Wat is Installatietechniek en welke Installatietechniek banen zijn er?
De kans dat je de branche ‘Installatietechniek’ kent, is vrij groot. De Installatietechniek is namelijk een van de grootste branches in Nederland. En dat is niet voor niets. Maar wat is Installatietechniek nou precies? Welke banen vind je binnen deze branche? En eigenlijk nog veel belangrijker: is de Installatietechniek iets voor jou? Ontdek het in dit blog!


Wat is Installatietechniek?
Installatietechniek is nogal een breed vakgebied dat niet in een paar woorden samen te vatten is. Meestal wordt er iets genoemd in de richting van ‘het samenstellen van verschillende componenten tot een installatie’. Klinkt nogal vaag, hè?
Installatietechniek draait niet alleen maar om het installeren, maar ook om het bedenken, ontwerpen én onderhouden van deze installaties. Je vindt Installatietechniek terug binnen de bouw, industrie en infrastructuur, zoals bijvoorbeeld wegenbouw.
Verschillende soorten installaties
Omdat de Installatietechniek zo’n breed vakgebied is, beslaat het ook erg veel verschillende installaties. Om Installatietechniek wat overzichtelijker te maken, wordt er vaak een onderverdeling gemaakt op basis van het type installatie waar aan gewerkt wordt. Dit zijn de elektrotechnische installaties, werktuigbouwkundige installaties en de koeltechnische installaties. Wat er precies onder ieder type installatie valt, lees je hieronder!
Elektrotechnische installaties
Onder elektrotechnische installaties verstaan we het geheel van alle bij elkaar horende elektrische apparatuur, verbindingen en aansluitingen die je in een gebouw vindt. Voorbeelden van elektrotechnische installaties zijn: laag- en hoogspanningsinstallaties, verlichtingsinstallaties, beveiligingsinstallaties maar ook ICT- en domotica-installaties.
Werktuigbouwkundige installaties
Onder werktuigbouwkundige installaties vallen verwarmingsinstallaties, sanitaire installaties (riolering, waterinstallaties, sanitair, hemelwaterafvoer), gebouwbeheersystemen, leidingsystemen, mechatronica en werktuigbouwkundige gebouwinstallaties.
Koeltechnische installaties
Met koeltechnische installaties worden ruimtes, voorwerpen en stoffen afgekoeld en koel gehouden. Dit gebeurt in de basis door warmte te onttrekken en op een andere plaats weer af te geven. Binnen de Koeltechniek ga je aan de slag met het ontwerpen, installeren en onderhouden van verschillende koelsystemen in gebouwen.
Welke Installatietechniek banen zijn er?
Binnen de Installatietechniek kun je in verschillende functies aan de slag. Welke dat zijn, vind je hieronder!
Installatiemonteur
Als Installatiemonteur leg je technische installaties aan en onderhoud je ze. Installatiemonteur is een verzamelnaam voor verschillende technische beroepen. Zo vallen cv-monteurs, elektriciens, meet – en regeltechnici en loodgieters hieronder. Voor deze functie wordt vaak een mbo-opleiding gevraagd in de richting van Installatietechniek, Elektrotechniek of Werktuigbouwkunde.
Werkvoorbereider
Een Werkvoorbereider binnen de Installatietechniek zorgt voor het calculeren, ondersteunen én voorbereiden van alle werkzaamheden. Hierbij moet je denken aan het regelen van werktekeningen, maken van planningen, het schrijven van de werkinstructies en het inkopen van alle benodigde materialen. Je vervult als Werkvoorbereider dus eigenlijk meerdere rollen binnen de organisatie: die van planner, technisch tekenaar en die van calculator.
Om als Werkvoorbereider aan het werk te gaan wordt er meestal gevraagd om een mbo 3/4 of hbo-opleiding in de richting van Installatietechniek, Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde of Bouwkunde.
Servicetechnicus
Als Servicetechnicus onderhoud en repareer je installaties. Hierbij gaat het zowel om periodieke onderhoudswerkzaamheden als om het verhelpen van problemen bij een storing. Als Servicemonteur stem je de uit te voeren werkzaamheden af met de klant en draag je oplossingen aan om de installatie te verbeteren.
Om als Servicetechnicus aan het werk te gaan wordt er meestal gevraagd om een mbo 3/4 of hbo-opleiding in de richting van Installatietechniek of Elektrotechniek.
Koelmonteur
Een Koelmonteur installeert, onderhoudt, repareert en ondersteunt klanten bij het gebruik van koel – en klimaatbeheersingssystemen. Als Koelmonteur ben je veel onderweg en werk je meestal bij de klant op locatie.
Om als Koelmonteur aan het werk te gaan wordt er meestal gevraagd om een mbo 3/4 of hbo-opleiding in de richting van Installatietechniek of Elektrotechniek.
Denk je na het lezen van dit blog dat de Installatietechniek iets voor jou zou kunnen zijn? Dan heb je geluk, want Synsel Techniek helpt al meer dan tien jaar technici bij het vinden van de beste banen. Plan daarom vandaag nog een gesprek in met een van onze adviseurs en wie weet ga jij binnenkort wel binnen de Installatietechniek aan de slag!