Functietitel of salaris: wat is belangrijker?

Natuurlijk is het leuk om te kunnen vertellen dat jij een mooie titel hebt. Maar waar merk jij in de praktijk nu écht wat van? Wat is uiteindelijk het belangrijkste aan jouw functie? 

Synsel

Kies daarom een baan die dát biedt wat jij belangrijk vindt vooral als dit een hoger loon betekent. Functietitels kunnen veel van elkaar verschillen terwijl je hetzelfde werk doet. Dit komt doordat de rollen binnen iedere organisatie weer anders verdeeld zijn.  

Ook organisatie grote is van invloed. In een kleinere organisatie pak je vaak meer verantwoordelijkheid en heb je al eerder een coördinerende of leidinggevende rol terwijl de lonen vaak nog niet zo hard mee kunnen groeien. In een grote organisatie is er wellicht minder ruimte om snel door te stromen naar een betere functie en de bijbehorende titel, maar daarentegen is er binnen dezelfde functie meer ruimte om loon te onderhandelen.  

 

Synsel

Uiteindelijk kies je voor een nieuwe baan op basis van veel meer factoren dan alleen functietitel en loon. Wil je een goede vergelijking maken tussen een baan met een goede functietitel en een baan met meer loon, vraag jezelf dan de volgende dingen af:  

  • Wat betekenen de titel en de hiërarchiestructuur van beide bedrijven? 

  • Wat zijn de rollen en verantwoordelijkheden van elke rol? 

  • Krijg ik nieuwe vaardigheden die me in de toekomst kunnen helpen? 

  • Wat zijn de doorgroeimogelijkheden om in de toekomst meer te verdienen?  

  • Zal ik gelukkiger zijn in de nieuwe rol? 

Wat het belangrijkste is aan jouw functie is dat je iedere dag dingen kan doen waar je plezier van hebt.  

Hanna Bakker