Spijt van je nieuwe baan? Onderneem deze 5 stappen

Stel: je hebt besloten om van baan te wisselen. Een flinke verandering en een spannend moment. Je gaat weer met plezier naar je werk en je komt vol energie en enthousiasme thuis. Maar in sommige gevallen kan de keuze tegenvallen. Eenmaal begonnen aan je nieuwe baan is het tóch niet helemaal wat je ervan verwacht had. Help, want wat doe je nu? Wij geven je 5 stappen die jij kan ondernemen als je spijt hebt van je nieuwe baan.

Synsel

1. Waar komt je gevoel vandaan?

Bedenk van te voren waarom jij spijt hebt van je nieuwe baan. Je ziet er ’s ochtends tegenop om naar je werk te gaan en elke dag twijfel je over je nieuwe baan. Waarom heb je dit gevoel? Misschien was je heel enthousiast over de uitdaging en ben je die aangegaan door een goede klik met de medewerkers, in plaats van de functie zelf. Een andere oorzaak kan zijn dat er tijdens jouw sollicitatiegesprek een heel mooi verhaal is verteld over het bedrijf, maar dat dit in de praktijk niet overeenkomt.

2. Wat moet er veranderen?

Probeer te achterhalen wat je wil veranderen, zodat jij je wel op je plek voelt. Moet je bijvoorbeeld vaker wennen aan nieuwe situaties of moet je je draai vinden in een nieuwe team? Het is zonde om direct te stoppen, terwijl je gewoonweg de tijd nodig had. Als je weet waar jouw gevoel vandaan komt of weet wat er moet veranderen, dan weet je ook wat je moet aankaarten bij je werkgever. Daarnaast weet je in het vervolg ook waar je op moet letten bij jouw zoektocht naar een nieuwe baan.

3. Ga in gesprek met je werkgever

Het is belangrijk om geen overhaaste beslissingen te maken. Bespreek altijd eerst met je werkgever wat er precies aan de hand is. Samen kan je bekijken of je dingen aan de situatie kan veranderen. Denk bijvoorbeeld aan een wijziging in je takenpakket of een andere functie binnen hetzelfde bedrijf. Door het gesprek aan te gaan geef je je werkgever de kans om met een voorstel te komen.

4. Blijven of stoppen?

Na het gesprek met je werkgever is het aan jou om een besluit te nemen. Blijf je of stop je? Kijk je terug op een goed gesprek? Dan besluit je misschien wel om te blijven. Zijn jij en je werkgever er niet uit gekomen? Dan is het tijd om je ontslag in te dienen.

5. Wat zoek je juist wél en wat niét?

Je hebt besloten om te stoppen bij je baan. Nu is het tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe baan waarbij jij wél een goed gevoel hebt. Het is daarbij wel belangrijk dat je voor jezelf opschrijft wat jij juist wél en juist niét zoekt in een nieuwe baan. Ben je op zoek naar een ander type organisatie, een andere functie of een ander werkveld? Vraag dit jezelf goed af en ga gericht op zoek.

Synsel