Robotica: wat houden deze vacatures precies in?

Robotica wordt steeds populairder. Dat heeft meerdere redenen. Als eerste gaat het programmeren en installeren van robots steeds eenvoudiger. En daarbij worden de mogelijkheden van robots uitgebreider. Daardoor krijgen meer bedrijven toegang tot deze innovatieve machines. Dat is goed nieuws voor jou, want dat betekent ook dat er meer vacatures komen, bij de meest uiteenlopende bedrijven. In deze blog lees je alles over de betekenis van Robotica, opleidingen, vacatures en werkgevers!

Synsel

Wat is Robotica?

De betekenis van Robotica komt van het woord robota, dat ‘werk’ betekent. Robotica valt onder mechatronica en is een technische vakdiscipline. Hierin worden de theoretische implicaties en praktische mogelijkheden van robots ingezet voor verschillende doeleinden. Een aantal gebieden waarin robots worden toegepast zijn de gezondheidszorg, leger, huishouden, geneeskunde en de industrie. Robots worden steeds vaker toegepast.

Het aantal robots stijgt name in de Industrie – hier worden robots veel gebruikt om te produceren. Robots kunnen dit sneller en vaak goedkoper dan technisch personeel. Ondanks dat robots menselijke taken ‘overnemen’, zijn de technici alsnog hard nodig. Voor bijvoorbeeld het programmeren, verhelpen van storingen en het onderhoud.

 

Welke MBO- en HBO-opleidingen er voor Robotica?

Wil je aan de slag in Robotica, dan zijn er verschillende MBO- en HBO-opleidingen die je kunt volgen.

Deze MBO-opleidingen zijn er:

  • MBO Robotica Engineer
  • MBO Mechatronica
  • MBO Technicus Engineering Smart Technology / Robotica
  • MBO Industriële Robotica

Tijdens deze opleidingen doe je ruime kennis op over roboticasystemen, krijg je ervaring met het installeren plus onderhouden van industriële robots en het aanpassen van programma’s. In leeromgevingen met echte robots ontdek je de nieuwste technieken, werking en theorie van de robots.

Deze HBO-opleidingen zijn er op het gebied van Robotica:

Bij de opleidingen op HBO-niveau leer je hoe je (onder andere) robots bedenkt, ontwerpt, realiseert en verbetert. Door een combinatie van theorie en veel praktijk krijg je een brede opleiding. Zo kun je uiteindelijk een keuze maken voor jouw branche.

Synsel

Deze vacatures zijn er in Robotica (en dit salaris kun je verwachten)

Doordat de ontwikkelingen en technologieën met robots in een hoog tempo toenemen, is er een grote vraag aan technici voor het programmeren en onderhouden. Dit zijn een aantal vacatures in de Robotica:

Software Engineer Robotica

Als Software Engineer Robotica ontwerp en realiseer je robotbesturingssystemen. Hierbij stel je de systemen in bedrijf door gebruik te maken van PLC-, SCADA en Robotsystemen. In deze functie zorg je steeds voor een juiste vertaling vanuit functionele specificaties naar besturingstechnische oplossingen. Als Software Engineer Robotica heb je een veelzijdige en zelfstandige functie, waarin je naast het ontwerpen en realiseren van (deel-)software systemen ook adviezen geeft aan klanten.

PLC Programmeur

In de rol van PLC Programmeur ga je met name aan de slag met de ontwikkeling en het beheren van PLC-software. Met deze software kun je de besturing en visualisering van processen mogelijk maken.  PLC staat voor programmable logic controller en verwijst naar elektronische apparatuur waarmee processen en machines geautomatiseerd kunnen worden. Zo lever je een belangrijke bijdrage aan de juiste werking van robots.

De betekenis van Robotica komt van het woord robota, dat ‘werk’ betekent. Robotica valt onder mechatronica en is een technische vakdiscipline.

Fedde