Evaluatiegesprek: een goede voorbereiding is het halve werk

Het einde van het jaar is in zicht en jouw leidinggevende wil een evaluatie- of functioneringsgesprek, inplannen. Dit is hét moment om jouw ambities uit te spreken over bijvoorbeeld meer verantwoordelijkheid, doorgroeien naar een andere afdeling of een stap maken in salaris. Dit zorgt misschien voor een gezonde dosis spanning en stress. Wat kan je verwachten? Hoe bereid je zo’n gesprek voor? En misschien nog wel belangrijker: hoe houd je de controle over zo’n gesprek? In dit blog vertellen we je er alles over, zodat jij straks zelfverzekerd het gesprek in kan gaan.

Synsel

Wat is een evaluatiegesprek?

Voordat we je alles vertellen over het evaluatiegesprek, is het goed om uit te leggen wat een evaluatiegesprek precies is. In het evaluatiegesprek sta jij centraal. Samen met jouw werkgever bepaal je wat goed gaat én wat beter kan op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en werksfeer. Met één doel: jou beter laten functioneren.

Een evaluatiegesprek wordt binnen sommige organisaties ook wel een beoordelingsgesprek of functioneringsgesprek genoemd. Deze drie termen worden veelal door elkaar gebruikt, maar gaan bijna altijd over hetzelfde gesprek. Lees  hier meer over deze termen. 

Hoe bereid je een evaluatiegesprek voor?

De dag voor je gesprek is het normaal om nerveus te zijn, maar onthoud dat het evaluatiegesprek om jouw ontwikkelingen draait en dat je leidinggevende als doel heeft jou zo succesvol mogelijk te maken. Een evaluatiegesprek kan je voorbereiden door van tevoren je standpunten en mening in je hoofd door te nemen. Blijf de zenuwen een stap voor en laat tijdens het gesprek de beste versie van jezelf zien. Er zijn een aantal vragen die je van tevoren kan voorbereiden om goed voorbereid het evaluatiegesprek in te gaan:

  • Hoe is de afgelopen periode verlopen en waar kijk ik tevreden op terug?
  • Op welk succes uit de afgelopen periode ben ik trots en waarom?
  • Wat is minder goed verlopen in de afgelopen periode en waar lag dit aan?
  • Wat is mijn persoonlijke doel voor de lange termijn?
  • Welke ontwikkeling wil ik graag doormaken om dit doel te bereiken?
  • Hoe kan mijn werkgever bijdragen aan het behalen van dit doel?
  • Hoe verloopt de samenwerking met mijn collega’s?
  • Hoe verloopt de samenwerking met mijn leidinggevende?
  • Is alles op de werkvloer aanwezig om succesvol te zijn in mijn werk?

 

Synsel

Tips voor tijdens het gesprek

Zorg dat je antwoord geeft op de vragen, maar zorg ervoor dat je niet alleen over jezelf praat. Stel vragen aan je leidinggevende en voer samen een dialoog over jouw positie binnen het bedrijf.

Neem het initiatief tijdens het gesprek. Neem een positieve houding aan en vertel over je gedachten, ideeën en meningen. Geef niet alleen antwoord op vragen die worden gesteld, maar kom zelf ook met nieuwe onderwerpen. Je kan bijvoorbeeld beginnen over jouw wensen op werkgebied. Wil je bijvoorbeeld meer verantwoordelijkheid? Denk je dat je beter zou werken op een andere afdeling? Dit is hét moment om jouw wensen met je leidinggevende te delen en ze samen te bespreken.

Leg afspraken vast

Wanneer je tijdens het gesprek jouw wensen hebt besproken, is het belangrijk dat dit wordt vastgelegd. Heb je bijvoorbeeld afspraken gemaakt over een loonsverhoging in de toekomst, dan staat dit op deze manier vast en kunnen beide partijen elkaar eraan houden. Ook kan je hier bij je volgende gesprek weer op terugvallen. Benieuwd hoe je het best loonsverhoging kan vragen? De blog 5 tips bij het vragen van loonsverhoging gaat hier dieper op in.

Wat te doen als je niet tevreden bent over het gesprek?

Tijdens het gesprek kan je natuurlijk altijd om uitleg vragen als iets niet duidelijk is. Loopt het gesprek toch niet naar verwachting of zijn bepaalde onderwerpen na afloop nog steeds onduidelijk? Neem gelijk contact op met je leidinggevende via de mail of benader je leidinggevende persoonlijk. Heb je na het gesprek nog meerdere vragen? Dan is het verstandig om een vervolggesprek in te plannen. Zoals eerder beschreven is het voor je leidinggevende belangrijk dat jij werkgeluk ervaart. Voel je dus niet bezwaard om een vervolgafspraak aan te vragen.