Krijg jij vrij om te verhuizen?

Er zijn meerdere redenen waarom je een dag niet aan het werk kunt, maar waar je geen vakantiedagen voor hoeft in te zetten. Eén daarvan is verhuizen. Maar let op, want dit is niet wettelijk geregeld. Dit is hoe het werkt.

Synsel

Wat is bijzonder verlof?  

Bijzondere redenen om vrij te nemen noemen we bijzonder verlof of buitengewoon verlof. Dit betekent allebei hetzelfde.  

Even officieel: In de wet staat niet vastgelegd hoeveel dagen- en waarvoor je bijzonder of buitengewoon verlof krijgt. Dit staat in je CAO, of bijlage van je contract zoals een werkdocument. We hebben het nu dus over de afspraken die jij en je werkgever met elkaar hebben gemaakt. En waar je dus ook recht op hebt. Kun je het niet vinden? Vraag dan naar een verlof document, bedrijfsreglement of werkwijzer, je leidinggevende of HR.  

Tip: Check je CAO of contract bijlage voor de regeling: “bijzonder verlof of buitengewoon verlof” 

 

Verhuizing valt onder bijzonder verlof, net als:  

  • Examen 

  • Bezoek aan een dokter 

  • Eigen huwelijk: 1 dag of ondertrouw: halve dag 

  • Huwelijk van een direct familielid: 1dag 

  • Begrafenis van een familielid 

  • Huwelijksjubileum of dienstjubileum 

  • Activiteiten voor een vakbond.  

 

Bijzonder verlof of buitengewoon verlof gaat niet af van je vakantiedagen.  

Als je bijzonder verlof opneemt, gaat dit niet af van je vakantiedagen. Je krijgt gewoon doorbetaald zonder dat dit afgaat van je ‘echte’ vakantiedagen. Het lijstje hierboven is het meest gebruikelijk, het kan echter dat er in jouw arbeidsovereenkomst of CAO meer redenen staan voor bijzonder verlof.  

Een bezoek aan de huisarts of andere arts moet je meestal in je eigen tijd inplannen, als het echt niet anders kan dan valt het ook onder bijzonder verlof. Genoeg reden om even uit te zoeken hoe het bij jou op het werk geregeld is. Wil je betere voorwaarden of is het niet goed geregeld bij jou huidige baan? Grote kans dat er een betere match voor je is. Vertel ons wat je verbeterd wilt zien in je werk en wij zoeken met je mee. Upload je CV en krijg binnen een dag reactie.