doe onderzoek naar het bedrijf

Voordat je gaat solliciteren doe je onderzoek naar het bedrijf. Leer zoveel mogelijk over het bedrijf. Wat is de missie van het bedrijf? Hoe is hun bedrijfscultuur? Deze kennis zal niet alleen je brief en cv verbeteren, maar je ook helpen tijdens een sollicitatiegesprek.

Oefen voor het sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek kan spannend zijn, maar met de juiste voorbereiding kom je een heel eind. Oefen veelgestelde sollicitatievragen en formuleer sterke antwoorden.

Tip: oefen met een vriend of voor de spiegel om je antwoorden en lichaamstaal te verbeteren.

Maak een sterke eerste indruk

Bij een sollicitatiegesprek telt de eerste indruk. Zorg dat je op tijd bent, kleed je gepast voor de functie en wees beleefd en zelfverzekerd. Een stevige handdruk en oogcontact kunnen een groot verschil maken.

Stel zelf vragen

Een sollicitatiegesprek betekent kennismaken voor beide partijen. Stel zelf ook vragen om te laten zien dat je geïnteresseerd bent en om meer te weten te komen over de functie en het bedrijf. Dit toont aan dat je goed hebt nagedacht over je potentiële rol binnen het bedrijf.

De opvolging

Stuur na het gesprek een bedankmail. Dit is niet alleen beleefd, maar versterkt ook je interesse in de functie.

Tip: refereer in je mail naar een specifiek onderdeel van het gesprek om een blijvende indruk te maken.

Wees voorbereid en wees jezelf

Onthoud dat solliciteren een vaardigheid op zich is. Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt. Wees altijd voorbereid, maar wees vooral jezelf. Jouw persoonlijkheid en ervaringen maken je tot de ideale kandidaat voor de juiste functie.

Wil je alvast kijken naar de mogelijkheden die er in het werkveld voor je liggen? Vergeet dan niet onze vacaturepagina te bekijken!

DEEL DIT ARTIKEL