Hard skills versus soft skills in de techniek: deze vaardigheden zet je op je cv

Stel: je bent op zoek naar een nieuwe baan en je bent je droombaan tegengekomen. De eerste stap is het maken van een curriculum vitae (cv). Een van de belangrijkste onderdelen op je cv zijn je vaardigheden. Sterke soft skills en de juiste hard skills worden steeds belangrijker, maar welke hard en soft skills spreken technische werkgevers extra aan? In deze blog geven we je vijf vaardigheden die je als techneut op je cv móét zetten om de kans op jouw droombaan te vergroten.

Synsel

Zonder juiste soft skills geen sterke hard skills

Er zijn verschillende soorten vaardigheden. De eerste zijn hard skills. Hieronder vallen vaardigheden die beroepsspecifiek zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kunnen werken met tekenprogramma’s en besturingssystemen en het beheersen van programmeertaal. Het is ook sterk om bij deze vaardigheden je diploma’s of certificaten te vermelden, dus vergeet deze hard skills ook zeker niet op jouw cv.

Het tweede type is soft skills. Dit zijn vaardigheden op persoonlijk, emotioneel en intellectueel gebied. Denk hierbij aan eigenschappen als: stressbestendig, communicatief, servicegericht, behulpzaam, praktisch, analytisch en betrokken.

Zowel hard skills als soft skills zijn beide even belangrijk voor jou. Beiden soorten skills vullen jou aan. Stel, je bent afgestudeerd als Engineer (hard skill), maar je ben niet analytisch (soft skill) dan heb je er alsnog niks aan. Tijdens jouw werk heb je dus zowel hard skills als soft skills nodig om de functie te kunnen vervullen, maar uiteindelijk bepalen de soft skills in hoeverre jij succesvol gaat zijn.

Waarom worden soft skills in de techniek steeds belangrijker?

Tegenwoordig beschikt iedereen over hard skills. Wat maakt jou anders? Uiteraard jouw karakter, maar met jouw soft skills maak je het verschil. Ben je iemand die ontzettend innovatief denkt? Of juist om kan gaan met stress? Dit soort zaken zorgen ervoor dat jouw hard skills waardevoller worden. Eigenlijk kan je de soft skill zien als de onmisbare olie die een motor soepel laat draaien.

Synsel

Soft skills die jouw toekomstige werkgever belangrijk vindt

We zetten vijf soft skills voor je op een rij die werkgevers zoeken in potentiële werknemers:

Een teamplayer zijn: dit betekent niet alleen samenwerken met anderen, maar ook als leider optreden in benodigde situaties. Het maakt niet uit in welke branche je werkt of welke functie je vervult: samenwerken komt vrijwel altijd voor. Een teamplayer bestaat uit verschillende soft skills, voorbeelden hiervan zijn: communiceren, luisteren en respectvol zijn tegenover een ander.

Flexibel zijn: wanneer je de soft skill flexibiliteit hebt, ben je bereid en heb je het vermogen om makkelijk te reageren op veranderende omstandigheden en verwachtingen. Als je als werknemer een flexibele instelling hebt, word je doorgaans meer gewaardeerd door werkgevers.

Effectief communiceren: deze soft skill komt ook voor in elke branche en functie. Het gaat hier om zowel schriftelijke als verbale communicatie. Hierbij wordt verwacht dat je oprecht luistert en op een overtuigende manier informatie kan overbrengen. Skills die hier een deel van uitmaken zijn: goed luisteren, non-verbale communicatie en vriendelijk zijn.

Probleemoplossend en vindingrijk zijn: wanneer er een onverwachts probleem voordoet, dan is deze skill van belang. Hier komt flexibiliteit uiteraard ook bij kijken.

Feedback ontvangen en accepteren: feedback is er om je ergens in te verbeteren. En belangrijke skill is om niet alleen feedback te accepteren, maar ook toe te kunnen passen. Op deze manier blijf je als persoon groeien.

Benieuwd welke skills je in de toekomst nodig hebt? Lees dan dit artikel.

Welke informatie moet nog meer op je cv?

Naast je vaardigheden is het ook belangrijk om iets over jezelf te vertellen en over je prestaties. Wil je meer lezen over wat je nog meer over je cv moet zetten? Lees dan dit blog.