Welke invloed heeft Smart Industry op jouw werk?

We zitten midden in de 4e industriële revolutie, ook wel ‘Smart Industry’ genoemd. Sommigen van jullie hebben hier al dagelijks mee te maken, maar voor anderen lijkt dit misschien nog ver weg. In Nederland zijn er op dit moment zo’n 10 tot 30 topbedrijven die zich hierin al volledig hebben ontwikkeld en ongeveer 300 bedrijven zijn er actief mee bezig.

Om je als Operator, Monteur of Engineer alvast op deze ontwikkelingen voor te bereiden, lees je in dit blog welke veranderingen jij kunt verwachten in de komende jaren. 

Synsel

Wat is Smart Industry?

De ontwikkeling van “Smart Industry” houdt in dat apparaten, productiemiddelen en organisaties verder digitaliseren en verweven met het internet (het Internet of Things). Hierdoor ontstaan nieuwe manier van produceren, veranderen business modellen en komen nieuwe sectoren tot stand.

Een van de belangrijkste veranderingen is dat producten en machines een connectie hebben met het internet. Hiermee is het bijvoorbeeld mogelijk om een machine volledig zelfstandig aan je te laten melden wanneer een onderdeel op het punt van falen staat. Dit wordt ook wel predictive maintenance genoemd. Deze manier van onderhoud maakt het mogelijk om ongeplande lange stilstand voor reparatie om te buigen naar een geplande kortste stilstand voor onderhoud. Dit stelt jou als monteur in staat om sneller/meer te produceren / om een concurrentievoordeel te behalen, betere service te leveren aan de klant en hier een betere marge aan over te houden.

 

Wat verandert er voor Monteurs en Operators?

De werkzaamheden voor jou als monteur verschuiven steeds meer van ad-hoc zaken regelen naar met name grote digitale, analystische en administratieve taken. Waar je als Monteur of Operator nu vooral bezig bent met het oplossen van onverwachte technische problemen aan machines, kom je straks als monteur, maar zeker ook als operator, steeds meer in de rol van analist en ‘voorkomer’. Hét voordeel van Predictive maintenance.

Door de verbinding met het internet van alle onderdelen van de machine en zelfs de producten is het bijvoorbeeld mogelijk om via een AR-bril (een bril die digitaal informatie toevoegt aan je gezichtsveld) storingen en kapotte stukken in de machine te detecteren en te markeren. Door augumented reality worden de te wisselen stukken aangeduid en heb jij als operator de volledige onderhoudshistoriek bij de hand. Met behulp van deze AR-bril kun je als monteur stap voor stap begeleid worden tijdens het uitvoeren van jouw werkzaamheden. Hierbij moet je vooral denken aan preventieve werkzaamheden die uitgevoerd worden voordat de daadwerkelijke storingen de productieproces verstoren.

 

Synsel

Wat verandert voor Engineers?

De digitalisering van de complete industrie betekent niet alleen dat er meer data beschikbaar komt voor de organisatie of dat de machines beter te onderhouden zijn. De meeste verandering zul je terugzien in de bedrijfsprocessen. Het resultaat van de veranderingen zorgen voor nieuwe bedrijfskansen op het gebied van effectiviteit, efficiëntie en flexibiliteit in het productieproces. Door deze technische aanpassingen kan het bedrijf onderscheiden vermogen creëren en zich dus beter positioneren ten opzichte van de concurrentie.

Als Engineer krijg je dus te maken met nieuwe systemen, disruptieve technologieën en de drang naar constante innovatie. Wanneer machines en systemen bedrijfsgrens overschrijdend met elkaar gaan communiceren, worden ook steeds meer innovaties doorgevoerd in nauwe samenwerking met leveranciers en afnemers. Afspraken maken en op de hoogte zijn van elkaars innovatieve concepten is voor jou als engineer essentieel. Je moet als het ware echt samen met de klant en toeleverancier aan dezelfde tekentafel. Waar je als engineer vroeger enkel verantwoordelijk was voor de technische projecten binnen de organisatie, zul je je in de toekomst meer bezighouden met bedrijfsgrens overschrijdende projecten. Werkvoorbereiding zal hierdoor complexer en nog belangrijker worden.

Soft skills

Doordat machines een connectie met het internet hebben, moet jij als techneut overzicht hebben van wat er in het hele bedrijf speelt en daarnaar kunnen handelen. Door meer samen te werken met andere disciplines vernieuw en versterk je jouw eigen kennis en ben je in staat dit om te zetten naar praktische toepassingen binnen de organisatie. Zo zul je je als techneut dus extra moeten ontwikkelen in communicatie, projectmanagement, LEAN en scrumprincipes.

De ontwikkeling van “Smart Industry” houdt in dat apparaten, productiemiddelen en organisaties verder digitaliseren en verweven met het internet (het Internet of Things). Hierdoor ontstaan nieuwe manier van produceren, veranderen business modellen en komen nieuwe sectoren tot stand.

Annet