Vergeet deze secundaire arbeidsvoorwaarden niet in je volgende salarisonderhandeling

‘Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?’ is een vraag die we bij Synsel vaak te horen krijgen. Gelukkig ben je bij dit blog terecht gekomen. Hier vind je alles wat je moet weten over secundaire arbeidsvoorwaarden en vooral waarom je ze niet moet vergeten in je volgende salarisonderhandeling!

Simon Kempers
2 minuten

Primaire arbeidsvoorwaarden

Voor we kijken naar secundaire arbeidsvoorwaarden, is het goed om duidelijk te hebben wat primaire arbeidsvoorwaarden precies zijn. Primaire arbeidsvoorwaarden hebben kort gezegd te maken met wat je in geld uitgekeerd krijgt. Veel hiervan is wettelijk vastgelegd. Hoe jouw primaire arbeidsvoorwaarden eruit zien, staat in je CAO of arbeidsovereenkomst. Voorbeelden van primaire arbeidsvoorwaarden zijn onder andere:

-          Salaris

-          Vakantiedagen

-          Vakantiegeld

-          Toeslagen

-          Overwerk

En secundaire arbeidsvoorwaarden?

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn afspraken over zaken die jou wel voordeel opleveren, maar niet direct in geld worden uitgekeerd of wettelijk zijn vastgelegd. Denk hierbij aan:

-          Pensioenregeling

-          Reiskostenvergoeding

-          13e maand

-          Flexibele werktijden

-          Telefoon, laptop of tablet

-          Scholingfaciliteiten

-          Bonusregelingen

-          Bovenwettelijke vakantiedagen

-          Auto van de zaak

-          Ouderschapsverlof

-          Werken vanuit huis

-          Zorgverzekeringsregeling

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn niet wettelijk bepaald

We gaan er soms van uit dat zaken als pensioen en reiskosten wettelijk zijn geregeld, maar dit is niet het geval. Jouw werkgever is niet wettelijk verplicht om dit aan te bieden, tenzij dit opgenomen is in de CAO. Daarom is het erg belangrijk dat je weet onder welk CAO je valt. Hierin staan namelijk de afspraken over de meeste secundaire arbeidsvoorwaarden.

Over Secundaire arbeidsvoorwaarden kun je onderhandelen

Niet alle secundaire arbeidsvoorwaarden staan vast in je CAO, er is vaak onderhandelingsruimte. Met name als een loonsverhoging er om bepaalde redenen niet inzit. Vraag in zo’n geval eens om extra vakantiedagen, een opleiding of flexibel werken. Denk hierbij ook aan bonusregelingen, pensioen of een laptop of telefoon van de zaak.

Hulp van Synsel

Wil je meer informatie over secundaire arbeidsvoorwaarden? Of ben je gewoon op zoek naar een nieuwe baan? Schakel dan de hulp van Synsel in. Check onze vacaturepagina en wie weet helpen wij jou snel!

DEEL DIT ARTIKEL