Vragen voor sollicitanten: stel deze 7 vragen altijd in een sollicitatiegesprek!

Dat het stellen van vragen tijdens je sollicitatiegesprek een slimme zet kan zijn, hoeven we je vast niet uit te leggen. Wat wél handig is om te weten, is welke vragen dit zoal zijn. Ontdek in dit blog welke 7 vragen slimme sollicitanten stellen tijdens een sollicitatiegesprek!

Simon Kempers
2 minuten

Waarom ben ik geselecteerd? 

Het is goed om tijdens je sollicitatiegesprek jezelf te verkopen, maar laat ook je gesprekspartner vertellen waarom jij bent geselecteerd. Zijn ze bijvoorbeeld gevallen voor jouw specialisme of jarenlange ervaring in de techniek? Handig om te weten, ook voor een eventueel vervolggesprek!

Waarom staat de functie open? 

Uit het antwoord op deze vraag kan je veel opmaken. Is de functie waarop je solliciteerde een nieuwe functie? Dan laat dit zien dat het bedrijf in beweging is. Heeft de persoon die deze functie eerst vervulde promotie gemaakt? Dan betekent dit dat er doorgroeimogelijkheden zijn. Gaan mensen na een tijdje weg? Dan kan dit erop wijzen dat de functie best pittig kan zijn.  

Kan ik mijn potentiële collega's ontmoeten? 

Stel je deze vraag? Dan laat je zien dat je een teamplayer bent. Vaak heb je niet meer dan een kort voorstelrondje nodig om te bepalen of jij binnen het team past of niet. Het is belangrijk om hier achter te komen, want jouw werkplezier wordt voor een groot deel bepaald door je collega's.

Hoe wordt er omgegaan met conflicten? 

De manier waarop een bedrijf omgaat met conflicten, zegt veel over de bedrijfscultuur. Liggen er bijvoorbeeld onderhuidse spanningen? Of gaat het bedrijf eerder met elkaar om tafel om tot een oplossing te komen? Daarnaast laat je met deze vraag zien dat jij het belang inziet van een soepele samenwerking. 

Wat zijn uitdagingen of struikelblokken binnen de functie? 

Tijdens het sollicitatiegesprek worden vaak alleen de positieve punten van een functie belicht. Vooral als ze jou graag willen hebben. Stel je deze vraag? Dan dwing je de ander om ook de lastige of minder leuke kanten van de baan te vertellen. Op deze manier kan jij een objectiever beeld vormen. 

Wat zijn de ontwikkelingsmogelijkheden? 

De meeste mensen zijn vroeg of laat toe aan een nieuwe uitdaging. Hoe fijn is het als je die uitdaging kan vinden binnen de organisatie waarvoor je werkt. 

Wanneer hoor ik meer? 

Niets is vervelender dan continu je mailbox checken of bij elk telefoontje op te springen, omdat je niet weet wanneer je een bericht krijgt. Vraag daarom aan het eind van het gesprek wanneer je meer hoort, zodat jij weet waar je aan toe bent. Bovendien maak je door deze vraag te stellen een proactieve indruk. 

Klaar voor de volgende stap?

Ben jij klaar om de volgende stap in je carrière te zetten? Neem dan vandaag nog contact op met één van onze specialisten en wie weet start jij binnenkort wel met je nieuwe baan!

Ben je benieuwd naar meer interessante onderwerpen over solliciteren binnen de techniek? Houd dan zeker onze blogpagina in de gaten!

DEEL DIT ARTIKEL