Alle voor- en nadelen van het werken in ploegendiensten

Om ook na kantoortijden alles draaiende te houden, werken veel bedrijven in de Industrie met ploegendiensten. Zo staat het proces nooit stil. Grote kans dat je als Monteur te maken krijgt met deze diensten. Wat zijn de voor- nadelen van het werken in deze ploegendiensten? En is het wat voor jou?

De voordelen van het werken in ploegendienst

 

1. Toeslagen bovenop je normale salaris

 

 

In een ploegendiensten verdien je altijd meer dan in dagdiensten, terwijl je niet meer uren hoeft te werken. Of je nu in een 2-, 3-, 4- of 5-ploegendienst werkt, er staat altijd een toeslag tegenover. Afhankelijk van de ploegendienst, is die toeslag hoger of lager. In een 3-ploegendienst is de toeslag bijvoorbeeld zo’n 18% en in een 5-ploegendienst zo’n 30%. Een fijn extraatje bovenop je normale salaris!

 

 

2. Veel afwisseling

Erg belangrijk om plezier en energie in je werk te houden: afwisseling! Een ploegendienst biedt die afwisseling. Zo werk je de ene week een avonddienst en de andere week een ochtenddienst. Die afwisseling voorkomt sleur.

 

3. Meer vrije tijd

In de ploegendienst werk je minder uren dan in de dagdienst. Dit komt met name voor in de 3-ploegendienst en 5-ploegendienst. Zo werk je bijvoorbeeld 33 uur per week en ben je daarna 3 dagen achter elkaar vrij. Zo heb je wekelijks veel vrije tijd, zonder dat je daar verlof voor hoeft op te nemen.

 

4. Weinig drukte

De werktijden van een ploegendienst liggen meestal buiten de ‘normale’ werktijden. Voor jou betekent dit rust en weinig drukte. Op de werkvloer is het rustiger dan overdag, er is minder verkeer op de weg en je hebt geen last van lange rijen bij de winkels. Zo heb je nog meer vrije tijd.

 

De nadelen van het werken in ploegendienst

 

1. Sociale leven onderhouden kost meer moeite

De meeste mensen werken in een dagdienst, volgens kantoortijden. Dat merk je in je sociale contacten. Als je in de ploegendienst werkt wordt afspreken lastiger, omdat jij meestal aan het werk bent als vrienden vrij zijn en andersom. Dat vergt een goede planning van beide kanten.

 

2. Een goed slaapritme houden is lastig

Met wisselende en afwijkende werktijden is het lastig om een goed slaapritme aan te houden. Het is bijvoorbeeld niet eenvoudig om ’s nachts te werken en overdag te slapen. Om toch goed te slapen, moet je ervoor zorgen dat je niet teveel koffie drinkt, je slaapkamer pikdonker is en je je schermgebruik beperkt. Dat is een behoorlijke opgave.

 

3. Gezondheid heeft extra aandacht nodig

Voor je gezondheid is het regelmatig werken in nachtdienst – een dienst die in veel ploegendiensten voorkomt- niet erg goed. Na verloop van tijd kun je dit gaan merken. Het is daarom belangrijk dat je fit blijft door gezond te eten, goed te slapen, genoeg beweging te krijgen en niet te lang achter elkaar blijft werken.

 

4. Weinig vastigheid

Werken in dagdienst betekent werken volgens een vast rooster. Week in, week uit zijn de werktijden hetzelfde. In de ploegendienst is dat anders. Je krijgt altijd te maken met roulerende roosters. Als je van vastigheid houdt, kan dat een behoorlijke uitdaging zijn.

 

De conclusie

Deze blog begon met de vraag: is het werken in ploegendienst wat voor jou? De conclusie is afhankelijk van jouw voorkeur, qua voor- en nadelen gaat het namelijk vrij gelijk op. Ploegendiensten kunnen aantrekkelijk zijn door de fijne toeslagen en extra vrije tijd, maar het heeft aan de andere kant ook een impact op je sociale leven en slaapritme.

Of het werken in een ploegendienst iets voor jou is, hangt daarom af van je eigen voorkeur. Ervaar - waar mogelijk - de verschillende diensten en bepaal voor jezelf of de ploegendienst bij jou past. Zo kun je zelf de afweging maken.

Ploegendiensten kunnen aantrekkelijk zijn door de fijne toeslagen en extra vrije tijd, maar het heeft aan de andere kant ook een impact op je sociale leven en slaapritme.

Claudine