Promotie krijgen? Daar zorg je zo voor!

Een promotie krijgen? Het kan best zijn dat je daar al eventjes op zit te wachten. Misschien overweeg je inmiddels een stap te zetten naar een ander bedrijf. Maar niet te snel, want wij hebben hier tips voor je zodat jij snel een promotie kunt krijgen!

Simon Kempers
3 minuten

Bepaal welke kant je op wil binnen het bedrijf

Bedenk eerst wat je volgende stap binnen ons bedrijf zou kunnen zijn: wil je als engineer meer taken op je nemen, of zie je jezelf doorgroeien naar een positie als Lead Engineer? Neem de tijd om je doelen te bepalen.

 Het is normaal als je deze vragen moeilijk vindt. Als je onzeker bent over wat je wilt, praat dan met een HR-medewerker, je leidinggevende, of een adviseur. Zij kunnen je helpen helder te krijgen wat je wilt en hoe je daar kunt komen.

Bekijk welke vaardigheden je nodig hebt

Bekijken welke vaardigheden je nodig hebt, kan erg handig zijn als je promotie wilt maken. Als je bijvoorbeeld als Software Engineer verder wilt groeien, is het noodzakelijk om te bepalen welke aanvullende vaardigheden je daarvoor nodig hebt. Voordat je je manager benadert voor een mogelijke promotie, is het verstandig om te onderzoeken welke specifieke technische vaardigheden (hard skills) en interpersoonlijke vaardigheden (soft skills) vereist zijn voor de nieuwe functie. Als je bijvoorbeeld een leidinggevende rol ambieert, zijn goede soft skills cruciaal. Wanneer je kunt aantonen dat je de benodigde vaardigheden hebt ontwikkeld, vergroot dit de kans dat je manager je als een geschikte kandidaat ziet voor promotie.

Val op!

Het is belangrijk om uit te blinken in je huidige taken en daarnaast te laten zien dat je klaar bent voor meer verantwoordelijkheid. Dit doe je door verwachtingen te overtreffen en initiatief te tonen. Hier zijn wat concrete tips om te laten zien dat je meer kunt:

-          Neem zelf het initiatief: Als je ziet dat er iets gedaan moet worden, pak het dan op zonder dat je erom gevraagd wordt. Dit toont aan dat je proactief bent en het grotere plaatje ziet.

-          Communiceer regelmatig met je leidinggevende: Stuur bijvoorbeeld maandelijks een update met wat je hebt bereikt en waaraan je werkt. Dit houdt je leidinggevende op de hoogte van je vorderingen en toewijding.

-          Bied aan om te helpen bij het inwerken van nieuwe collega's: Dit toont je bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen en je kennis en ervaring te delen, wat essentiële kwaliteiten zijn voor een leidinggevende rol.

Werk aan je netwerk

Wil je een promotie? Dan is het belangrijk om in beeld te komen bij de mensen die daarbij een belangrijke rol kunnen spelen. Probeer bijvoorbeeld in beeld te komen bij de managers van de afdeling of functie die jij graag wil uitoefenen. Hebben zij iemand nodig? Dan denken ze gelijk aan jou.

Zet alles op een rijtje

Zet voor jezelf op papier waarom jij geschikt bent voor de functie. Vaak heb je geen cv nodig als je solliciteert binnen het bedrijf waar je al werkt. Juist daarom is het belangrijk om voor jezelf op een rijtje te hebben waarom juist jij zo geschikt bent voor die functie. Bijvoorbeeld omdat je een cursus gevolgd hebt die perfect aansluit op de functie of omdat je gewerkt hebt aan vaardigheden die belangrijk zijn.

De laatste stap

Het moment is daar: het is tijd om je promotie aan te vragen. Vraag een gesprek aan met je manager of HR en overtuig hen waarom jij geschikt bent. Met alle bovengenoemde stappen haal jij gegarandeerd die promotie binnen.

Klaar voor de volgende stap?

Heb je alles geprobeerd en zit die promotie er toch niet in? Geen nood, want dan vinden we bij Synsel een baan voor je waar die kansen wél liggen! Neem vandaag nog contact op met één van onze specialisten!

Ben je benieuwd naar meer interessante onderwerpen over solliciteren en promoveren binnen de techniek? Houd dan zeker onze blogpagina in de gaten!

Gerelateerde vacatures

DEEL DIT ARTIKEL