Hoe neem je ontslag in de techniek? Inclusief voorbeeld ontslagbrief

Heb je een nieuwe baan gevonden? Gefeliciteerd! Dan is het nu tijd om je huidige baan op te zeggen. Dit is niet altijd even gemakkelijk en een spannende stap. In deze blog vertellen we je daarom hoe je ontslag neemt (specifiek in de techniek) en geven we je een voorbeeld van een ontslagbrief, zodat jouw opzegging goed verloopt.

Synsel

Stap 1: bereid je voor op een ontslaggesprek

Het beste en meest professionele is om meteen, zodra je de keuze hebt gemaakt, aan te geven bij je leidinggevende dat je ontslag wilt nemen. Werk je in de buitendienst of internationaal? Maak gebruik van de momenten die je wel op kantoor bent of plan een videogesprek in met je leidinggevende. Werk je in ploegen? Ligt dan jouw ploegleider in en gebruik de eerst volgende dagshift om het de teamleider of hoofd technische dienst te vertellen.

Heb je haast, omdat het einde van de maand nadert, en zie je je leidinggevende niet meer? Doe het dan telefonisch. Een uitzondering is wanneer de relatie met jouw leidinggevende verstoord is en dit de reden is van je vertrek. Ga dan direct naar HR.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Denk van te voren alvast na over de inhoud van het gesprek. Waarom neem je ontslag? Heeft het bijvoorbeeld te maken met aspecten van je werk waar je geen uitdaging (meer) van krijgt? Of wil je graag werken in een andere branche? Zet voor jezelf op papier wat jouw beweegredenen zijn om ontslag te nemen. Zo zorg je ervoor dat je goed voorbereid het gesprek in gaat.

 

Stap 2: voer een persoonlijk gesprek met je leidinggevende

Je hebt je goed voorbereid op het gesprek. Nu is het tijd om het gesprek ook daadwerkelijk te voeren. Misschien erg spannend en uit je comfortzone. Toch is het goed om zo’n gesprek te houden, want je leidinggevende zal dan beter begrijpen waarom je deze beslissing neemt.

Het is belangrijk dat je positief in het gesprek staat. Is de reden voor jouw ontslag dat je het niet naar je zin hebt op je werk? Dan zijn er meerdere manieren om dit uit te leggen zonder je negatief uit te laten over je collega’s. Ook al voel je de behoefte om te laten weten hoe slecht je iets vindt; het is beter om op goede voet te vertrekken. Focus je dus op de positieve aspecten, zoals het feit dat je een nieuwe baan hebt. Ook al ben je straks weg, het is beter om een goede indruk achter te laten. Je weet immers nooit of je deze mensen opnieuw zal zien of wat ze in de toekomst voor je kunnen betekenen.

Synsel

Stap 3: Schrijf je ontslagbrief

Nadat je je leidinggevende hebt laten weten dat je ontslag wil nemen, moet je een ontslagbrief indienen. Dit kan zowel via de mail als via de post. Ondanks dat iedereen al weet dat je ontslag neemt, is het toch belangrijk om alles op een officiële manier op papier te zetten. Een ontslagbrief bestaat uit een aantal standaardonderdelen. Het is belangrijk dat je in ieder geval de volgende punten opneemt in je brief:

  • Je naam en adres
  • De naam en het adres van het bedrijf
  • De datum waarop je de brief verstuurt
  • Hoe lang de opzegtermijn is
  • Belangrijk: benoem dat je de arbeidsovereenkomst wil beëindigen
  • Sluit de brief af met je naam en je handtekening

Naast deze verplichte onderdelen kun je natuurlijk ook nog schrijven over wat je hebt geleerd in het bedrijf. Zo sluit je deze periode af met een goed gevoel en kun je door naar de volgende uitdaging.

Tip: maak je ontslagbrief niet te lang. Je hoeft niet in te gaan op de details, dat heb je als het goed is al tijdens jullie gesprek gedaan.

Voorbeeld van een goede ontslagbrief

Je naam (voor- en achternaam)

Je adres

De naam van je werkgever

Het adres van je werkgever

 

Plaats, datum

 

Geachte [naam werkgever],

Via deze weg wil ik mijn ontslag indienen. Ik beëindig de arbeidsovereenkomst met een opzegtermijn van […] dagen/maanden. Die gaat in op [datum].

Graag wil ik jullie bedanken voor onze samenwerking en de leuke tijd die ik heb gehad. Ik heb veel geleerd bij [naam bedrijf] en dat neem ik zeker mee in het vervolg van mijn loopbaan.

 

Met vriendelijke groet,

Je naam (voor- en achternaam)

[handtekening]

 

Stap 4: waar moet je rekening mee houden

Opzegtermijn

Voordat je officieel je laatste dag werkzaam bent bij je huidige werkgever, moet je met een aantal dingen rekening houden. Zodra je ontslag neemt, geldt er een opzegtermijn. Die is afhankelijk van het soort contract dat je hebt, de duur ervan en van eventuele afspraken die je hebt gemaakt. Bekijk dus goed in je contract wat jouw opzegtermijn is. De opzegtermijn zet je ook in je ontslagbrief.

Je collega’s

Heb je je ontslagbrief ingeleverd? Dan is jouw ontslag officieel en is het tijd om het nieuws te vertellen aan je collega’s. Je hebt waarschijnlijk een goede band met enkele collega’s. Het is dus logisch dat je hen persoonlijk op de hoogte brengt. Doe dat niet tijdens de werkuren, maar op een rustig moment, bijvoorbeeld tijdens de lunch of een koffiepauze. Externe collega’s, zoals leveranciers of fabrikanten breng je op de hoogte door hen even te bellen of een mailtje te sturen. Stem met je leidinggevende af wat hierin de boodschap wordt.

Inleveren van spullen

Spullen die je nodig hebt voor werk, zoals gereedschap en werkkleding, moet je kunnen gebruiken tot en met je laatste werkdag. Daarna lever je ze in.