Waarom je iedere drie jaar van baan moet wisselen

Eerdere generaties hadden als doel zo loyaal mogelijk te zijn naar een werkgever, in de hoop op een eerlijke behandeling, een goed pensioen en een gegraveerde pen. De economie is echter drastisch veranderd en het werkveld verandert mee. We willen meer ontwikkelen en blijven groeien en dat kan niet altijd bij hetzelfde bedrijf.  

“Bedrijven die moeten concurreren voor talent zijn minder bang meer te betalen tijdens het aanneemproces”. - Bethany Devine, Senior Hiring Manager in Silicon Valley 

Forbes documenteerde in 2014 al dat medewerkers die langer dan twee jaar bij hetzelfde bedrijf werken al 50% minder verdienen dan mensen die een nieuwe baan beginnen. Waarom worden mensen die switchen beter beloond dan mensen die blijven?  

Synsel

Loonsverhoging bij je huidige werkgever is vaak inflatiecorrectie

Onze economie heeft ieder jaar met inflatie te maken. Volgens de meeste Cao's zijn we gewend 3% verhoging te verwachten. Terwijl inflatie datzelfde jaar waarschijnlijk 2% zal zijn. Er is daarom geen échte sprake van een verhoging, maar meer van een inflatiecorrectie. Het lijkt alsof je meer gaat verdienen, maar tegelijkertijd zijn je lasten ook hoger geworden. Je blijft daardoor op hetzelfde niveau.  

Start met een hoger salaris 
Zetten we deze inflatiecorrectie tegenover de salarissprong die je kan maken wanneer je op een nieuwe plek begint dan zien we grote verschillen.  

Wist je:  

  • In Nederland specifiek is de vraag naar technisch personeel vele malen groter dan het aanbod.
  • Dat betekent dat nieuwe medewerkers een goede positie hebben om een goed startsalaris te onderhandelen.
  • Er zit bij een nieuwe start geen limiet, wat managers wel hebben bij salarisverhoging.

Het is bij een nieuwe start ook makkelijker om je ‘promotie’ te onderhandelen. Wist je dat je bij een sollicitatie niet altijd 100% aan de functie-eisen hoeft te voldoen? Maar bij intern doorgroeien wel? 

Synsel

Overstappen is alom geaccepteerd 

Organisaties hebben in de afgelopen crisisjaren zelf ook veel flexibiliteit van hun medewerkers gevraagd. Het begrip dat er veel goede redenen zijn om van baan te wisselen is daardoor erg groot bij werkgevers. Omdat er van twee kanten begrip is voor flexibiliteit heb jij de kans om voor jezelf te kiezen. Advies is om je 2 of 3 jaar in te zetten op je nieuwe plek en de functie en jezelf alle kansen te geven. Na enkele jaren weer gaan rondkijken is dus geen uitzondering meer.  

Je ontwikkelt je sneller 

Iedere keer dat je bij een nieuwe baan start, vereist het veel aanpassingsvermogen. Je werkt een tijd buiten je comfortzone. Wil je binnen enkele jaren groei laten zien dan moet je hard werken en je snel kunnen aanpassen. Allemaal zeer waardevolle karaktereigenschappen voor een medewerker. Dit zorgt ervoor dat job hoppers zeer efficiënte en hardwerkende werknemers zijn.  

Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging en wil je advies en begeleiding in het proces? Upload je CV en krijg binnen een dag reactie.