Wanneer heb je recht op pauze? Lees er hier alles over!

Wanneer heb je recht op pauze? Een terechte vraag die we bij Synsel regelmatig krijgen. Wil je weten wanneer jij recht hebt op pauze? ­Ontdek het in dit blog!

Simon Kempers
3 minuten

Iedereen heeft recht op pauze

Als je werkt, verdien je pauze. Dit geldt voor alle werkenden in alle sectoren en bij iedere baan. Er is dus geen verschil tussen een Operator of een Software & Electrical Engineer. Of je nu op kantoor werkt, in een fabriekshal of altijd onderweg bent: jij hebt recht op pauze. 

Recht op pauze na 5 uur werken

Als je op een dag 6 uur of meer werkt, heb je pauze. Dit geldt voor iedereen. De wet zegt dat je na 5 uur werken minimaal een half uur pauze moet krijgen. Gebruikelijk is dat je een uur pauze krijgt. Kijk eens na in je CAO of arbeidsovereenkomst wat de regels zijn. Vergelijk deze eens met hoe het gaat in de praktijk. Houd er wel rekening me: deze afspraken mogen nooit minder zijn dan wat wettelijk is vastgelegd.

Geen werk in je pauze

Als je werkt in de pauze, dan heb je geen echte pauze. Als je doorwerkt in je pauze moet je dus óf op een ander moment 30 minuten ononderbroken pauze houden, óf overuren uitbetaald krijgen. Dit staat in Artikel 11 van de Arbeidswet. Letterlijk staat er: “Het is verboden de werknemer gedurende diens pauze arbeid te laten verrichten, anders dan bij wijze van overwerk.”

Minder dan 15 minuten pauze?

We hebben in Nederland besloten dat je tijdens een pauze écht de tijd moet krijgen om uit te rusten van je werk. Daarom mag je, als je langer dan zes uur werkt, nooit minder dan 30 minuten pauze krijgen waarvan er minimaal 15 minuten aaneengesloten moeten zijn.

Om dus drie keer op een dag tien minuutjes pauze te krijgen telt niet als jouw ‘echte’ pauze. Natuurlijk is het de bedoeling dat je koffiepauze krijgt, maar deze tijd mag dus niet afgaan van jouw langere pauze. 

Doorwerken en oproepbaar zijn in je pauze, tellen als overuren

Volgens de wet moet jouw pauze dus niet onderbroken worden. Natuurlijk kun je even iemand helpen, maar officieel heb je tijd voor jezelf. Als jouw pauze structureel onderbroken wordt, zien we dat volgens de wet als overuren. Er moet dan overurentoeslag staan tegenover het werk dat jij in de pauze verricht. 

Een betaalde pauze?

Het is voor een werkgever niet verplicht om de pauze door te betalen. Vaak doet een werkgever dit wel. Wat hierover is afgesproken staat in je CAO. Heb je geen CAO? Dan staan de regels over pauze houden in een werkdocument of in je contract. De afspraken die een werkgever hierover maakt, mogen nooit minder zijn dan wettelijk is vastgelegd. 

Hulp van Synsel

Begin jij na het lezen van dit blog achter je oren te krabben? En is het misschien beter om op zoek te gaan naar een andere baan? Check onze vacaturepagina en wie weet helpen wij jou snel!

DEEL DIT ARTIKEL