Wat maakt het 2e sollicitatiegesprek zo anders?

Het 1e sollicitatiegesprek was veel belovend. Tijd voor gesprek 2. Maar; wat moet je eigenlijk nog voorbereiden? Ze kennen je cv, jij hebt een eerste indruk van het bedrijf en zij een eerste indruk van jou. Wat je dan wel in gesprek 2 kunt verwachten? Dat vertellen we je in dit blog.  

Synsel

Wat maakt een 2e sollicitatiegesprek zo anders? 

Het eerste sollicitatiegesprek kun je zien als een kennismakingsgesprek. Je leert elkaar kennen, benoemt je belangrijkste kwaliteiten, geeft aan waarom jij de juiste kandidaat bent en probeert een goede eerste indruk achter te laten. Tijdens het tweede sollicitatiegesprek ga je meer de diepte in. Dieper in op de functie-inhoud, maar ook dieper in op de match met het bedrijf op persoonlijk vlak. Daarnaast is gesprek 2 vaak met één of twee nieuwe gesprekspartners. Een voordeel voor jou, want hoe meer potentiële collega’s jij spreekt hoe beter jouw beeld van de organisatie, sfeer en cultuur wordt. 

 

Dieper in op functie inhoud 

Bij het tweede sollicitatiegesprek ga je vooral dieper in op de functie-inhoud. Denk voorafgaand aan het gesprek goed na over welke uitdagingen bij de werkzaamheden komen kijken. Bepaal vervolgens voor jezelf hoe jouw kwaliteiten hierop aansluiten. Tijdens dit tweede gesprek wordt er namelijk vaak een probleem voorgelegd met de vraag hoe jij dit op zou lossen.  

Verder zal er ook gekeken worden of je als persoon goed past binnen de organisatie en het beoogde team. Wat dus belangrijk is in jouw voorbereiding, is dat je alvast nadenkt over wat jij prettig en juist onprettig vindt in een bedrijfscultuur, de omgang met je collega’s en het samenwerken. De vragen die je hier nog over hebt, zijn perfect om te stellen in gesprek 2. 

 

Salaris en arbeidsvoorwaarden 

Een ander, niet onbelangrijk, onderwerp is salaris. Wanneer je het gevoel hebt dat je gesprekspartners enthousiast over je zijn en jou binnen de functie en het team zien, dan kun je een aanbod verwachten. Dat kan aan het einde van het gesprek zijn of kort na het gesprek. Beginnen jouw gesprekspartners niet over dit onderwerp? Dan is het verstandig om hier zelf ook nog niet over te beginnen. Laat de eerste stap hierin over aan de werkgever. 

Wanneer je wel een aanbod krijgt, dan is dit hoe je het beste kunt reageren: laat je gesprekspartners weten dat je dankbaar bent voor het aanbod en dat je hier even goed over na gaat denken. Eenmaal thuis kun je het dan allemaal even laten bezinken en bepalen of dit past bij wat jij in gedachten had. Het is vervolgens slim om maximaal 3 dagen te wachten met het communiceren van jouw antwoord. Wacht je langer, dan kan het overkomen alsof je niet geïnteresseerd of gemotiveerd bent. Heb je echt nog iets meer tijd nodig? Geef dit dan proactief aan bij het contactpersoon en doe dit telefonisch.  

 

Dit is het moment om vragen te stellen 

Vergeet niet dat het tweede sollicitatiegesprek ook hét moment is om de vragen te stellen die jij nog hebt. Naast dat het bedrijf wil weten of jij de beste kandidaat bent voor de functie wil jíj ook weten of dit de baan is die jij zoekt. 

Het is aan te raden om voorafgaand aan het gesprek na te denken over de vragen die je nog hebt. Denk hierbij aan de functie zelf, maar ook aan het team waarin je terecht komt, de doorgroeimogelijkheden en het inwerktraject. Bij het afronden van gesprek 2 zou alles duidelijk moeten zijn voor beide partijen. Spreek ook af wanneer jullie weer contact hebben en of er nog een vervolggesprek of meeloop dag komt. 

Synsel

Stuur een bedank mail 

Tot slot kan het heel goed werken wanneer je na het 2e sollicitatiegesprek een kort bedank mailtje stuurt naar je gesprekspartners. Zo; 

  • onderscheid je je van de kudde 

  • toon je je enthousiasme voor de baan 

  • blijf je in hun geheugen 

Begin je mail met een bedankje. Benoem daarnaast nogmaals hoe enthousiast je bent over de functie en wat je precies zo interessant vindt aan de baan. Hoe specifieker hoe beter. Je kunt zelfs iets benoemen dat in het sollicitatiegesprek is besproken. Dit geeft aan dat je staat te popelen om in dienst te treden en met hen te mogen samenwerken.  

Ben je nog druk met de zoektocht naar jouw ideale vacature? Bekijk onze vacatures!