Wat is Installatietechniek en wat voor banen zijn er in de Installatietechniek?

Installatietechniek is een van de grootste branches in Nederland en de meeste mensen hebben wel een vaag idee wat Installatietechniek is. Maar wat is de Installatietechniek nou precies? En welke banen zijn er in de Installatietechniek?

Synsel

Wat is Installatietechniek?

Installatietechniek is een breed vakgebied dat vaak wordt samengevat als het samenstellen van verschillende componenten tot een installatie. Installatietechniek draait echter niet alleen maar om het installeren, maar ook om het bedenken/ontwerpen van deze installaties en het onderhoud van deze installaties.

 

Installatietechniek vind je terug binnen de bouw, industrie en infrastructuur, zoals bijvoorbeeld wegenbouw.

 

 

Verschillende soorten installaties

 

Omdat de Installatietechniek zo’n breed vakgebied is kan je aan veel verschillende installaties denken. Om de Installatietechniek wat overzichtelijker in te delen wordt er vaak een onderverdeling gemaakt op basis van het type installatie waar aan gewerkt wordt. Dit zijn de Elektrotechnische Installaties, de Werktuigbouwkundige Installaties en de Koeltechnische Installaties.

 

Elektrotechnische Installaties

 

Onder Elektrotechnische Installaties verstaan we het geheel van alle bij elkaar horende elektrische apparatuur, verbindingen en aansluitingen die zich in een gebouw bevinden. Voorbeelden van Elektrotechnische Installaties zijn: laag – en hoogspanningsinstallaties, verlichtingsinstallaties, beveiligingsinstallaties maar ook ICT en domotica-installaties.

 

Werktuigbouwkundige Installaties

 

Vaak zijn Werktuigbouwkundige Installaties het vertrekpunt van technische oplossingen binnen verschillende sectoren: industrie, retail en utiliteit. Aandacht voor de kwaliteit en veiligheid is het belangrijkste bij deze Installaties.

 

Onder de Werktuigbouwkundige Installaties vallen verwarmingsinstallaties, sanitaire installaties (riolering, waterinstallaties, sanitair, hemelwaterafvoer), gebouwbeheersystemen, leidingsystemen, mechatronica en werktuigbouwkundige gebouwinstallaties.

 

 

Koeltechnische Installaties

 

Met Koeltechnische Installaties worden ruimtes, voorwerpen en stoffen afgekoeld en koel gehouden. Dit gebeurt in de basis door warmte te onttrekken en op een andere plaats weer af te geven. Binnen de Koeltechniek kun je aan de slag met het ontwerpen, installeren en onderhouden van verschillende koelsystemen in gebouwen.

 

Synsel

Wat voor een banen zijn er binnen de Installatietechniek?

Binnen de Installatietechniek kan je in verschillende functies aan de slag. Hieronder lichtten we een aantal functies uit.

 

Installatiemonteur

 

Als Installatiemonteur leg je technische installaties aan en onderhoud je ze. Installatiemonteur is een verzamelnaam voor verschillende technische beroepen, waaronder cv-monteur, elektricien, meet – en regeltechnicus en loodgieter.

Voor deze functie wordt vaak een Mbo-opleiding gevraagd in de richting van Installatietechniek, Elektrotechniek of Werktuigbouwkunde.

 

Werkvoorbereider

 

Een Werkvoorbereider binnen de Installatietechniek zorgt voor het calculeren, ondersteunen en voorbereiden van alle werkzaamheden. Hierbij moet je denken aan het regelen van werktekeningen, maken van de planningen, het schrijven van de werkinstructies en het inkopen van alle benodigde materialen. Je vervult als Werkvoorbereider dus eigenlijk meerdere rollen binnen de organisatie: die van planner, technisch tekenaar en die van calculator.

 

Om als Werkvoorbereider aan het werk te gaan wordt er meestal gevraagd om een MBO 3/4 of HBO opleiding in de richting van Installatietechniek, Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde, Bouwkunde of een vergelijkbare opleiding.

 

Servicetechnicus

Als Servicetechnicus onderhoud en repareer je installaties. Hierbij gaat het zowel om periodieke onderhoudswerkzaamheden als om het verhelpen van problemen bij een storing. Als servicemonteur stem je de uit te voeren werkzaamheden af met de klant en draag je oplossingen aan om de installatie te verbeteren.

 

Koelmonteur

 

Een Koelmonteur installeert, onderhoudt, repareert en ondersteunt klanten bij het gebruik van koel – en klimaatbeheersingssystemen. Als Koelmonteur ben je veel onderweg en werk je meestal bij de klant op locatie.

 

Twijfel je nog of wil je dat wij voor jou op zoek gaan naar jouw volgende uitdaging? Doe een Open Sollicitatie via de onderstaande knop.