Hoe zorg je ervoor dat je eerste baan niet tegenvalt?

Je studie zit er eindelijk bijna op, dus het is tijd voor het échte werk. Genoeg keuze met een HBO diploma Mechatronica, Werktuigbouwkunde of Elektrotechniek op zak hoor ik je denken. Maar wat als je uit al die mogelijkheden toch de verkeerde kiest? Hoe je dat kunt voorkomen, lees je in dit blog.

Synsel

Bijt je niet vast op 1 specifieke richting of vacature

Waarschijnlijk heb je tijdens je stages ervaring opgedaan met construeren en tekenen, research en development, programmeren, onderhoudsmanagement, procesoptimalisatie, service en commissioning, project engineering, sales engineering of projectleiderschap. Deze ervaring beïnvloedt vaak de keuze voor een eerste baan, want bevalt de stage dan is het makkelijk om bij ditzelfde bedrijf te blijven werken. Toch zien we vaak dat afstudeerders deze keuze te snel maken en daardoor na 1 of 2 jaar erachter komen dat deze richting of dit bedrijf niet helemaal aansluit bij hun ambities.

Afstudeerders in de techniek zijn over het algemeen te verdelen in twee groepen. Groep 1 twijfelt over de richting die ze op willen en weten niet goed waar ze moeten beginnen in de zoektocht naar hun eerste baan. Ze gaan voor veilig en blijven vaak hangen bij het bedrijf of de richting waar ze ook zijn afgestudeerd. Groep 2 weet juist precies waar ze heen willen, maar het lukt ze niet om de perfect aansluitende vacature te vinden óf ze worden het steeds niet bij sollicitatiegesprekken. In beide gevallen raak je gefixeerd op één bepaalde vacature of één bedrijf en sta je niet echt meer open voor andere opties. Dit is een veel gemaakte fout die vaak leidt tot de verkeerde keuze. Of jij nou in groep 1 of groep 2 valt, voor beide geldt hetzelfde: oriënteer je goed!

 

 

Breng je wensenlijst op orde

Begin bij het begin. Breng je wensenlijst op orde door een splitsing te maken tussen je wensen op het gebied van technische uitdaging en je wensen met betrekking tot het bedrijf. We beginnen met de wensen omtrent technische uitdaging; ga je voor onderzoek of vind je het leuker om praktisch met engineeringswerk bezig te zijn? En heb je voor ogen waar je over een paar jaar wil staan? Want heb je bijvoorbeeld de ambitie om R&D werk te gaan doen, dan is het belangrijk om nu al te kijken naar wat een opstapje zou kunnen zijn om hiernaar door te groeien.

Wanneer je voor jezelf helder hebt welke richting je op wilt gaan, dan is het tijd om te gaan kijken naar je wensen met betrekking tot het bedrijf. Zet je salaris op één, vind je waardering belangrijker of kijk je bijvoorbeeld vooral naar een innovatieve werkomgeving? Het lastige hierbij is dat een website of vacature in de meeste gevallen niet representatief is voor hoe het er echt aan toe gaat in een bedrijf. Hoe je daar dan wel achter komt? Oriënteer je breed en ga bij meerdere bedrijven op gesprek. Alleen dan kun je bedrijven vergelijken en een afgewogen keuze maken.

 

Deel je twijfels

We kunnen ons voorstellen dat je heel benieuwd bent naar welke bedrijven het best bij je passen, welke mogelijkheden er allemaal voor je zijn en wat je straks gaat verdienen. De beste tip die we je

hiervoor kunnen geven is: zoek een sparringpartner en dan het liefst eentje met kennis van de markt.

Je kunt hierbij kiezen voor een vriend, collega of een van je ouders, maar je kunt er ook voor kiezen om iemand buiten je netwerk hiervoor in te schakelen. Al bijna 10 jaar staan wij mensen met een achtergrond in Mechatronica, Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde bij in de zoektocht naar de best passende baan.  En uit ervaring weten wij: alleen door je langetermijnambities én je twijfels te delen, kom je tot een goede keuze.

 

Solliciteren moet je leren

Wanneer je een aantal passende vacatures of bedrijven hebt geselecteerd, is het tijd om de sollicitatieprocedure in te gaan. Wat veel afstudeerders niet weten, is dat de juiste opbouw en invulling van het CV deuren kan openen. Aan de andere kant kan een verkeerde opmerking over jouw langetermijnambities in het sollicitatiegesprek de deur weer voorgoed dichtgooien, want elke branche is anders. In ons e-book speciaal voor studenten met een HBO Mechatronica, Werktuigbouwkunde of Elektrotechniek achtergrond vind je richtlijnen en handvaten om de sollicitatieprocedure succesvol te doorlopen.

Download het E-Book

Het enige wat je hoeft te doen is het achterlaten van je naam en het e-mailadres waar wij het e-book heen mogen sturen

We gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om
Al meer dan 250 keer gedownload
Gebaseerd op 10 jaar ervaring
Synsel wordt door Monteurs en Engineers beoordeeld met een 9.3