Wat is Robotica? Ontdek het in dit blog!

De term Robotica komt in de techniek iedere dag voorbij. Maar wat is Robotica eigenlijk? Wat kun je ermee? En misschien wel het belangrijkst: wat heeft het met jouw werk te maken? Ontdek dat en meer in dit blog!

Simon Kempers
2 minuten

Wat is Robotica?

De betekenis van Robotica komt van het woord robota, dat ‘werk’ betekent. Robotica valt onder mechatronica en is een technische vakdiscipline. Robots worden ingezet voor verschillende doeleinden. Een aantal gebieden waarin robots worden toegepast zijn de gezondheidszorg, het leger, het huishouden, de geneeskunde en de industrie.

Het aantal robots stijgt met name in de Industrie. Hier worden robots vooral gebruikt om te produceren. Robots kunnen dit sneller en vaak goedkoper dan technisch personeel. Ondanks dat robots menselijke taken ‘overnemen’, blijven technici hard nodig. Voor bijvoorbeeld het programmeren, verhelpen van storingen en het onderhoud zullen er nog lang banen beschikbaar blijven.

Welke mbo- en hbo-opleidingen er voor Robotica?

Nu de vraag ‘wat betekent Robotica?’ beantwoord is, kunnen we ons richten op welke opleidingen ervoor zijn. Er zijn verschillende mbo- en hbo-opleidingen die je kunt volgen. Op het mbo kun je kiezen voor:

-          Robotica Engineer

-          Mechatronica

-          Technicus Engineering Smart Technology / Robotica

-          Industriële Robotica

Tijdens deze opleidingen doe je ruime kennis op over roboticasystemen, krijg je ervaring met het installeren van robots en het aanpassen van programma’s.

Ook op het hbo zijn er genoeg mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor:

-          Mechatronica

-          Industriële Automatisering en Robotica

-          Werktuigbouwkunde

-          Elektrotechniek

Bij de opleidingen op hbo-niveau leer je onder andere hoe je robots ontwerpt en verbetert. Door een combinatie van theorie en praktijk krijg je een brede opleiding. Dit draagt enorm bij aan een goede carrière in de toekomst!

Deze vacatures zijn er in Robotica

Doordat de ontwikkelingen en technologieën met robots in een hoog tempo toenemen, is er een grote vraag naar technici voor het programmeren en onderhouden ervan. Op zoek naar een leuke Robotica vacature? Here it is:

Software Engineer Robotica

Als Software Engineer Robotica ontwerp en realiseer je robotbesturingssystemen. Hierbij stel je de systemen in bedrijf door gebruik te maken van PLC-, SCADA en Robotsystemen. Als Software Engineer Robotica heb je een veelzijdige en zelfstandige functie, waarin je naast het ontwerpen en realiseren van (deel)software systemen ook adviezen geeft aan klanten.

PLC Programmeur

In de rol van PLC Programmeur ga je aan de slag met de ontwikkeling en het beheren van PLC-software. Met deze software kun je de besturing van processen mogelijk maken.  PLC staat voor ‘Programmable Logic Controller’ en verwijst naar elektronische apparatuur waarmee processen en machines geautomatiseerd kunnen worden.

Ben jij na het lezen van dit blog helemaal overtuigd dat je in de Robotica wilt werken? Dat is mooi, want bij Synsel hebben we honderden vacatures die daarbij aansluiten. Wil je meer weten of solliciteren? Neem dan contact op met één van onze adviseurs en begin snel met jouw carrière in de Robotica!

DEEL DIT ARTIKEL