Doorgroeien van junior naar senior. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Je hebt je diploma in ‘the pocket’ en je bent op zoek naar je eerste échte baan. Je hebt flinke ambities maar voor deze werkzaamheden wordt een senior gevraagd. Er zit dus niks anders op om als junior te starten en je flink te verdiepen in je vakgebied en functie. Maar hoe ontwikkel je jezelf nu het snelste en beste van junior naar senior? Dat lees je in deze blog! 

Synsel

Hoe wordt de eerste baan ook de beste baan?

Als technische starter heb je veel keuze op de arbeidsmarkt, maar je hebt maar een eerste baan. Hoe maak je nu de juiste keuzen? Je eerste baan is namelijk veel bepalend voor het verdere verloop van je carrière. De starters die via ons hun eerste baan vinden gaan dan ook altijd bij meerdere bedrijven op gesprek. Pas na meerdere gesprekken krijg je een goed beeld van waar je echt naar op zoek bent. Kijk ook goed naar doorgroeimogelijkheden, is er intern een opleidingsprogramma om je vaardigheden uit te breiden of is hier wellicht zelfs opleidingsbudget voor beschikbaar? Deze onderdelen zorgen ervoor dat je eerste baan ook de beste baan wordt. 

 

Waarin verschilt een junior van een medior en een senior?

Zoals je verwacht heeft een junior weinig tot geen ervaring. Als junior krijg je begeleiding van een medior of senior collega. Ook zijn de verantwoordelijkheden die je hebt beperkt. Groei je op een gegeven moment door naar medior, dan pak je steeds meer zelfstandig werkzaamheden op. Je krijgt grotere projecten, je gaat meer betrokken zijn bij de tactische besluitvorming van projecten en je krijgt je eigen verantwoordelijkheden. Alles wordt dus groter, uitgebreider en diepgaander maar je bent zeker nog niet uitgeleerd. De senior heeft veel ervaring en werkt zelfstandig aan taken met veel verantwoordelijkheid. Ook begeleidt de senior meestal zijn junior en medior collega’s. Qua ontwikkeling en kennis zit de senior overigens niet stil. Het is erg belangrijk om je te blijven ontwikkelen en zo je kennis op peil te houden.

 

Hoe kun je als junior doorgroeien naar senior?

Onze tip is simpel: doe goed je best, wees leergierig en laat je zien! Dit helpt om zo snel mogelijk te groeien in je functie. Veel mogelijkheden ontpoppen zich vanzelf als jij je beste beentje voortzet. Opvallen bij je leidinggevenden en collega’s is een positief punt (denk dus niet dat dit negatief is), zo voorkom je dat je ‘vergeten’ wordt. Je valt op door initiatief te tonen, een flexibele houding te hebben en betrokken en leergierig te zijn. Zorg ook dat je je kennis op peil houdt. Merk je dat deze nog achterblijft in vergelijking tot meer ervaren collega’s? Kijk en informeer of je met cursussen en trainingen jezelf verder kunt ontwikkelen. Veel bedrijven hebben opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden voor werknemers. Deze mogelijkheden zijn vaak in de vorm van een persoonlijk opleidingsbudget (dit zie je vaak ook in vacatures onder het kopje ‘wij bieden’). Ondanks dat er mogelijkheden zijn om het proces naar medior en senior te versnellen, adviseren we je ook geduld te hebben. Groeien en ontwikkelen kost altijd tijd.

 

Synsel

Maak duidelijke afspraken over doorgroeimogelijkheden

Doorgaans start je als junior onder de begeleiding van een leidinggevende of meer ervaren collega. Je gaat uiteindelijk steeds meer taken zelfstandig oppakken en doorgroeien in je functie. Het is goed om afspraken te maken over doorgroeien. Je wil niet blijven steken in een junior functie, terwijl je wel al nieuwe werkzaamheden oppakt als medior of senior. Maak dit bespreekbaar en zorg dat dit een terugkerend agendapunt is tijdens beoordelings- en functioneringsgesprekken. Een bekende vorm voor het werken aan persoonlijke ontwikkeling is een POP. Een Persoonlijk Ontwikkelingsplan. Hiermee kun je onder begeleiding van jouw leidinggevende verder groeien in je functie.

 

Een passend salaris dat met je mee groeit

Als je start bij jouw nieuwe werkgever staat jouw ontwikkeling de eerste jaren voorop. Je bent volop aan het leren, ervaren en proberen. Je bouwt steeds meer kennis en werkervaring op. Tijdens de start kom je ook veel over jezelf en je vakgebied te weten. Hier hoort een passend salaris bij. Het is logisch dat je als junior minder verdient dan iemand in een seniorfunctie. Je mag hierbij wel een passend salaris verwachten, eentje die over de jaren met jou mee groeit. Zo weerspiegelt jouw salaris je ontwikkeling en het aantal jaren dat je voor het bedrijf werkt.   

Ben jij op zoek naar je eerste baan en op zoek naar een baan waarbij jij kan doorgroeien? Plan een gesprek in met een van onze adviseurs!

Onze tip is simpel: doe goed je best, wees leergierig en laat je zien! Dit helpt om zo snel mogelijk te groeien in je functie. Veel mogelijkheden ontpoppen zich vanzelf als jij je beste beentje voortzet.

Fedde