Hoe ga je om met de 5 moeilijkste vragen tijdens jouw sollicitatiegesprek in de techniek.

Voordat jij jouw droombaan landt moet je éérst solliciteren. Sollicitatiegesprekken kunnen spannend en ongemakkelijk zijn. Met deze 5 tips van onze adviseurs ga jij goed voorbereid het gesprek in! Zo is er geen reden voor spanning en kan het zelfs gezellig en leuk zijn.  

Synsel

1. Wat zijn jouw sterke punten?

In ieder sollicitatiegesprek is er wel een moment waarop je moet vertellen waar je goed in bent, niet alleen op technisch vlak maar ook binnen je team. Soms wordt de vraag niet letterlijk zo gesteld, maar hij zal altijd voorbijkomen. Soms noemen mensen een sollicitatiegesprek ook wel een kennismakingsgesprek. Dit is eigenlijk gewoon hetzelfde. Een sollicitatiegesprek is namelijk om kennis te maken met elkaar.  

Geef jouw toekomstige werkgever een beeld van wie je bent:  

Oké de vraag is een cliché, maar je kunt je er goed op voorbereiden! Hoe? Zet voor je gesprek vast deze punten op papier: 

  1. Waarbij vragen jouw collega’s je altijd om hulp? Dit is iets waarvan ze weten dat het jou gemakkelijk afgaat. Dit is een van jouw sterke punten! 

  1. Welke taken doe je het liefste? Ook al vind je iets lastig, als je het met plezier doet zegt dit iets over jouw talent en aanleg. Benoem daarom ook de moeilijke dingen waar je plezier uit haalt. 

  1. Wat kost je het minste tijd? Als jij bepaalde taken snel afrondt dan kan het goed zijn dat die taken voor jou iets makkelijker zijn dan voor een ander.  

Zet deze punten eens voor jezelf op een rij en benoem er gerust voorbeelden bij. In de techniek werk je met hele specifieke processen.  Een voorbeeld geeft je toekomstige werkgever een duidelijker beeld van wat je bedoelt.  

 

2.Wat zijn jouw zwakke punten? 

Door te vertellen waar je minder goed in bent, geef je aan dat je wéét dat je er minder goed in bent! En dat is een grote kracht. Dit geeft aan dat je zelfinzicht hebt en dat jij je kunt ontwikkelen. Hoe geef je eerlijk antwoord op deze vraag terwijl je positief over komt?  

“Onze tip: Wees eerlijk naar jezelf. Je kunt niet overal goed in zijn en dat verwacht een werkgever niet, zeker niet in de techniek.” 

Ken je specialisme

Een allrounder is fijn, maar hoe meer jij je ontwikkelt, hoe specialistischer je in te zetten bent. Er zijn dan simpelweg ook dingen die je niet meer zal oppakken.

Bespreek eerlijk wat je verwachtingen zijn van de functie waar je op solliciteert en geef aan waar jij verwacht dat je extra hulp nodig bij hebt. Wees proactief hierin, je kunt van tevoren alvast googelen of er workshops of cursussen op dit onderwerp zijn die je bereid bent te volgen.  

 

3. Waarom wil je hier werken?

Nog een inkopper, maar met een goed antwoord kun je hier echt mee scoren. Door te zeggen waarom jij dit bedrijf uit hebt gekozen, geef je meteen aan waarom het bedrijf voor jou zou moeten kiezen! Er zijn vaak meer redenen waarom je een bepaald bedrijf leuk vindt dan dat je denkt. Zet voor jezelf op een rij wat je aan het bedrijf aanspreekt op de volgende punten: 

  1. Team en sfeer 

  1. Het product of het materiaal waar je mee werkt 

  1. Doorgroeimogelijkheden en ontwikkeling  

  1. Invulling van de functie  

  1. Locatie of reistijd 

Als punten zijn die je minder aanspreken kun je deze nog wel benoemen zoals: “Hoewel ik minder ervaring heb met het materiaal is de samenstelling van het team, zo dat ik me bij jullie snel kan ontwikkelen.” of “Hoewel ik wat verder moet reizen doe ik dat met plezier omdat een functie als deze me erg veel plezier brengt.”  

Synsel

Ben je ooit ontslagen? En zo ja waarom?

Deze vraag is er een die je wellicht liever niet beantwoord. Toch moet je niet vergeten dat er heel veel logische redenen zijn dat je ergens ontslagen bent. Tijdens de corona periode zijn er van 2020/2021 veel bedrijven die het moeilijk hadden en mensen hebben laten gaan. Dit kun je rustig delen met je toekomstige werkgever.  

"Let op: Zorg dat je nooit negatief bent over eerdere managers of collega's, dit komt slecht over op jezelf!” 

Heb je zelf een fout gemaakt waarom je ontslagen bent? Onze tip: Geef het eerlijk toe en geef aan wat je ervan geleerd hebt. We leren meer van onze fouten dan van onze successen!  

Ons grootste geheim: Wij geloven in tweede kansen, en dat doet de werkgever ook. Waarom? Het geheim is dat goede vakmensen veel waard zijn. Dus je komt heel ver met een positieve instelling, zelfs als je een streepje tegen hebt. Natuurlijk moet je wel bereid zijn te groeien.  

 

Groei mentaliteit 

Als er iets mis is gegaan waardoor jij bent ontslagen is dat voor jou een harde consequentie geweest. Natuurlijk wil je ervoor zorgen dat zoiets nooit meer gebeurt. Dat zal een werkgever begrijpen zolang je er open over bent, én kunt vertellen wat je in de toekomst anders zou doen. 

Bijvoorbeeld: “Er kwam een nieuwe manager die vooral stuurde op tijd en efficiëntie, zelf hecht ik veel belang aan secuur werken, waardoor ik vaak langer dan mijn collega's over taken deed. Ik ben me daar nu bewust van en heb beter prioriteiten leren stellen.” 

 

Waar zie je jezelf over vijf jaar binnen de techniek?

Niet zo met je toekomst bezig? Of ambities die ver buiten de scope van dit bedrijf vallen? Dan heb je waarschijnlijk geen zin in deze vraag. Daarom is dit een goed moment om aan e geven of je een leidinggevende functie wilt of je juist wilt specialiseren in één bepaalde richting. Als je al een van deze twee opties kunt benoemen is dat vaak al voldoende.  

“Voor een stapje extra geef je aan welke specialisatie je wilt of aan wie je leiding wilt geven.” 

Werkgevers zien graag mensen die zichzelf en het werk serieus genoeg nemen om over hun professionele toekomst te denken. Het maakt niet uit of je er nog niet aan toe bent om je toekomst vast te leggen.  

Nieuw inzicht 

Een bepaalde ambitie kan je ook nieuw inzicht geven. Zo kan je tijdens een cursus om je te specialiseren erachter komen dat je je nieuwe kennis graag uitlegt aan collega's. Wees dan open in je nieuwe ontdekking en maak het bespreekbaar. Wil jij de beste baan scoren, ga dan voor je sollicitatiegesprek met deze tips aan de slag.  

 

Persoonlijke tips nodig?

Natuurlijk kunnen we je ook persoonlijk helpen. Bij Synsel hebben we ervaren adviseurs speciaal voor technici die al meer dan duizend mensen aan een top baan geholpen hebben. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor persoonlijk advies!  

Wees eerlijk naar jezelf. Je kunt niet overal goed in zijn en dat verwacht een werkgever niet, zeker niet in de techniek

Hanna