Een afwijzing op je sollicitatie: zo ga je ermee om!
Een afwijzing op je sollicitatie is nooit leuk. Zeker als je er een goed gevoel over had. Een afwijzing op een sollicitatie kan je namelijk ook zien als een leermoment. Benieuwd hoe je om moet gaan met een sollicitatie afwijzing? Ontdek het hier!


Reageren op een afwijzing
Was je erg enthousiast over de functie waarop je gesolliciteerd had? Dan is het de moeite waard om na te vragen waarom jouw sollicitatie is afgewezen. Misschien lag het wel aan je cv of aan je voorbereiding op de sollicitatie. Vraag na waarom de keuze niet op jou is gevallen. Dit scheelt namelijk een heleboel onzekerheid.
Maar hoe reageer je op een afwijzing? Dit kan je doen door een bedankmail te sturen. Geef hierin aan dat je het jammer vindt dat de keuze niet op jou is gevallen. En dat je graag voor toekomstige vacatures in hun gedachten blijft. Hierdoor laat je zien dat je enthousiast bent en dat je bij een volgende vacature de eerste bent die ze mogen bellen. Daarnaast kan je de volgende dingen vragen:
- Wat vond u van mijn brief?
- Wat vond u van mijn cv?
- Wat had ik moeten doen om wél in aanmerking te komen?
Via Synsel Techniek op zoek naar een baan? Dan nemen onze Consultants dit proces voor jou uit handen. Wij bereiden je uitgebreid voor op je sollicitatiegesprek. Mocht een potentiële werkgever jou toch afwijzen, dan neemt onze Consultant contact met hen op.
Blijf positief
Onthoud goed dat een afwijzing op je sollicitatie niet meteen betekent dat jij niet goed bent. Een andere technicus is gewoon net wat geschikter voor die functie. Laat je hierdoor dus niet uit het veld slaan. Blijf ook altijd beleefd en geef de werkgever niet de schuld. Het kan namelijk best zo zijn dat er in de toekomst nog eens een leuke functie bij het bedrijf vrijkomt.
Begin opnieuw
Heb je feedback gekregen op jouw sollicitatie? Neem dan je cv, motivatie of voorbereiding kritisch onder de loep. Staan er bijvoorbeeld spel- of typefouten in, haalde de werkgever niet uit je brief hoe geschikt je bent of heb je je niet verdiept in het bedrijf waar je solliciteerde?
Bedenk wat je kunt aanpassen om bij een volgende sollicitatie een betere indruk achter te laten. Vind je het lastig om bijvoorbeeld een cv te maken? Dan kan je onze cv-generator gebruiken.
Hoe ga je verder?
Het is belangrijk om na een afwijzing door te gaan. Misschien heb je nog niet helemaal ontdekt wat jouw sterke punten zijn. Ben je als Monteur bijvoorbeeld heel analytisch en weet je de hoofd- en bijzaken van elkaar te scheiden? Of ben je als Operator juist heel nauwkeurig als het gaat om het instellen en bedienen van machines. Als Engineer heb je misschien wel heel veel aandacht voor detail en maak je zo min mogelijk fouten. Ga bij jezelf na wat jouw sterke punten zijn.
Tip: vraag je vorige werkgever, ex-collega’s of mensen in jouw directe omgeving wat jouw sterke punten zijn. Deze kan je vervolgens op je cv zetten of in sollicitatiegesprekken gebruiken. Benieuwd welke vaardigheden je écht op je cv moet zetten? Lees dit blog!
Ben je benieuwd naar meer interessante onderwerpen over solliciteren binnen de techniek? Houd dan zeker onze blogpagina in de gaten!